Un protocol semnat intre SRI si Parchetul General starneste controverse. Manda contrazice SRI

Vineri, 24 August 2018, ora 12:14
7512 citiri
Un protocol semnat intre SRI si Parchetul General starneste controverse. Manda contrazice SRI
Foto: Facebook/SRI - Serviciul Roman de Informatii

Un protocol semnat intre SRI si Parchetul General starneste controverse dupa ce, joi seara, Darius Valcov a facut publica o alta varianta a acestuia fata de cea publicata pe site-ul Ministerului Public acum cateva luni.

Totul a inceput in emisiunea "Romania 9" de la TVR 1, unde s-a discutat despre existenta unui protocol incheiat in 07.12.2016 intre Parchetul General si SRI, ce prevede conditiile concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor. Documentul este semnat de procurorul Augustin Lazar si de directorul SRI, Eduard Hellvig.

La scurt timp dupa discutia din emisiune, Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dancila, a facut public, pe contul sau de Facebook, un protocol incheiat intre SRI si Parchetul General, tot in data de 07.12.2016, dar care are mai multe prevederi (27 de puncte) decat cel care apare pe site-ul Ministerului Public.

Darius Valcov a sustinut ca protocolul publicat i-a fost oferit de o persoana din sistem.

"Vad ca se dezbate intens asa zisul protocol semnat de Procurorul General cel oripilat de existenta protocoalelor si domnul Hellvig, cel care "modernizeaza" Serviciul de Informatii.... Eu va propun sa nu mergeti dupa fenta! Ia sa vedeti ce mi-a lasat mie cineva pe prag...azi dimineata! BOMBAAA!!!

P.S.: se poate ca si oamenii decenti din interiorul sistemului sa se fi saturat de aceste mizerii?! Multumesc, anonimule!

P.S.2: ne-au luat de prosti! Au facut spectacol desecretizand protocolul din 2009 care era deja abrogat!", scrie Darius Valcov pe Facebook.

SRI: Este vorba despre un protocol denuntat, care nu mai exista

Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a explicat, joi seara, ca acesta este un protocol denuntat, care nu mai exista si ca se afla la Comisia de Control SRI din Parlament.

"Este vorba despre un protocol denuntat, care nu mai exista. Au existat doua, unul secret, unul nefiind secret, care e public. Un protocol secret e semnat in decembrie 2016. In urma deciziei CCR, s-a ajuns la concluzia ca e nevoie de protocol, insa acest protocol nu si-a facut efecutul pentru ca, in ianuarie 2017, a fost denuntat de SRI, impreuna cu celelalte protocoale", a declarat Ovidiu Marincea la Antena3.

Purtatorul de cuvant al SRI a precizat ca documentul si dovada denuntarii sale se afla la Comisia de Control SRI.

"Din cunostintele mele, da, exista la Comisia de Control SRI toate protocoalele, inclusiv acest protocol. Nu stiu sa raspund la intrebarea de cine a fost initiat si cum a fost initiat", a spus el, adaugat ca "a fost denuntat prin decizia SRI, a directorului Hellvig".

Marincea a precizat pe Facebook de ce un protocol este secret si unul nesecret si de ce este inca in vigoare cel nesecret.

"Protocolul neclasificat reglementeaza modalitatea tehnica prin care organele de cercetare penala au acces la infrastructura tehnica a Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor, motiv pentru care s-a impus mentinerea in vigoare a acestuia, fapt despre care a fost informata si Comisia Parlamentara de Control cu ocazia audierilor domnului Director al SRI in cadrul acestui organism.

Protocolul clasificat reglementa modalitatea prin care, in exercitarea atributiilor ce ne revin in domeniul prevenirii si combaterii terorismului si al infractiunilor la adresa securitatii nationale, Serviciul coopereaza cu Ministerul Public, fapt ce a impus clasificarea acestuia. Protocolul mentionat a fost denuntat pe 28 februarie 2017, nu se mai aplica, dar si-a pastrat caracterul de document clasificat", a scris el pe Facebook.

Manda spune ca protocolul secret prezentat de Valcov nu exista la comisie

Claudiu Manda, seful Comisiei de Control SRI, a spus, vineri, dupa ce a facut verificari, ca protocolul secret prezentat de Darius Valcov, intre PG si SRI, nu exista la comisia parlamentara si a cerut Serviciului sa-i puna la dispozitie atat protocolul, cat si actul de denuntare.

"In legatura cu protocolul nr. 03656 din 7.12.2106 semnat intre SRI si Parchetul General am verificat si acesta nu se afla la comisie. Comisia a vazut actul de denuntare la departamentul juridic al SRI, insa astazi am solicitat Serviciului sa puna la dispozitia Comisiei atat protocolul cat si actul de denuntare", a scris Claudiu Manda pe contul sau de Facebook.

Si vicepresedintele Comisiei de Control SRI, Marian Cucsa (ALDE), a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca protocolul SRI-PG publicat de Darius Valcov este cel putin la fel de revoltator precum cel din 2009 si ca e o noutate ca au fost incheiate doua protocoale in aceeasi zi.

"Nu imi amintesc sa existe asa ceva la noi la comisie. E o noutate si pentru noi (ca cele doua protocoale SRI-PG sa fie semnate in aceeasi zi, pe 7 decembrie 2016 - n.r.) . Nu am mai intalnit asa ceva. Trebuie sa vedem exact despre ce este vorba cu aceste protocoale, care a fost intentia, de ce s-a facut... M-am uitat putin si pe continutul lui si e, din punctul meu de vedere, cel putin la fel de revoltator ca cel din 2009", a declarat vicepresedintele Comisiei de Control SRI, Marian Cucsa (ALDE).

Pe site-ul Ministerului Public, unde exista publicat Protocolul privind cooperarea intre SRI si Ministerul Public privind conditiile de acces la Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor, se vede ca este semnat in decembrie 2016 si ca este in vigoare si astazi.

Citeste AICI protocolul

Pana in acest moment, Ministerul Public nu a oferit un punct de vedere referitor la varianta facuta publica de Valcov.

Citeste si SRI a declasificat protocolul cu Parchetul General si Inalta Curte

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Valcov protocol SRI Parchetul General , #sri