Ziare.com

Dezvaluiri despre functionarea SRI, interceptari si acoperiti: Fiecare plateste penal daca e cazul - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 27 Mai 2016, ora 06:36

   

Dezvaluiri despre functionarea SRI, interceptari si acoperiti: Fiecare plateste penal daca e cazul - Interviu
Georgian Pop, presedintele comisiei parlamentare de control al SRI, a explicat pentru prima data cum functioneaza sistemul de interceptari telefonice si de ce considera ca din punct de vedere tehnic cele ilegale sunt imposibile. Totodata, Georgian Pop a dat detalii despre functionarea SRI si modul in care sunt eliberate mandatele de siguranta nationala.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, presedintele comisiei SRI a vorbit despre numarul real de agenti SRI, dar si despre verificarile comisiei in privinta "acoperitilor".

"Responsabilitatea e mare si pentru mine, care semnez actele de control, si pentru cei de la SRI care imi trimit documentele. Fiecare raspunde pentru ce face si plateste penal daca e cazul", afirma Pop.

Citeste si declaratiile sefului comisiei SRI despre scandalul dezinfectantilor diluati si moartea violenta a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea

Mai multi oameni politici in frunte cu fostul presedinte al Romaniei vorbesc despre SRI in termeni de institutie mult prea slab controlata parlamentar. Comisia SRI este adesea acuzata ca in loc sa fie un cenzor al activitatii serviciului, este un avocat al acestei institutii. Care e versiunea dvs?

In mandatul meu sunt sute de acte de control. Daca avem indicii ca in situatia X nu s-a respectat legea, declansam un control si, pana la urma, in urma verificarilor pe care ei si le fac intern, primim un document semnat si asumat de catre director, iar pe ordin intern sunt si semnaturi ale celor care verifica.

Acesta este raspunsul si reprezinta esenta controlului parlamentar. Putem sti potrivit documentului oficial al statului roman ca nu se confirma suspiciunea de ilegalitate si de abuz.

Documentele sunt emise de cel controlat si sunt clasificate, dvs ii credeti pe cuvant, noi pe dvs tot pe cuvant...

Documentele sunt clasificate, dar sunt oricand opozabile in justitie, in fata magistratilor.

Ati vorbit de suspiciunile care nu se confirma. Niciodata nu se confirma? S-a intamplat sa se si confirme suspiciunea?

Au fost anumite cazuri de-a lungul timpului ca in urma controalelor sa se constate abateri disciplinare, au fost ofiteri dati afara, unii chiar trimisi in instanta. Nicio institutie din Romania nu are doar oameni 100%. Cine ne acuza ca suntem avocatii nu controlorii SRI sa vina sa le prezentam toate actele de control.

Sunt clasificate, cum le puteti prezenta?

Despre numarul lor pot vorbi si, repet, actele sunt oricand opozabile in justitie. Si daca un magistrat o sa constate ca documentul trimis de SRI nu e conform cu realitatea, cei care si-au asumat acel raspuns vor raspunde penal pentru fals, pe langa ilegalitatea pe care ar fi incercat sa o acopere prin acel fals. Pedepsele se cumuleaza. Deci responsabilitatea e mare si pentru mine, care semnez actele de control, si pentru cei de la SRI. Fiecare raspunde pentru ce face si plateste penal daca e cazul. Eu cred ca SRI functioneaza foarte corect.

Pe ce va bazati?

Va spun pe ce ma bazez. In unitatile SRI exista doua structuri distincte care nu se subordoneaza comandantilor. Cea juridica si cea de protectie interna. Deci niciodata responsabilii de la juridic si protectie interna din unitatea, zic la intamplare, Vaslui nu se subordoneaza comandantului de la Vaslui.

Dar cui?

Celor de la Bucuresti. Cand un ofiter din Vaslui solicita un mandat de securitate nationala pe un caz se adreseaza comandantului de unitate. Acesta trimite solicitarea ofiterul juridic de la Vaslui, care nu ii e subordonat comandantului de la Vaslui, si acesta trebuie sa stabileasca daca aceasta solicitare se incadreaza in normele legale.

