George Maior: SRI nu face politie politica

Luni, 26 Martie 2012, ora 10:38
3056 citiri
George Maior: SRI nu face politie politica

Directorul SRI, George Maior, precizeaza ca perceptia potrivit careia Serviciul Roman de Informatii face politie politica nu este corecta, aceasta fiind "indusa de anumite persoane cu putere financiara, mediatica, chiar politica".

In cadrul unui interviu Evenimentul Zilei, George Maior vorbeste despre persoane care "se simt deranjate de SRI", fara sa dea insa nume.

"V-as ruga sa va uitati atent la cei ce fac astfel de afirmatii: fie au o problema de natura juridica, fie au anumite interese economice, politice", sustine Maior.

Directorul SRI justifica secretomania ce inconjoara institutia pe care o conduce prin faptul ca aceasta nu are drept scop comunicarea cu publicul.

"Serviciile de informatii nu au ca misiune principala comunicarea publica. Rolul lor este cu totul altul si se desfasoara in secret. De aici se naste o atmosfera de suspiciune care este fireasca in orice societate, ea fiind prezenta si in alte servicii", mai spune Maior.

Legat de interesul SRI fata de politica, Maior sustine ca neutralitatea si independenta politica sunt valori fundamentale ale organizatiei, dar ii avertizeaza pe politicieni sa nu incerce sa intre in contact cu ofiteri ai SRI.

"Sper sa inteleaga si ei acest lucru. Am mai spus ca, desi nu cred ca trebuie sa faca acest lucru, totusi il fac. Acesta este sensul exact al declaratiei mele", a adaugat seful SRI.

Maior mai explica faptul ca nu are pretentia ca stie tot ce se intampla in Romania.

"Omeneste vorbind, nimeni nu poate spune ca stie tot! Impune o mare responsabilitate acest lucru, iar repartizarea si transmiterea informatiilor catre beneficiar, trebuie sa ajute Statul, mai ales intr-o era a globalizarii informatiilor, dar si a riscurilor de securitate nationala.

Iata cum cunoasterea devine un element de putere al Statului, nu numai in relatiile externe, dar si in pozitionarea sa economica, sociala. De aceea, consider ca activitatea noastra este sensibila si importanta", afirma George Maior.

Intrebat de jurnalistii de la cotidianul citat in ce stadiu se afla negocierile pentru extradarea lui Omar Hayssam, directorul SRI a raspuns: "Este un demers in curs de desfasurare. Asa cum am mai spus: nu conteaza cand va veni Omar Hayssam, ci ca va veni".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#George Maior politie politica SRI, #interviu George Maior SRI , #sri