Exclusiv Vor mai fi atentate in Europa. Au fost dejucate atentate in Romania Interviu cu George Maior

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 16:10
24526 citiri
Exclusiv Vor mai fi atentate in Europa. Au fost dejucate atentate in Romania Interviu cu George Maior
Foto: SRI

Vor mai exista atentate teroriste in Europa. Au fost dejucate atentate si in Romania. Serviciile secrete europene sunt pregatite pentru noul nivel de terorism, dar nu exista securitate absoluta. Uneori preventia nu se poate realiza, afirma directorul SRI George Maior.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, George Maior a sustinut ca in Romania nu exista in acest moment un pericol major de atentat terorist, dar SRI a luat masuri suplimentare: "pe baza evaluarii serviciului, in concordanta cu situatia operativa, nu am considerat necesara ridicarea nivelului de alerta".

George Maior a aratat ca atentatele de la Paris vor avea efecte la nivel european, inclusiv sub aspectul elementelor "precise operationale: o intensificare a cooperarii serviciilor europene, poate un nou plan european pentru cresterea eficientei capacitatii de raspuns a statelor europene si a UE la asemenea evenimente. Se pune in discutie chiar infiintarea unor structuri de informatii mai puternice la nivelul Uniunii ca atare. Vor exista schimbari, inclusiv de ordin legislativ."

Directorul SRI nu exclude posibilitatea ca evenimentele de la Paris sa aiba efecte si asupra admiterii Romaniei in spatiul Schengen.

Cititi maine pe Ziare.com partea a doua a interviului in exclusivitate cu directorul SRI, despre legile "Big Brother" si cartelele prepay, despre scandalul ofiterilor acoperiti, colaborarea SRI-DNA, dar si puterea serviciilor secrete din Romania: "Da, suntem servicii puternice!"

Atentatele de la Paris reprezinta un nou mod de actiune in materie de terorism?

Observam si elemente clasice si elemente noi. Elementele clasice se regasesc in multe atentate, de exemplu luare de ostatici, folosirea unor arme conventionale. Elementul nou ar fi legat de acest amestec extraordinar de emotie indus prin alegerea tintei, extrem de sensibila la nivelul opiniei publice.

S-a dorit o lovitura in inima unei libertati fundamentale a democratiilor, libertatea de expresie, cu rezonanta si simbolistica publica extraordinara in plan european. In aceasta era post-moderna, in care media, comunicarea joaca un rol atat de important, organizatiile teroriste au ca scop inducerea unor emotii care, initial, slabesc foarte mult un stat si institutiile care au ca misiune prevenirea unor asemenea evenimente.

Sunt analisti care au remarcat profesionalismul atentatorilor, cu aparent antrenament militar de elita, si dotarea lor: arme automate, lansator de racheta.

Discutam la nivelul serviciilor europene problema cetatenilor din state occidentale, dar de origine musulmana, care participa la evenimentele din Siria si revin apoi in spatiul european, fie cu o anumita radicalizare a viziunilor, fie cu o pregatire militara si de planificare foarte bune, obtinuta acolo in campul de lupta.

Sunt sute de asemenea cetateni europeni care revin din Siria in Franta, Marea Britanie si in alte state europene. Aceasta chestiune creeaza o amenintare directa la securitatea europeana. Din pacate, nu pot decat sa confirm ceea ce spune si directorul serviciului britanic MI5, Andrew Parker, ca vor mai exista din acest motiv atentate in Europa. Trebuie sa fim atenti si vigilenti la aceasta legatura cauzala.

Sunt serviciile europene, inclusiv SRI, pregatite pentru aceasta up-gradare a terorismului?

S-a discutat mult despre ea, o avem in vedere si serviciile franceze o aveau in vedere. Serviciile europene sunt pregatite, dar nu exista securitate absoluta. In Franta au fost dejucate multe atentate. Colegii francezi sunt extrem de profesionisti, dar nu exista securitate absoluta. Uneori preventia nu se poate realiza. Poti sa previi 100 de atentate - lucrurile nu sunt atat de mult discutate, dar sunt cunoscute in comunitatea profesionista de informatii - si o data sa fii lovit frontal, ca sa se nasca asemenea dezbateri.

A existat o situatie care nu a putut fi prevenita si s-a actionat pentru combaterea ulterioara. Prinderea teroristilor e dificila in mediul urban, sub presiune publica. Trebuie sa invatam din aceasta tragedie, sa analizam de la cauzalitate, la mod de operare si modalitati prin care sa incercam sa fim cu un pas inaintea unor astfel de evenimente.

