SRI: Cartele telefonice din Romania, folosite in Siria si Irak, posibil si de suspecti de terorism

Luni, 28 Martie 2016, ora 15:20
4131 citiri
SRI: Cartele telefonice din Romania, folosite in Siria si Irak, posibil si de suspecti de terorism
Foto: Arhiva Ziare.com

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a aratat ca mai multe cartele telefonice romanesti sunt folosite in tari precum Siria si Irak, unde opereaza reteau terorista Statul Islamic.

Informatia apare intr-un raspuns al SRI la solicitarea Digi 24, care a cerut mai multe detalii despre cine ar putea utiliza cartele pre-pay, dupa declaratia de duminica a premierului Dacian Ciolos, care a spus ca astfel de cartele din Romania au fost folosite in organizarea de atentate teroriste in UE.

Reprezentantii SRI au subliniat, totusi, ca exista posibilitatea ca acele cartele din tara noastra sa fie folosite de romani care locuiesc in zone de conflict.

Insa Serviciul nu a exclus nici posibilitatea ca acestea sa fie utilizate de catre persoane care au legatura cu organizatii teroriste, cum ar fi Statul Islamic, ce controleaza vaste teritorii din Siria si Irak.

SRI, alaturi de alti parteneri europeni, cauta persoanele care detin cartele telefonice din Romania, insa nu le-au identificat inca, fiind necesare resurse umane si materiale consistente pentru o astfel de operatiune.

Pe de alta parte, SRI nu a confirmat daca respectivele cartel pre-pay romanesti au fost utilizate in atentalele teroriste de la Paris si Bruxelles.

Declaratiile lui Dacian Ciolos

Dezvaluirile de la SRI vin in contextul in care Dacian Ciolos a readus in lumina reflectoarelor, duminica, un subiect care s-a dovedit sensibil in trecut - legislatia in ceea ce priveste vanzarea cartelelor pre-pay in Romania.

Ciolos: Cartele pre-pay din Romania, folosite la atentate in UE. Serviciile cer instrumente

Seful Guvernului a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv, ca aceasta chestiune va fi pusa din nou in dezbatere, pentru ca reprezinta un risc, cartele pre-pay din tara noastra fiind folosite in pregatirea unor atacuri teroriste pe teritoriul Uniunii Europene.

Explozii in Bruxelles: Ciolos asigura ca in Romania lucrurile sunt sub control si ca nu exista riscuri

Ciolos a subliniat ca "serviciile cer instrumente care sa le permita sa monitorizeze in mod foarte atent situatia. Sunt lucruri care au fost puse la un moment dat in dezbatere publica apropo de lupta impotriva terorismului, lucruri care probabil vor reveni".

"Ei se plang...stiti discutia veche apropo de cartele pre-pay. Inteleg ca Romania este una din putinele tari din UE care vinde inca cartele pre-pay fara un control de identitate, inteleg ca au fost chiar folosite in ultima perioada cartele pre-pay din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE, tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania", a dezvaluit Ciolos la emisiunea difuzata duminica dimineata.

Statul Islamic face noi amenintari: Atentatele de la Bruxelles sunt doar inceputul cosmarului

Marsul impotriva fricii de la Bruxelles a fost anulat. Riscul este prea mare

In acest context, Ciolos a anuntat ca la Ministerele de Justitie si de Interne se lucreaza la niste propuneri pe aceasta chestiune si ca proiectele vor fi facute publice atunci cand vor fi finalizate.

Cartele pre-pay cu buletinul

Reamintim despre controversata lege din urma cu un an, care prevedea ca astfel de cartele pre-pay sa poata fi achizitionate doar pe baza actului de identitate.

Actul normativ a fost declarat neconstitutional de catre CCR, pe motiv ca datele personale ar fi puse in pericol, daca cetatenii ar fi obligati sa le prezinte buletinul vanzatorilor de la chisocurile de ziare sau alte locuri care comercializeaza cartele telefonice. Trimisa in Parlament spre reexaminarea, legea a fost, in cele din urma, respinsa.

CCR a respins cartelele prepay cu buletinul - SRI: Consecinte grave asupra securitatii nationale

Seful comisiei SRI: Suspectii de terorism iau cartele cu numar de Romania cu sacosa

Legea privind cartelele prepay, respinsa in Senat

D.T.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#cartele Siria Irak, #cartele pre pay teroristi , #sri