Fiind subordonat direct celor de la Bucuresti, ofiterul juridic nu poate fi supus presiunii comandantului: da avizul sau te dau afara. Aprobarea ofiterului juridic de la Vaslui e contraverificata de unitatea centrala de la Bucuresti dupa care pleaca la procurorul general care poate sa aprobe sau sa respinga solicitarea.

Daca procurorul general o respinge se intoarce, daca o accepta se duce la presedintele ICCJ care prin judecatori anume desemnati emite mandatul sau respinge solicitarea.

Daca cererea de mandat este respinsa, si s-a mai intamplat, ofiterii de la juridic care au aprobat solicitarea primesc o bila neagra si cariera lor are de suferit. Nimeni nu se joaca cu propria cariera si fiecare stie ca protectia cea mai buna e sa respecte legea. Le transmit mesajul acesta de 4 ani.

Protectia interna nu e nici ea subordonata. Ea trebuie sa verifice ca toti ofiterii respecta legile si regulamentele militare. Cand sesizeaza ceva nu pot fi constransi de comandantul unitatii pentru a musamaliza.

Teoretic, ce spuneti pare foarte asigurator. Dar multi colegi ai dvs parlamentari, chiar colegi de partid, sunt ferm convinsi si repeta ca mai toata lumea este ascultata, cu sau fara mandat, de SRI.

Unul dintre primele controale pe care le-am facut a fost la centrul de interceptare a telefoanelor si am vazut cum functioneaza si legal, si tehnic si va asigur ca nu exista posibilitatea tehnica de interceptare ilegala a unui telefon.

Tehnic nu se poate?

Da. Este un sistem integrat, 12-14 tiruri de echipamente interconectate. Sa zicem ca ofiterul X vrea sa asculte ilegal pe cineva. Pentru a declansa interceptarea introduce in sistem numarul si ii apare o rubrica: numarul mandatului emis de judecator. Sa zicem ca introduce numarul de mandat 101/2016. Si sigur ca ofiterul care a introdus datele isi introduce parola, semnatura electronica.

Ca sa porneasca interceptarea, alt coleg confirma ce a introdus el. Intodeauna sunt doua perechi de maini. Deci pentru o ascultare ilegala e nevoie ca ea sa fie semnata de doi ofiteri.

Ce se intampla daca numarul de mandat introdus e gresit sau e fals de-a dreptul?

Sistemul se blocheaza automat. A fost facut asa pentru a elimina nu numai abuzul, ci si eroarea umana, sa nu poti avea din greseala la un moment dat o interceptare gresita.

Si acum, ca ofiterii nu mai fac interceptari in dosare penale, merg cate doi politisti si procurori ca sa introduca la patru maini datele, dupa cum cere sistemul?

Buna intrebare. Dar ce fac politistii si procurorii nu verificam noi. Noi lunar avem un raport precis cu mandatele excutate de SRI aflate in desfasurare, unde exista prelungiri, unde sunt incetari, deci avem o situatie la zi privind restrangerea drepturilor si libertatilor omului.

La fel primim si situatia cheltuielilor. De 12 ori pe an primim raportul bugetar lunar si o data pe an pe tot anul.

Alta problema este a "acoperitilor". Exista tot o convingere larg raspandita, promovata si de colegi parlamentari ai dvs, ca toata tara e plina de ofiteri sub acoperire. Care sunt atributiile dvs sa verificati SRI in aceasta chestiune?

Competenta de control a comisiei e controlul de legalitate. In speta, noi verificam daca SRI are ofiteri acoperiti acolo unde legea nu permite: justitie, politica. A fost una dintre primele verificari pe le-am facut la inceputul mandatului. Si dupa aceea am repetat controlul.

Controlul inseamna doar ca intrebati conducerea SRI si ea va raspunde? Adica "sunteti informati si va considerati informati"?

Acestea sunt limitele legale ale controlului parlamentar si nu numai la noi. Nicaieri in lumea asta, nici in UE, nici in SUA, nici in Japonia, o comisie parlamentara de control nu se poate duce sa se uite in documentele lor.

