Interceptarile SRI din dosarul ginerelui lui Traian Basescu raman probe valabile la dosar

Joi, 19 Mai 2016, ora 19:27
3419 citiri
Interceptarile SRI din dosarul ginerelui lui Traian Basescu raman probe valabile la dosar

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit, joi, ca interceptarile telefonice efectuate cu ajutorul SRI in dosarul in care sunt judecati Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, si Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, sa fie pastrate ca probe la dosar.

Decizia judecatoarei Carmen Constanta Balaci poate fi contestata.

Instanta dispune inceperea judecarii pe fond in dosarul ginerelui lui Basescu

La termenul din 9 mai, aparatorii lui Sergiu Lucinschi si ai lui Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, au cerut Curtii de Apel Bucuresti sa elimine interceptarile telefonice efectuate cu ajutorul SRI in dosarul in care sunt judecati si au invocat in acest sens decizia recenta a Curtii Constitutionale.

Avocatul lui Sergiu Lucinschi a cerut judecatoarei Carmen Constanta Balaci sa intrebe DNA pe ce server se fac inregistrarile si carei structuri apartin angajatii care au efectuat interceptarile din acest dosar. "DNA a trimis pana acum adrese contradictorii. Ei spun ca echipamentele apartin atat DNA, cat si SRI", a aratat aparatorul.

In replica, DNA a sustinut ca institutia a trimis trei raspunsuri la adresa avocatilor si ca din acestea rezulta faptul ca la efectuarea inregistrarilor de la dosar au participat si tehnicieni ai SRI, iar aparatura apartine serviciului secret. Dupa o scurta deliberare, judecatoarea a decis sa respinga cererea avocatilor.

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

Urmatorul termen a fost stabilit pentru 23 mai.

In iunie 2015, Sergiu Lucinschi, fiului fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, si Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, au fost trimisi in judecata in dosarul privind santajarea lui Alexandru Horpos, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-si retrage o plangere de la DIICOT.

Sergiu Lucinschi este acuzat de santaj, trafic de influenta, fals in declaratii si instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la santaj si instigare la fals in declaratii.

Daniel Morar: Judecatorii vor decide de la caz la caz daca anuleaza probele obtinute cu interceptari SRI

Curtea Constitutionala a decis, in 16 februarie, ca prevederea din Codul de procedura penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutionala. CCR a publicat in 9 martie motivarea deciziei, din care rezulta ca interceptarile facute de SRI pot fi contestate in dosarele aflate pe rolul instantelor.

In cazul hotararilor definitive date de instante, Curtea a precizat ca aceasta decizie poate servi ca temei de revizuire in cauzele in care au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate similare inaintea datei publicarii deciziei in Monitorul Oficial.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...