Dan Andronic va fi audiat in Comisia de Control SRI dupa articolul publicat despre alegerile prezidentiale din 2009

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 16:16
4844 citiri
Dan Andronic va fi audiat in Comisia de Control SRI dupa articolul publicat despre alegerile prezidentiale din 2009
Foto: Arhiva (B1 TV)

Comisia de Control SRI din Parlament a decis sa il cheme saptamana viitoare la audieri pe jurnalistul Dan Andronic dupa ce acesta a publicat in Evenimentul Zilei un articol din care reiese ca SRI s-ar fi implicat in castigarea celui de-al doilea mandat prezidential de catre Traian Basescu.

Dan Andronic sustine ca ar fi fost direct implicati fostii capi ai SRI Liviu Maior si Florian Coldea, dar si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Afirmatiile jurnalistului au fost preluate si intens dezbatute de anumite surse din mass-media, asa ca subiectul a fost abordat, marti, si in sedinta Comisiei pentru Controlul SRI, dupa cum a confirmat presedintele comisiei, Adrian Tutuianu (PSD).

La finalul sedintei, senatorul PSD a precizat ca au existat discutii pe aceasta tema pentru ca membrii comisiei sunt "atenti la tot ceea ce se publica in presa legat de activitatea SRI si a cadrelor acestui serviciu".

"Nu ne-am propus niciun moment ca sa interferam activitatea comisiei cu activitatea altor institutii ale statului, pentru ca s-ar putea sa se inteleaga lucrul asta. O implicare a SRI, a DNA, a altor institutii din sistemul de securitate sau din Justitie in procesul electoral ar fi foarte grava, nu ar face decat sa submineze statul de drept.

Nu avem in articolul publicat elemente suficiente care sa contureze o implicare a SRI in procesul electoral, dar am considerat util sa il invitam pe Dan Andronic in cursul saptamanii viitoare la audieri, pentru a veni cu date si informatii precise", a declarat Adrian Tutuianu, subliniind ca discutiile pe acest subiect in comisie se refera doar la activitatea SRI, alte aspecte putand fi de competenta Parchetului.

Intrebat de jurnalisti daca vor fi audiate si alte persoane, senatorul PSD a precizat: "Daca exista date si informatii concrete".

"Deocamdata avem o poveste ambalata frumos. Am recitit de mai multe ori articolul respectiv, nu am putut trage o concluzie. Exista o preocupare a opiniei publice pe acest subiect. O implicare in procesul electoral ar fi foarte grava.

Daca rezulta elemente concrete, mergem mai departe, daca nu, evident vom clasa cauza, pentru ca nu avem de ce sa pierdem vremea", a declarat presedintele comisiei.

Intrebat de jurnalisti ce inseamna elemente concrete, Adrian Tutuianu a raspuns: "Nu vrem sa facem ca in fotbal, cand 'te duci dupa fenta'".

"Sa spuna concret: ce, cum, cine, unde, cand, cine s-a implicat, in ce fel de activitati? Nu e suficient doar sa afirmi, trebuie sa dai ceva concret", a adaugat acesta.

Alte subiecte dezbatute in comisie

Pe de alta parte, Adrian Tutuianu a mai declarat ca la comisie s-au discutat si alte subiecte, printre care rezultatele controlului efectuat la Directia de Securitate Economica, care au aratat ca activitatea acesteia se desfasoarea "conform dispozitiilor legale".

Totodata, s-a decis ca "miercuri si joi" vor avea loc controale "la alta unitate centrala a SRI".

Un alt subiect abordat a fost legat de proiectul SII Analytics, contestat de mai multe organizatii neguvernamentale care au cerut comisiei sa verifice modul in care SRI a atribuit proiectul, conform Mediafax.

"Am primit raspunsuri de la Ministerul Societatii Informationale si Ministerul Dezvoltarii Regionale referitor la sesizarea mai multor ONG-uri cu privire la proiectul de fonduri europene SII Analytics.

Cele doua ministere ne-au comunicat in ce conditii a fost atribuit, SRI ne-a comunicat in detaliu, pe 3-4 pagini, toate aspectele (...)

Concluzia este ca acest proiect a fost atribuit in conditiile legii si nu s-au constatat nici in procesul de redactare a ghidurilor de finantare, nici in procesul de punere a lor pe piata si nici in procesul de atribuire a contractului abateri de la normele legale incidente", a declarat presedintele Comisiei de Control SRI.

Citește și:
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat, în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a informaţiilor...
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Fostul premier Florin Cîţu a criticat vineri, 3 februarie, intenția PSD de a introduce o taxă de solidaritate pentru companii. Cîțu a transmis, într-o postare pe Facebook, că poate...
Comentarii