Suntem informati prin documente oficiale asumate negru pe alb. Daca peste un an sau peste 30 de ani se va dovedi ca, in baza cererii de control, SRI a transmis la comisie ca nu are niciun ofiter incompatibil in zone in care nu ii permite legea desi avea, cine a semnat plateste.

Acum cateva saptamani au fost acele discutii in spatiul public ca ar exista ofiteri acoperiti prin partide, din nou am declansat controlul si am document negru pe alb ca SRI nu are niciun ofiter acoperit unde legea nu ii permite.

Acestea sunt competentele de control ale comisiei, le-am exercitat nu o data, inclusiv in chestiunea ofiterilor acoperiti.

Nu sunt multe state din UE in care conducerea unui serviciu secret sa fi fost audiata de zeci de ori, comisia sa fi emis sute de acte de control si sa fi facut zeci de controale in diverse unitati centrale sau judetene ale SRI. Comparam recent cu Belgia, am facut de cateva ori mai multe audieri decat ei.

Si serviciul secret are alta dimensiune in Belgia. SRI este unul dintre cele mai mari din Europa. Ca are prea multi angajati este, de altfel, un repros si o suspiciune la adresa SRI.

Cine spune ca sunt prea multi sau prea putini trebuie sa se raporteze la chestiuni clare. Nu putem compara merele cu perele. Sa va dau cateva exemple.

In structura altor servicii secrete din UE nu exista posta militara. La noi face parte din SRI. Asta inseamna ca foarte multi oameni care trebuie sa acopere tot teritoriul tarii, care nu sunt agenti care culeg informatii sau fac operatiuni, nu sunt James Bond, pur si simplu pazesc corespondenta, duc in siguranta niste plicuri din punctul A in punctul B si raspunsul inapoi.

Al doilea exemplu, in multe tari structurile si brigazile de lupta antitero sunt separate de serviciu. La noi sunt in interiorul SRI si brigada antitero este una dintre cele mai mari unitati militare din tara. Inclusiv paza aeroporturilor se face de catre ei. Dar nici ei nu sunt ofiteri de informatii.

Al treilea exemplu sunt structurile proprii medicale, cu personal medical care nu are nimic de a face cu activitatea de informatii. Daca dam la o parte toate aceste structuri suntem in media UE si in media NATO. Nu e nicio exagereare, nicio supraponderare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21402 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dezvaluiri inutile

Ceausescu este recunoscut pentru fermitatea si legea sa personala cu care a condus Romania . Dar si controlului sau total i-au scapat multe activitati negre ale securitatii timpului careia i-a acordat mereu putere . In final securitatea si-a luat singura si mai multa putere si a fost prima care l-a tradat . SRI-ul postdecembrist s-a pliat pe structura si naravurile securitatii . Acest politician care nu se stie cine l-a propulsat in acea functie parlamentara povesteste mandru despre controlul eficient al activitatii SRI urmarind respectarea cadrului legal . Nu stiu daca el si ceilalti propulsati in comisie ar trebui sa se laude cu suficienta si siguranta ca verifica cele legale . Pentru ca este la mintea oricarui fraier ca SRI-ul le pune in fata ochilor fapte legale . Rolul unei comisii de control parlamentare , de care acest ales pare ca nu are habar , este tocmai acela de a controla activitati care eventual sunt la limita legii sau pe langa lege . In rest nu vad necesitatea de a da impresia ca este avocatul SRI .

 

Bla, bla, bla! Toti si-au facut datoria , iar Ro a mers prost!!

Fie sunt de o prostie rara, fie mint patologic!!

 

SIE implicata in HEXIFARMA!

Deci nu SRI trebuie anchetata ci SIE, serviciu cu mult mai multe bube ...
De exemplu nevasta lui MRU primeste 7000 euro lunar de la OMV!
MITA pt ce servicii?

TOTI trebuie anchetati!

SRI cu atat mai mult, daca d-voastra spuneti ca nu ar trebui!