Au existat atentate dejucate si in Romania?

Au existat, nu intru in detalii. Am actionat strict in registrul preventiv si ne-am indeplinit misiunea. Nu au existat evenimente si datorita unor actiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut in vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzari de persoane, nepermiterea accesului unor persoane suspectate de asemenea activitati si realizarea unui tablou informativ precis asupra riscurilor cu care ne confruntam.

Romania este pe harta ISIL si totusi dupa atentatele din Franta nu ati ridicat nivelul de alerta terorista de la albastru precaut.

Am luat unele masuri suplimentare la nivelul serviciului, inclusiv in apararea unor potentiale tinte, in incercarea de a vedea mai bine traficul de persoane la frontiere si de a avea un tablou infomational bun pentru ceea ce se petrece pe teritoriul national. Dar pe baza evaluarii serviciului, in concordanta cu situatia operativa, nu am considerat necesara ridicarea nivelului de alerta.

Deci nu suntem intr-un pericol major in acest moment?

Nu, nu suntem. Populatia trebuie sa inteleaga ca facem tot posibilul sa mentinem acest nivel de alerta si sa tinem departe de teritoriul national asemenea evenimente. De aceea, actionam in mod strategic.

Ce efecte vor avea atentatele la nivelul UE?

Sunt mai multe nivele de dezbatere, de la politica de integrare a comunitatilor musulmane, la politica statelor in sens multicultural, incercari de prevenire prin asemenea strategii, pana la elemente precise operationale: o intensificare a cooperarii serviciilor europene, poate un nou plan european pentru cresterea eficientei capacitatii de raspuns a statelor europene si a UE la asemenea evenimente.

Se pune in discutie chiar infiintarea unor structuri de informatii mai puternice la nivelul Uniunii ca atare, lucru care nu s-a discutat mult in contextul UE pana acum. Vor exista schimbari, inclusiv de ordin legislativ.

Vedeti un risc de sporire a extremismului in politica europeana?

Pot exista asemenea consecinte, dezbateri despre relatia majoritate - minoritati. Chiar si problema Schengen se pune intr-un alt tipar de discutie, cu eventuale restrictii ale politicii in acest domeniu in unele state, ceea ce are efecte si in privinta Romaniei, avand in vedere obiectivul nostru de accedere in Schengen.

Va asteptati sa fie mai dificila?

N-as putea sa spun in acest moment acest lucru, dar, din pacate, s-ar putea sa existe si o discutie in acest sens. Ceea ce ne intereseaza foarte mult. Dar posibilitatea cresterii extremismului e foarte periculoasa si un pic de intelepciune, de calm, de rationalitate, in abordarea politica si strategica a acestor situatii, e necesara la nivelul liderilor europeni.

In noiembrie 2014, Andrei Ilarionov, fostul consilier al lui Vladimir Putin, declara pentru televiziunea poloneza TV Republika: "tarile si natiunile europene nu ar trebui sa fie surprinse, daca, sa spunem, la anul, in primavara, apare o masiva miscare politica islamista, o primavara islamica in Europa, care va destabiliza tarile europene si va consuma energia si atentia liderilor europeni, in timp ce Putin va incerca sa-si duca la capat proiectele sale neo-imperiale. (...) sa spunem ca vor fi anumite miscari, anumite activitati chiar in tarile europene, atunci va fi greu sa se acorde suficienta atentie Estului Europei." Pare, acum, un straniu avertisment.

N-as vrea sa cadem in teorii ale conspiratiei, dar cateva lucruri sunt, cred, interesant de reliefat. Este clar ca ne confruntam cu doua mari amenintari si din perspectiva noastra, a Romaniei, dar si din perspectiva UE.

Una este legata de un fenomen geopolitic la granitele de est ale UE, generat de criza din Crimeea, de politica neo-imperiala a Rusiei, de instabilitatea din Ucraina. A doua e legata de amenintarea provenind din spatiul Orientului Mijlociu, Statul Islamic, problemele din Siria si importul de terorism care se poate produce pe teritoriul european.

Aceste doua mari amenintari trebuie tratate diferit, dar cu aceeasi intensitate din punctul de vedere al prioritatilor. Intr-adevar, dupa un eveniment ca acela din Franta, atentia opiniei publice se focalizeaza pe elementul terorist si mai putin pe problemele structurale geopolitce din est. Si e firesc sa fie asa. Dar aceste discutii vor reveni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Maior SRI atentate teroriste Romania, #Maior SRI atentate Europa , #sri