Directorul SRI dezvaluie ce informatii i-a dat lui Traian Basescu despre cazul Bercea Mondialu

Marti, 24 Iunie 2014, ora 15:56
10930 citiri
Directorul SRI dezvaluie ce informatii i-a dat lui Traian Basescu despre cazul Bercea Mondialu

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Cristian Maior, a precizat, marti, ca institutia pe care o conduce monitorizeaza activitatile desfasurate de Bercea Mondialu si de clanul sau inca din 2001. In plus, presedintele Traian Basescu a primit o informare in acest sens in 2009.

"SRI a actionat consecvent pentru informarea beneficiarilor din plan central. In perioada 2001 - 2012, SRI a avut 8 actiuni informativ-operative referitoare la activitatea de criminalitate organizata ale gruparii Bercea", a spus Maior, care a adaugat ca domeniile infractiunilor erau apararea Constitutiei, securitatea informatica si securitatea transfrontaliera.

Directorul SRI a insistat asupra faptului ca presedintele Traian Basescu - alaturi de alti beneficiari la nivel central, printre care si membri ai Guvernului - a primit o informare pe aceasta tema la 29 octombrie 2009, insa aceasta nu continea absolut nimic despre relatia fratelui sau cu Bercea Mondialu.

Traian Basescu: Nu am primit niciun ban de la Bercea Mondialu (Video)

Dupa aceasta data, toate informatiile au fost transmise organelor de urmarire penala.

"Informarea nu a continut aspecte referitoare la raporturile sau relatiile lui Bercea cu fratele domniei sale, deci presedintele a avut dreptate ieri cand a spus ca SRI nu a abordat aceasta chestiune intr-o informare separata", a punctat George Maior.

El a insistat asupra faptului ca in momentul in care SRI a trecut la faza de sesizare a organelor de urmarie penala si de cooperare cu acestea, institutia nu a mai trimis beneficiarilor legali informatii legate de aspecte ce tin de aceste dosare.

"E un lucru elementar intr-un stat de drept si cred ca valorile legate de independenta Justitiei sunt cunoscute si apreciate", a subliniat seful SRI.

SRI a avut in vedere actiuni ale acestui clan privind perceperea de taxe de protectie in diverse judete, evaziune fiscala, operatiuni ilegale cu metale feroase, trafic de persoane, inclusiv cu minori, camatarie, accizarea si deturnarea fondurilor destinate rromilor, coruperea unor magistrati in scopul de a obtine solutii favorabile in diverse dosare.

Maior a fost audiat, marti, la Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI cu privire la posibile notificari in cazul Mircea Basescu - Bercea Mondialu.

SRI si SPP la raport

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a fost cel care a solicitat atat SRI, cat si SPP sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare rapoartele privind protectia presedintelui Traian Basescu, in legatura cu aparitiile acestuia alaturi de Bercea Mondialu.

Raportul solicitat celor doua servicii speciale ar trebui sa arate "daca Presedintele Romaniei a fost sau nu informat despre activitatile ilegale ale gazdelor sale si in ce au constat aceste informari", conform presedintelui Senatului.

Fratele sefului statului, Mircea Basescu, a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de influenta, iar in inregistrarile depuse de denuntatori la dosar apare de mai multe ori si numele sau, Traian.

Procurorii il acuza ca ar fi luat de la Bercea Mondialu suma de 250.000 de euro, printr-un intermediar, cu promisiunea ca va interveni pe langa presedintele Traian Basescu, pentru eliberarea acestuia din inchisoare.

In replica, presedintele a sustinut ca nu a vorbit niciodata cu fratele sau despre Bercea Mondialu si ca a aflat din presa de relatia dintre cei doi.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com