Porumbelul

Responsabilitatea e mare si pentru mine, care semnez actele de control, si pentru cei de la SRI.
Deci SRI este numai miere in slujba adevaruluu,cetatenului...OARE?

@ma(r)xi 08.01

"De exemplu nevasta lui MRU primeste 7000 euro lunar de la OMV"
- pentru mentenantza ! :o))) daca era angajata la radet ii baga-i shi p'aia-n portzie , doar ca sa aduci aminte de mru !:o)))

"Dezvaluiri despre functionarea SRI, interceptari si acoperiti: Fiecare plateste penal daca e cazul - Interviu"

Aia cu mega-tirurile, ca la pinky-floyd ?, e picanta rau...

Am vazut shi noi filme: e suficient un minivan parcat visavis. Dar sa lasam poantele:
1) observam o latura comuna in discursul celor care sunt presupushi a verifica serviciile: domne, la regulament scrie ca e interzis sa faca "aia", deci (logic, nu ?) nu o face;
2) observam o "interpretare" ciudata, recent insinuata de domnul premier precum shi de Don Dancu-pe-hartie-de-lucs: n-a vrut societatea sa restranga puterile sri ? de ce se scandalizeaza acum societatea ca sri-ul-cel-pus-la-coltz n-a facut nimic ca sa stopeze criza din sanatate ?
3) raspunsul la 2) e simplu: daca Tolontan shi compania au putut sa o faca, atunci shi sri-ul, sie, sau oricine avea cat de cat cap pe umeri putea sa o faca. Colegii de forum mentzioneaza multe alte nenorociri abatute asupra noastra care nu au fost prevenite/stopate in nici un fel. Presa urla evidentze de douazeci de ani shi mai bine.
4) Criza Hexi trebuie sa aduca raspunsuri shi solutzii: care este utilitatea sociala a serviciilor (dincolo de chestiuni punctuale, precum arestarea mancatorului de "pizza", Beke); cum pot fi controlate acestea in mod real; care este produsul final al sri (o nota de informare pe care o citeshti shi-o uitzi ?); care este raspunderea "beneficiarilor", shi probabil multe altele pe care cititorii/comentatorii le vor semnala cu sigurantza.

Mediocritatea si hotia clasei politice din Ro este

renumita!
Nu este clar insa daca in servicii lucreaza oameni mai prosti sau mai destepti ca politicienii!
Ptr hotie, avand o componenta culural-ereditara comuna, nu cred ca difera prea mult!

Cronos, in ultimii doi ani marturisim schimbari

notabile, justitia incepe sa isi capete independenta (vezi bilantul DNA). Unele partide respecta actul justitiei, au adoptat criterii de integritate civilizate (intilnite in vestul continentului) prin distantarea de membrii lor urmatiti penal (vezi cazul PNL) in timp ce unele partide (in frunte cu psd, mp si alde) fac front anti-justitie, combatind in public (pe fatza) asa zisul binom.

domnule Pop,

Vorbiti mult si spuneti putin. Ocoliti esenta.

Daca intr-adevar SRI-ul s-ar ocupa de intr-adevar de securitatea nationala cum va explicati tacerea acestui serviciu in probleme precum :
- distrugerea si/sau impartirea averii nationale de catre/intre persoane dubioase si imorale ? Nu era o problema de interes national ?
- instrainarea resurselor tarii, in special a celor energetice ?
- distrugerea/acapararea unor domenii strategice precum transporturile ori comunicatiile, fara ca SRI-ul sa se sesizeze ?
- distrugerea, falimentarea unor domenii cheie pentru evolutia acestei tari precum invatamantul si sanatatea ?
- distrugerea morala a unei generatii nu numai prin lipsa locurilor de munca, salarii mizerabile, dar si printr-o presa antinationala ?
- cum lupta SRI-ul impotriva terorismului intern, mult mai periculos pentru tara decat cel extern ?
- .... ????
Unde era SRI-ul ? Ce a facut ca sa stopeze raul ? Si daca SRI-ul nu-si-a facea datoria, dimneavoastra, singura comisie care are vocatia de a controla aceasta institutie secretoasa, ce ati facut atunci cand SRI-ul si-a dovedid complicitatea prin tacere si inactiune ?

