Ziare.com

Curtea Constitutionala: SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale

Marti, 16 Februarie 2016, ora 18:12

   

Curtea Constitutionala: SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale
Plenul Curtii Constitutionale a admis marti, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispozitiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedura penala este neconstitutionala. Curtea a constatat ca textul criticat contravine prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin. (3), conform carora Romania este stat de drept, in care drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor sunt garantate", se precizeaza intr-un comunicat al CCR.

Persoanele interceptate, informate despre investigatie si pot cere despagubiri - Senat

Curtea a constatat, totodata, ca sintagma supusa controlului nu respecta conditiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul claritatii, preciziei si predictibilitatii, intrucat "nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor".

Cum se vor face interceptarile telefonice pentru siguranta nationala - proiect

Decizia este definitiva si general obligatorie si se va comunica Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala.

Alineatul din Codul de procedura penala supus controlului de constitutionalitate prevede ca "procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 9227 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Au!Cum așa?

Dar,pană acum au putut face interceptări și fără... hm-hm...?Tot așa vor face și de-acum,cată vreme nu se spune și ce va păți fidelul ascultător,fără să poată.
Parlamentul ce zice,că ei fiecare,nu vor să fie interceptați,dar unul de la putere pe unul din opoziție,
e "sănătate" curată!Plus,subiecte de BAC!

 

E de inteles.

Fuhrerul cu gestapovistii Koldea si Kovessi vor sa-i dea afara si sa-si puna oamenii lor,gen Csiokolos Bruxelezu.Hotararea e magistrala si mana cereasca pentru avocatii implicati in aparari in procesele pe rol fabricate de Gestapoul Dna cu inregistrarile SS Sri.Toate zecile de mii de inregistrari sunt ilegale in statul fascist denumit Romania unde nimeni nu iti poate arata in proces negru pe alb aprobarea unui judecator de efectuarea inregistrarii.Si totul pe baza gogoritei fasciste cu siguranta nationala.De parca e siguranta nationala daca Nechita sa zicem i-a cumparat chiloti noi la amanta.

 

deocamdata !

pina vin Basisti la putere si apoi sa vedeti serviciul 8 si toti asculta si raporteaza

Latrina 3 se inchide?

Doar un semn de normalitate daca acest lucru se intimpla!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor