Exclusiv Dezvaluiri despre islamistul impuscat la Paris care a trecut prin Romania: De ce nu a avertizat SRI celelalte tari UE

Marti, 09 Februarie 2016, ora 17:22
11377 citiri
Exclusiv Dezvaluiri despre islamistul impuscat la Paris care a trecut prin Romania: De ce nu a avertizat SRI celelalte tari UE
Foto: Twitter/Stuart Norval

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a confirmat ca islamistul tunisian impuscat mortal luna trecuta la Paris, dupa ce a incercat sa atace o sectie de politie cu un cutit, s-a aflat pe teritoriul Romaniei timp de sase luni, in anul 2011.

Intr-un raspuns transmis de SRI la solicitarea Ziare.com, se arata ca tanarul pe nume Tarek Belgacem a incercat sa intre ilegal in Romania pe 31 ianuarie 2011, insa a fost depistat de autoritatile subordonate Ministerului de Interne. Ulterior, tunisianul, care avea 19 ani cand a venit in Romania, "a solicitat statutul de refugiat in tara noastra, invocand motive de natura economica".

"SRI a luat la cunostinta despre prezenta in Romania a cetateanului tunisian Tarek Belgacem (nascut la 27.03.1991 in Aoulad Chamek - Tunisia) in urma cooperarii cu MAI: la 30.01.2011, strainul a fost depistat de cadrele institutiei mentionate cand a intentionat sa intre ilegal in Romania. Ulterior, Tarek Belgacem a solicitat statutul de refugiat in tara noastra, invocand motive de natura economica", se detaliaza in raspunsul primit de la Serviciul Roman de Informatii.

Desi a fost expulzat in Tunisia de catre autoritatile romane, care l-au monitorizat in permanenta in cele sase luni, Tarek Belgacem, simpatizant al Statului Isalmic, s-a intors in Europa si a ajuns in tari precum Germania, Elvetia, Luxemburg si, in cele din urma, in Franta, pe 24 decembrie 2015, dupa cum a aratat ministrul francez de Interne.

Teroare la Paris: Islamistul de la sectia de politie ar fi trecut si prin Romania

Islamistul impuscat la Paris ceruse azil in Romania: A fost expulzat in 2011 sub escorta - surse

De ce nu au fost puse in alerta toate statele UE

In ianuarie, Digi 24 a relatat pe surse ca autoritatile romane ar fi avut suspiciuni legate de profilul sau, asa ca au decis sa il expulzeze din tara. Sursele citate de postul TV au mai spus ca toate tarile prin care a trecut acest cetatean au primit informatii de la Romania, in afara de Franta, locul in care a si incercat sa comita un atac, insa a fost oprit.

Ziare.com a vrut sa afle de ce autoritatile de la noi nu au alertat toate statele UE, inclusiv Franta, cu privire la acest individ, care s-a dovedit a fi un extremist gata sa isi dea viata pentru jihad.

SRI a lamurit ca niciun partener extern nu a fost alertat cu privire la Belgacem, deoarece nu s-a stabilit la data respectiva ca tanarul ar avea legaturi cu organizatii teroriste.

"Intrucat, la nivelul anului 2011, cetateanul tunisian Tarek Belgacem nu a fost identificat ca avand legaturi cu organizatii teroriste, acesta nu a fost semnalat partenerilor externi", se precizeaza in raspunsul SRI la solicitarea Ziare.com.

In ceea ce priveste locul in care a fost cazat in cele sase luni tunisianul, SRI a sugerat ca informatia poate fi obtinuta de la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) din cadrul MAI.

"Tarek Belgacem a fost prezent in Romania in intervalele ianuarie-martie 2011 si aprilie-iulie 2011, in ambele ocazii aflandu-se in custodia MAI/IGI", potrivit reprezentantilor SRI.

Ziare.com a solicitat si de la IGI detalii despre sederea lui Belgacem in Romania inainte de a primi raspunsurile de la SRI, insa reprezentantii Inspectoratului au mentionat ca toate datele privind solicitantii de azil sunt confidentiale.

Nu avea legaturi cu grupari teroriste

Dupa ce a intrat in Romania, tunisianul a fost verificat de catre SRI, insa serviciul a ajuns la concluzia ca acesta nu avea legaturi cu grupari teroriste. In plus, tanarul nu s-a remarcat prin actiuni "generatoare de riscuri la adresa securitatii nationale".

"In contextul prezentei sale in Romania, in 2011, Tarek Belgacem a facut obiectul unor verificari generale ale serviciului nostru, in conformitate cu protocoalele de cooperare incheiate intre SRI si MAI. In urma verificarilor nu au rezultat aspecte cu privire la legaturi ale cetateanului tunisian cu grupari teroriste. Totodata, pe durata sederii in Romania, nu s-a remarcat cu activitati generatoare de riscuri la adresa securitatii nationale.

Precizam, totodata, ca la nivelul anului 2011:

- Statul Islamic/ISIL/DAESH nu exista (declararea asa-numitului "Califat Islamic" s-a produs in iunie 2014) ;

- in Romania, s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de imigranti ilegali proveniti din nordul Africii, care au intrat in tara noastra, in principal, dinspre Serbia. Acest fenomen a fost generat de conflictele din Tunisia si Libia (inceputul 'Primaverii Arabe') ", ne-au explicat reprezentantii SRI.

In ceea ce priveste expulzarea lui Belgacem in Tunisia, SRI a mentionat ca "masurile intreprinse de autoritatile romane in cazul lui Tarek Belgacem au fost adoptate de catre MAI/IGI, institutia abilitata in aplicarea legislatiei nationale privind regimul strainilor in Romania. Aceste demersuri nu au fost adoptate in baza Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului".

Impuscat la Paris

Tarek Belgacem a fost impuscat mortal de catre autoritatile franceze, pe 7 ianuarie 2016, dupa ce a intrat inarmat cu un cutit si cu un fals dispozitiv exploziv intr-o sectie de politie din Paris. Asupra lui a fost gasit un juramant de credinta fata de Statul Islamic.

Teroare la Paris: Cine e barbatul cu centura de explozibili, impuscat in fata unei sectii de politie

Ministerul francez de Interne a subliniat ca barbatul a calatorit in ultimii ani sub mai multe identitati, motiv pentru care autoritatilor franceze le-a fost dificil sa il identifice din prima pe Belgacem.

Teroare la Paris: Identitatea atacatorului sectiei de Politie, un mister - de ce nu-si dau seama francezii cine e

Tunisianul s-a facut remarcat prin infractiuni marunte in tarile prin care a trecut, iar politia germana a anuntat ca barbatul a locuit o perioada intr-un centru pentru solicitanti de azil din aceasta tara.

Teroare la Paris: Atacatorul de la sectia de politie traia intr-un camin de refugiati din Germania

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#tunisian Romania SRI, #jihadist Romania SRI, #SRI tunisian Romania avertizat UE , #sri