La intrebarile acestea ar trebui sa raspundeti in primul rand pentru ca apoi explicatiile pe care le dati mai sus sa devina credibile si convingatoare.

 

Distrugerea/impartirea averii nationale s-a facut cu

lipsa legii in mana de catre cei care erau conectati la butoanele puterii macar prin interpusi! Ce ne este interzis de legea care lipsea a avut semnificatia de "permis".

Am lecturat atent intregul articol-interviu.

Cunoscindu-l pe baietan, pot afirma ca a cerut intrebarile inaintea interviului, le-a prezentat superiorilor si a primit raspunsurile ce au fost expuse aici. E prea mult pt el sa debiteze asa expresii...Fapta ca delireaza cum ca nu se poate asculta ,localiza,intercepta etc telefoanele si nu numai decit asa cum prezinta el, este o gogomanie ...fiecare detectiv particular stie ca se pot intercepta,localiza, asculta, citi sms etc foarte simplu mai ales in provincie unde structurile sunt cunoscute de magistrati,politisti,politicieni fiind un areal redus ...in ansamblu, deputatul a batut apa in piua ....se stia inainte sa se confirme rezultatul alegerilor 2012 ca el va fi presedintele comisiei pt ca SRI i-a ales un colegiu, 20 din sect 5 unde avea influienta desi anterior fusese plasat in colegiul 23 dar cu prea multi rromi , muncitori care il adulau pe Evanghelie si asa amanta lui a trecut de la colegiul 22 Ferentari la 23 si toata lumea a fost multumita ...Vanghelie era, este obraznic in continuare pt ca , asa se aude pe strada, a ajutat anumite servicii, agent voluntar, asa vorbeste lumea si firesc sa fie solicitat sa ajute ,,controlorul" SRI ....Azi toti interlopii au sisteme de localizare, interceptare etc ...e si foarte simplu ...pe un tel mobil se monteaza ,,ceva" si apoi e simplu ...toti detectivii, interlopii, etc pot sa vada ce scri sms , ce primesti, unde este tel la orice ora sa stie cind si unde te deplasezi etc urmarind tel tau...e asa de simplu incit nimeni nu poate face nimic ....asa ca nu e nevoie sa ceri mandat, sa introduci parola, codul personal, sa stie lumea ...ca sa poata fii folosite ascultarile in instanta, SRI si anumiti procurori, de regula sefii DNA si DIICOT, fac interceptari prin extensie , adica se lucreaza total legal un individ asupra caruia planeaza fapte penale si sunt apoi ascultate toate numerele care intra in contact cu el si tot asa prin largirea ascultarilor , repet, legal...desi au realizat ca toti, absolut toti cad prin interceptari, desi au aprobat turnatoria numita autodenunt, politicienii nu se opresc ...In comisia SRI sunt parlamentari santajabili ...unu a taiat padurile din Harghita si are dosar, altu a semnat contracte de salubrizare cu jumate de tara , doi sunt fosti angajati ai serviciului....Tot ce a fost mentionat aici este o mica ,,snoava" , poveste de adormit plebea ...amindoi participantii la dezinformare sunt agenti acoperiti...

concluzia : toate sunt bune

in cea mai buna dintre lumi !

Traiasca SRI-ul !
Traiasca si Comisia parlamentara de control al SRI in frunte cu inepretuitul sau presedinte !
Uraaa ! Uraaaa !

(vorba bancului : "De ce nu strigi tovarase : uraaa ! uraaa ?" "Pentru ca ura o port in suflet !)

Din pacate, Val, jurishtii sri de la Vaslui stau chititzi in

biurou shi rumega de paishpe ori, ca sa nu le afecteze cariera, daca sa spuna despre falimentarea judetzului ca tzine de "sigurantza natzionala".

