Job-ul meu e atat de secret incat nici macar eu nu stiu cu ce ma ocup!

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 15:13
19639 citiri

Acum mai bine de doua luni am publicat un editorial in care explicam de ce SRI si SIE trebuie desfiintate. Nu reformate, desfiintate.

Cei mai multi cititori au inteles despre ce este vorba. Altii mi-au spus ca, pe undeva, exagerez. "Serviciile" ar trebui, desigur, reformate dar nu desfiintate. In fine, cativa au fost indignati. Un cetatean chiar mi-a dat telefon sa ma acuze ca "fac jocuri". Se pare ca asa ii spusese cineva de la "servicii"...

Oameni buni, nu e de joaca. Iata ce s-a intamplat in ultimele cateva saptamani. A explodat dosarul Black Cube. Si ce am observat cu ocazia asta? Faptul ca in "servicii" lucrau mafioti cu acte in regula. Nu unul, nu doi. Legiune. Si ocupau functii dintre cele mai importante.

Inteleg ca actualul presedinte este multumit. Sustine (fara sa vedem nici o urma de dovada si fara ca acest lucru sa fie macar credibil, avand in vedere ca din rechizitoriu se intelege ca cei de la Black Cube primisera protectie) ca fara contributia SRI nu ar fi fost prinsi cei implicati.

Orice om cu uzul ratiunii si-ar pune o problema. Cum se face ca acelasi SRI nu a stiut nimic cand acesti indivizi au facut cariera la varful institutiilor publice? Inclusiv... in SRI. (Unul dintre aceia arestati in dosarul Black Cube fusese chiar seful unui intreg serviciu).

Sa mai dam un exemplu, de data asta din vremea "vechiului regim". Acest caz a fost varat repede sub pres. In 2010 CNSAS a descoperit ca Alexandra Gatej, fost consilier prezidential (se ocupa de "mediul de afaceri"), a fost recrutata de Securitate. O intrebare: "serviciile" ce au pazit? Nu au facut nici o verificare? (Rangul de consilier prezidential este asimilat celui de ministru). Chiar oricine intra in biroul seful statului?

Tehnic vorbind, era extrem de simplu sa stie. Era suficient sa deschida lista celor care au semnat angajament cu Securitatea. Aceste nume sunt usor de gasit in arhive.

Din doua una. Fie nu au stiut - si atunci trebuie ca cei responsabili sa ajunga la cules papusoi, pentru ca nu sunt calificati sa faca altceva. Sau "serviciile" au stiut bine cine ajunge in preajma presedintelui Romaniei. Si atunci... Atunci se schimba foaia, nu-i asa?...

Tot in ultimele cateva saptamani a explodat scandalul serviciului secret de la Interne. Dupa care a fost prins un fost ofiter SPP cu pornografie infantila. Si tot in ultimele saptamani si-a dat demisia din functia de sef SIE Mihai-Razvan Ungureanu. Nimeni nu stie exact de ce. Nici macar presedintele.

Asa e cand lucrezi la "informatii"... Exista o inscriptie din acelea amuzante, care se pune pe tricouri: "Job-ul meu este atat de secret incat nici macar eu nu stiu cu ce ma ocup!".

Necazul este urmatorul. Klaus Iohannis nu a avansat o alta propunere. Asta nu e in regula. Inseamna ca, dupa o metoda patentata de socialisti, tinem luni si ani intregi la conducerea unor institutii-cheie interimari. Iar acestia nu sunt numiti prin procedurile normale, ci "din pix". Iar in acest caz, din cate inteleg, e vorba de un general (controversat, cum altfel?). Pai... Si atunci cum mai ramane cu principiul "controlului civil asupra serviciilor de informatii"? Una vorbim si alta facem.

Dupa ce am cerut public desfiintarea SRI si SIE au aparut unii sa comenteze ca Patria are nevoie, totusi, de asemenea "specialisti". Las la o parte ca multi dintre acestia sunt formati in "academiile" de informatii, securitate, politie si administratie care gem de plagiatori (hoti). Vreau sa arat altceva acum.

Sa privim catre unele dintre cele mai performante servicii de informatii din lume. Luati cazul Mossad-ului. Sau al FBI-ului. Acestea au fost create practic de la zero. Cei care au lucrat acolo, chiar si cei care au condus aceste institutii, nu au avut nici un fel de "experienta" in lucrul intr-o agentie de profil. Si cu toate acestea, au invatat repede. Au recrutat oameni valorosi. Multi aveau o pregatire academica solida. Li s-au dat mijloace tehnice, nu "fonduri de protocol".

Doar la noi ni se spune ca fara agentii Securitatii tara noastra se va duce de rapa. Insa noi constatam ca s-a intamplat exact pe dos. Chiar agentii Securitatii sunt aceia care au pus Romania pe butuci. Au mintit-o si au jefuit-o mai bine de douazeci de ani.

SRI si SIE nu sunt agentii de informatii. Vi se pare ca liderii nostrii politici sunt bine informati? (Sa ridice mana cine crede asta...Rasete din public). Nici nu se spetesc cu lupta impotriva coruptiei. (Rezultatele vorbesc: sunt pline institutiile statului de condamnati penal). Nici nu contribuie la securitatea publicului pentru ca sunt ele insele o sursa de insecuritate.

Avem nevoie de servicii noi. Climatul international este ingrijorator. Echilibrele interne sunt la limita. Rusia, dintre amenintarile externe, si coruptia sistematica, dintre amenintarile interne, trebuie sa fie tintele prioritare ale acestor institutii.

Mai avem nevoie si de standarde morale. Isser Halel a fost primul sef al Mossad-ului. Intre altele, a fost responsabil de capturarea lui Adolf Eichmann. Era un personaj extrem de puternic. Insa domnul Halel locuia cu familia intr-un apartament atat de modest incat vecinii sai credeau ca este un contopist marunt. Noi il aveam pe Herr Oprea, "Viceprim-ministru pentru securitate națională" (expresia este din CV-ul oficial, din 2014, de pe site-ul Guvernului). Despre care presa a dezvaluit ca mergea si la frizer cu coloana oficiala.

Este timpul ca spectacolul sa inceteze.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
USR Iași se află din nou în mijlocul unor tensiuni majore după ce trei membri au anunțat deja că vor să candideze pentru primărie în timp ce unii cer inclusiv dizolvarea conducerii....
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...