Cum se apara SRI, acuzat ca-si face un sistem Big Brother cu bani de la UE

Luni, 08 August 2016, ora 20:22
4974 citiri
Cum se apara SRI, acuzat ca-si face un sistem Big Brother cu bani de la UE
Foto: Facebook/SRI

Proiectul de 31,5 milioane de euro al SRI - despre care patru ONG-uri au sustinut ca ar permite supravegherea generalizata a populatiei si au cerut anularea lui - nu colecteaza date noi, ci le analizeaza pe cele existente, sustin reprezentantii Serviciului.

Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare si valorificare operationala si analitica a volumelor mari de date" este destinat asigurarii unei capacitati superioare de analiza a bazelor de date ale principalelor institutii din Romania, precizeaza Serviciul Roman de Informatii.

"Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient", sustine SRI.

Potrivit Serviciului, sistemul, considerat de patru ONG-uri "un adevarat Big Brother", nu colecteaza date noi, ci le analizeaza, pe baza unor algoritmi, pe cele existente.

"Rapiditatea in accesarea bazelor de date este impusa ca necesitate de amenintarile specifice institutiilor de intelligence din Romania - terorism, migratie ilegala, crima organizata, pentru a caror contracarare este necesara o prima reactie in timp foarte scurt", mai arata SRI.

Proiectul are drept scop, potrivit SRI, modernizarea si eficientizarea activitatilor interne ale institutiilor cu atributii in prevenirea si combaterea fenomenelor de terorism, crima organizata, coruptie si evaziune fiscala, respectiv a institutiilor publice beneficiare - Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala Antifrauda Fiscala, Serviciul Roman de Informatii.

"Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectarii legislatiei in vigoare, precum si al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizata automat si analizata in sensul evitarii oricarei forme de abuz", precizeaza SRI, care adauga ca "SII Analytics" este o platforma moderna, similara altora existente in plan european.

Valoarea proiectului este estimata la 142,071 milioane de lei, reprezentand aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,34 la suta finantare din fonduri externe nerambursabile, potrivit Serviciului Roman de Informatii.

Precizarile SRI vin dupa ce patru organizatii neguvernamentale au solicitat, intr-o scrisoare deschisa trimisa mai multor institutii nationale si europene, anularea proiectului cu fonduri europene castigat de SRI prin care se achizitioneaza software si hardware ce ar permite supravegherea generalizata a populatiei.

Organizatiile APADOR-CH, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Centrul de Resurse Juridice spun ca sistemul informatic este "un adevarat Big Brother", care, in lipsa unor masura de garantare a drepturilor oamenilor sau de limitare a accesului, ar putea duce la abuz.

Quarterly Report - Editia 4

”O susţinătoare a comuniştilor chinezi”. Acuzații grave lansate de fostul ambasador al SUA la București la adresa ”numărului 2” din Directoratul de Securitate Cibernetică
”O susţinătoare a comuniştilor chinezi”. Acuzații grave lansate de fostul ambasador al SUA la București la adresa ”numărului 2” din Directoratul de Securitate Cibernetică
Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, a lansat o serie de acuzaţii la adresa directorului adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina,...
Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul va aproba joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale. "Beneficiarii programului sunt unităţile...
#SRI reactie Big Brother, #SRI explicatii Big Brother , #sri