Val

1. Reforma serviciilor romanesti a inceput dupa includerea Romaniei in sistemul de securitate Nato si dupa aderarea Romaniei la UE (bineinteles ca au mai existat scapari,reforma nu s-a putut face peste noapte). Calitatea si reformele sistemelor de sanatate, invatamint, bugetul etc sunt in mana politicului (nu se incadreaza in domeniul de activitate al serviciilor;)
2. Restul postarii tale cu "instrainarea" resurselor tarii este propaganda. In Canada, USA, Germania, UK, Franta, Australia, etc - resursele sunt exploatate in cea mai mare parte de companii private (numeste-mi o companie americana de stat in domeniul mineritului;) La fel si telecomunicatiile, transporturile, etc. Aeroportul Frankfurt, lufthansa, british airways Iberia, american airlines (marea majoritate a companiilor de zbor) etc sunt companii private, precum si companiile de transport maritim. In UE a inceput si concesionarea porturilor maritime.

http://www.europarl.europa.eu/RegData/bibliotheque/briefing/2013/130485/LDM_BRI(2013)130485_REV2_EN.pdf

......... ................. ................ .................. ................. .................. ........... ...................... .............................. ...................... ............

Distinse, "privat" este un fel de a spune...

Toata industria militara americana e privata, dar cel mai mare finantzator e statul; nu mai mentzionez shi alte industrii strategice private care subzista pe comenzi publice; mai nou, bancile americane clocesc o importanta participatziune a statului; gazul in Germania, in mai toata Europa, este adus tot de stat, care stat construieshte shi conducte.

In Ro: politicienii sunt corupti, educatia este corupta, santatea

corupta, justitia corupta, politia corupta, adminitratia corupta, ministrii corupti!
Dar serviciile sunt cinstite!!

Cat de nano-frenic poti sa fii, sa crezi ca serviciile nu traiesc in Ro!!

Sedinta CSAT va fi o ruleta ruseasca prin care se va stabili (aleator caci cerbral nu-i de unde) care dintre ei va fi trimis in bataia media si oprobiu public!

 

"Nu exista posibilitatea tehnica de interceptare ilegala

a unui telefon."
Cei ce detin un Smart TV sunt sfatuiti sa fie atenti la ce fac,discuta prin casa.
Camera video integrata te supravegheaza si poate trimite spre Big Brother datele prin sistemul Fin Fisher spre exemplu.
Chiar si cand televizorul este inchis,este avertizarea oficiala.(Samsung h├Ârt mit)
Deci cum era cu tehnica?

 

@Imanuel 11:55

Statul finanteaza dezvoltarea (si este beneficiarul) infrastructurei din banii contribuabililor. In Germania, gazul este adus de companiile private, doar unele gazoducte se afla in proprietatea statului. La gazoductul Nordstream de exemplu, de partea Germaniei participa ca actionari doua companii private (E-on si Wintershall- o firma fiica a concernului BASF). Statul traseaza si asigura securitatea energetica a cetatenilor pe termen mediu si lung - prin aprobarea sau respingerea unor proiecte precum si prin stimularea investitiilor (e.g subventii) in anumite ramuri a sectorului energetic.

P.S. tot din banii contribuabililor statul acopera si cheltuielile armatei (securitatea cetatenilor este o chestie eminenta). Suma bugetului alocat pentru astfel de cheltuieli este decizia clasei politice (clasa politica -la rindul ei- este aleasa de cetateni).

 

e bine ca exista niste proceduri......

...dar exista o mica problema,alegerile prezidentiale din 2009 cind aceste institutii nu si-au facut datoria fata de democratie,fata de tara...au servit o persoana ...persoana care legaturi cu fosta securtate...persoana acuzata de acte de mare coruptie...persoana care a pierdut la negocieri la UE vreo 9 miliarde in defavoarea Romaniei...etc...generalii si coloneii numiti si partasi la urma urmei la aceste 'adevarate succesuri'sint si in prezent in functii......??!!!....sint foarte mute pareri si indicii ca Romania a devenit deplin in aceasta perioada o colonie corporatista...???!!!!..

 

Aveti grija pe cine mai votati

Dupa studiile sale si performantele ca parlamentar, lui georgica pop n-ar trebui sa i se dea voie nici macar sa mature trotuarul din fata sediului SRI.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor