Directorul SRI: Coruptia, o vulnerabilitate a Romaniei. Spionajul rusesc nu e o problema

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 18:28
4818 citiri
Directorul SRI: Coruptia, o vulnerabilitate a Romaniei. Spionajul rusesc nu e o problema
Foto: B1TV

Raportul de activitate al SRI in 2013 a fost dezbatut, miercuri, in comisia comuna de control parlamentar, in prezenta directorului SRI George Maior, prilej cu care acesta a dat asigurari ca serviciul cunoaste foarte bine activitatile de spionaj desfasurate de Rusia pe teritoriul Romaniei.

La finalul dezbaterilor, presedintele comisiei, deputatul Georgian Pop (PSD), a mentionat cateva aspecte din raport, subliniind faptul ca anul trecut "nu am avut niciun incident de securitate nationala pe teritoriul Romaniei", datorita "muncii de preventie" depuse de SRI si managementului operational bun.

Pe de alta parte, Georgian Pop a tinut sa remarce faptul ca SRI a trimis anul trecut mii de informari beneficiarilor legali, de la presedinte si pana la autoritatile locale, iar efectul a fost ca "deciziile importante in statul roman s-au luat pe baza unor informari corecte si profunde".

Presedintele comisiei de control parlamentar al SRI a mai precizat ca raportul de activitate al serviciului pe anul 2013 "a fost adoptat in unanimitate", chiar daca din comisie fac parte senatori si deputati din toate partidele parlamentare.

"Am trecut in revista si analizat dinamica principalelor teme de interes in contextul geopolitic generat de situatia din Ucraina", a mai precizat acesta.

George Maior: Coruptia si evaziunea, vulnerabilitati interne ale Romaniei

La randul sau, directorul SRI, George Maior, a declarat ca in raportul pe 2013 au fost mentionate toate componentele semnificative ale activitatii serviciului, urmand ca acestea sa fie prezentate si plenului Parlamentului "cat de curand".

In raport sunt prezentate toate riscurile si vulnerabilitatile cu care s-a confruntat Romania anul trecut si sunt expuse pe larg "principalele probleme".

Directorul SRI a subliniat faptul ca la capitolul vulnerabilitati interne au fost inscrise coruptia in administratie si justitie, criminalitatea transfrontaliera, dar si problema antiterorismului, "care e in continuare foarte serios in atentia serviciului".

De asemenea, George Maior a subliniat "problema stringenta a evaziunii fiscale" si faptul ca "serviciul a avut un rol in informarea Executivului cu privire la acest fenomen care poate prejudicia serios bugetul de stat".

In ceea ce priveste securitatea cibernetica, "au fost diverse atacuri si in 2012, tintite pe zone de infrastructura a autoritatilor", a precizat directorul SRI, adaugand ca "probabil, acestea vor creste in intensitate".

Foarte importanta a fost discutia din comisie despre evolutiile regionale, in contextul situatiei din Ucraina. George Maior a declarat ca ofensiva dusa de Federatia Rusa "a impus serviciului sarcini sensibile de cunoastere" si de a "informa factorii de putere din stat si diplomatici".

Pentru a preintampina eventuale efecte interne, in special pe zona spionajului, aceste aspecte au fost dezbatute in regim clasificat in comisie, a precizat el.

"Sper ca cele 9.000 de informari transmise autoritatilor centrale si locale in 2013 au contribuit la diminuarea acestor riscuri si amenintari cu care s-a confruntat Romania", a concluzionat George Maior.

Totodata, directorul SRI a declarat ca la dezbaterile din comisie a subliniat inca o data "importanta pastrarii neutralitatii si independentei serviciului in activitatea sa in acest an destul de sensibil din punct de vedere politic", exprimandu-si speranta ca SRI va opera in continuare in aceiasi parametri.

Intrebat de un jurnalist cum comenteaza declaratiile vicepresedintelui american Joe Biden referitoare la actiunile de spionaj desfasurate de Rusia in Romania, directorul SRI a raspuns: "Avem o cunoastere foarte buna si competente deosebite din acest punct de vedere. Nu e, din punct de vedere al serviciului, o problema".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Maior spionaj Rusia Romania, #raport SRI 2013, #securitate ciberbetica Romania, #vulnerabilitati Romania , #sri