Dumitru Iliescu (fost sef SPP): SRI s-a implicat in construirea dosarului Belina. Coldea a cerut arestarea lui Catalin Voicu, insa Daniel Morar a refuzat

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 19:01
5936 citiri
Dumitru Iliescu (fost sef SPP): SRI s-a implicat in construirea dosarului Belina. Coldea a cerut arestarea lui Catalin Voicu, insa Daniel Morar a refuzat
Foto: Antena 3

Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu a declarat, miercuri, ca SRI ar fi fost implicat in construirea mai multor dosare penale, printre care si Belina. De asemenea, el a sustinut ca fostului sef al DNA Daniel Morar i s-a cerut arestarea lui Catalin Voicu, iar acesta ar fi refuzat.

Declaratiile au fost facute in fata jurnalistilor, la iesirea de la audierea in Comisia de Control SRI.

Iliescu sustine ca SRI a fost implicat in elaborarea mai multor dosare. "Au fost vizate persoane care erau incomode, se cauta cai de a fi scoase din zona de decizie politica, administrativa", a afirmat Dumitru Iliescu.

Intrebat daca actuala conducere a Serviciului s-a implicat in dosarul Belina, Iliescu a raspuns: "Nu actuala conducere, nu am avut asemenea elemente. Au fost elemente insa ca anumite persoane din SRI s-ar fi implicat in aceasta chestiune".

Dumitru Iliescu a spus ca a indicat comisiei "persoanele vizate" in dosarul Belina, dar a refuzat sa le indice presei.

Totodata, Iliescu a sustinut ca fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, i-ar fi cerut procurorului-sef al DNA de atunci, Daniel Morar, sa-l aresteze pe senatorul Catalin Voicu, insa Morar a refuzat sa se conformeze solicitarii.

"Am avut informatia ca domnul Coldea a mers la domnul Morar si i-a cerut arestarea domnului Voicu. Nu a fost numai o data, a fost de doua ori. Domnul Morar a refuzat sa se implice intr-o asemena actiune si atunci domnul Coldea a mers la doamna Kovesi. Atunci s-a decis modul in care sa fie arestat domnul Voicu", a sustinut Iliescu.

Acuzat in presa ca in 1989 ar fi trecut cu TAB-urile peste revolutionarii de la Intercontinental, Dumitru Iliescu a fost sef al SPP in timpul presedintelui Ion Iliescu, cel care l-a inaintat pana la gradul de general cu patru stele.

Impreuna cu Catalin Voicu, condamnat la inchisoare pentru coruptie, Dumitru Iliescu a infiintat SC Agentia Nationala de Paza, Protectie, Investigatii si Protocol SRL, conform cotidianului Evenimentul Zilei.

Imediat dupa audiere, presedintele Comisiei de Control a SRI, Claudiu Manda (PSD), a declarat ca Dumitru Iliescu "a facut referire la cazul Belina, a aratat o corespondenta cu cineva din presa, intre 20-28 august. Corespondenta dovedeste ca se pregateste un dosar, informatiile pe care le-a avut erau din interiorul SRI, spunea ca directorul si prim adjunctul nu cunoasteau aceasta informatie".

In ceea ce priveste cazul fostului senator PSD Catalin Voicu, Claudiu Manda a declarat ca Dumitru Iliescu a spus ca "are probe ca s-ar fi solicitat arestarea domnului Voicu" de catre Florian Coldea, "in 2009, imediat dupa alegerile prezidentiale".

"Domnul Morar nu a fost de acord cu acest lucru si ca, de aceea, dosarul a ajuns la doamna Kovesi si de aici la cei doi procurori care au instrumentat dosarul", a relatat Manda.

Presedintele comisiei a mai sustinut ca Dumitru Iliescu ar fi spus la audieri ca ostilitatea tandemului Coldea-Kovesi fata de Mircea Geoana ar proveni din faptul ca acesta din urma intentiona sa-i demita daca devenea presedinte al Romaniei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dumitru Iliescu comisie ancheta Belina, #Dumitru Iliescu Coldea Morar Voicu , #sri