Seful SRI, despre cea mai mare criza a tarii, Traian Basescu si cazul "Udrea si Bica la Paris"

Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 06:24
18691 citiri
Seful SRI, despre cea mai mare criza a tarii, Traian Basescu si cazul "Udrea si Bica la Paris"
Foto: SRI

Directorul SRI, George Maior, spune ca cele doua suspendari ale presedintelui Traian Basescu au reprezentat cea mai mare criza de cand se afla in fruntea Serviciului. Totodata, a vorbit despre relatia cu fostul presedinte, dar si despre presupusa implicare a SRI in cazul "Udrea si Bica la Paris".

Seful SRI a spus ca "prima criza majora" din mandatul sau a survenit la doar jumatate de an de la validarea in functie: "Suspendarea presedintelui Basescu, seful CSAT, in 2007. Un lucru foarte important, din multiple perspective, inclusiv a CSAT".

In interviul difuzat, sambata seara, de B1 TV, George Maior a spus ca in ambele suspendari ale presedintelui "s-a pus sub mare presiune statul si credibilitatea sa".

In plus, nu s-a ferit sa-i atace voalat pe cei care in aprilie 2007 l-au suspendat pe Traian Basescu, dar care in 2015 se declara aparatorii statului de drept.

"Unii dintre autorii primei suspendari sunt extrem de atasati statului de drept astazi. (...) Lupta pentru asigurarea securitatii nationale functioneaza permanent, nu pe intreruperi, nu pe cicluri politice.

Dincolo de aceste exceptii, ciclul politic natural, cu schimbari de guvern, nu s-a reflectat in activitatea Serviciului", a subliniat George Maior, adaugand ca in timpul mandatelor sale "statul a functionat foarte bine si datorita SRI", dar si ca "ciclurile politice nu s-au reflectat in activitatea" Serviciului.

Avertisment de la seful SRI legat de un pericol grav la securitatea nationala

Totodata, directorul SRI s-a declarat multumit de colaborarea avuta cu cei doi presedinti interimari ai Romaniei - Nicolae Vacaroiu si Crin Antonescu.

Despre fostul senator PSD a spus ca "slava Domnului ca a fost un om intelept in scurta sa cariera de presedinte interimar", mentionand ca nu au existat diferente intre el si fostul presedinte PNL Crin Antonescu: "M-am inteles institutional bine cu amandoi".

Despre relatia cu presedintele Traian Basescu

George Maior a spus ca i-a asigurat presedintelui Romaniei, in cei 8 ani de mandat in fruntea Serviciului, "informatia necesara pentru a asigura conducerea strategica a statului in ce priveste securitatea nationala"

"E vorba de a-ti face datoria si cred ca mi-am facut-o. (...) O comunicare buna cu presedintele este vitala pentru functionarea statului. Si increderea este de asemenea un aspect fundamental", a subliniat seful SRI.

Despre implicarea SRI in fotografiile cu Udrea si Bica la Paris: Sub nicio forma

Acesta a fost intrebat si in legatura cu implicarea Serviciului pe care il conduce in cazul fotografiilor cu Elena Udrea si fosta sefa DIICOT Alina Bica, surprinse la Paris in luna februarie 2014, dar care au aparut in presa cu cateva zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

"SRI nu a fost implicat, sub nicio forma. Nu stiu daca colegii de la SIE au transmis vreun raport. Noi am transmis un raport strict secret pe aceasta chestiune.

(...) SRI nu a facut jocuri, combinatii sau alte lucruri care sa iasa din deontologia profesionala. L-am asigurat pe presedinte ca, din punct de vedere al Serviciului, nu exista implicari pe linie politica", a asigurat George Maior, adaugand ca "poate ca intrarea domnului Melescanu in campania electorala a creat anumite intrebari".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#George Maior suspendari Basescu, #George Maior relatie Traian Basescu, #director SRI Traian Basescu, #George Maior Udrea Bica Paris, #SRI fotografii Udrea Bica , #sri