Directorul SRI dezvaluie ce informatii i-a dat lui Traian Basescu despre cazul Bercea Mondialu

Marti, 24 Iunie 2014, ora 15:56
11122 citiri
Directorul SRI dezvaluie ce informatii i-a dat lui Traian Basescu despre cazul Bercea Mondialu
Foto: Realitatea Tv

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Cristian Maior, a precizat, marti, ca institutia pe care o conduce monitorizeaza activitatile desfasurate de Bercea Mondialu si de clanul sau inca din 2001. In plus, presedintele Traian Basescu a primit o informare in acest sens in 2009.

"SRI a actionat consecvent pentru informarea beneficiarilor din plan central. In perioada 2001 - 2012, SRI a avut 8 actiuni informativ-operative referitoare la activitatea de criminalitate organizata ale gruparii Bercea", a spus Maior, care a adaugat ca domeniile infractiunilor erau apararea Constitutiei, securitatea informatica si securitatea transfrontaliera.

Directorul SRI a insistat asupra faptului ca presedintele Traian Basescu - alaturi de alti beneficiari la nivel central, printre care si membri ai Guvernului - a primit o informare pe aceasta tema la 29 octombrie 2009, insa aceasta nu continea absolut nimic despre relatia fratelui sau cu Bercea Mondialu.

Traian Basescu: Nu am primit niciun ban de la Bercea Mondialu (Video)

Dupa aceasta data, toate informatiile au fost transmise organelor de urmarire penala.

"Informarea nu a continut aspecte referitoare la raporturile sau relatiile lui Bercea cu fratele domniei sale, deci presedintele a avut dreptate ieri cand a spus ca SRI nu a abordat aceasta chestiune intr-o informare separata", a punctat George Maior.

El a insistat asupra faptului ca in momentul in care SRI a trecut la faza de sesizare a organelor de urmarie penala si de cooperare cu acestea, institutia nu a mai trimis beneficiarilor legali informatii legate de aspecte ce tin de aceste dosare.

"E un lucru elementar intr-un stat de drept si cred ca valorile legate de independenta Justitiei sunt cunoscute si apreciate", a subliniat seful SRI.

SRI a avut in vedere actiuni ale acestui clan privind perceperea de taxe de protectie in diverse judete, evaziune fiscala, operatiuni ilegale cu metale feroase, trafic de persoane, inclusiv cu minori, camatarie, accizarea si deturnarea fondurilor destinate rromilor, coruperea unor magistrati in scopul de a obtine solutii favorabile in diverse dosare.

Maior a fost audiat, marti, la Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI cu privire la posibile notificari in cazul Mircea Basescu - Bercea Mondialu.

SRI si SPP la raport

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a fost cel care a solicitat atat SRI, cat si SPP sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare rapoartele privind protectia presedintelui Traian Basescu, in legatura cu aparitiile acestuia alaturi de Bercea Mondialu.

Raportul solicitat celor doua servicii speciale ar trebui sa arate "daca Presedintele Romaniei a fost sau nu informat despre activitatile ilegale ale gazdelor sale si in ce au constat aceste informari", conform presedintelui Senatului.

Fratele sefului statului, Mircea Basescu, a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de influenta, iar in inregistrarile depuse de denuntatori la dosar apare de mai multe ori si numele sau, Traian.

Procurorii il acuza ca ar fi luat de la Bercea Mondialu suma de 250.000 de euro, printr-un intermediar, cu promisiunea ca va interveni pe langa presedintele Traian Basescu, pentru eliberarea acestuia din inchisoare.

In replica, presedintele a sustinut ca nu a vorbit niciodata cu fratele sau despre Bercea Mondialu si ca a aflat din presa de relatia dintre cei doi.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...