Magistratii, nemultumiti de cum se fac interceptari in Romania: Mai avem putin si secretizam si hartia igienica

Joi, 31 Martie 2016, ora 17:55
4068 citiri
Magistratii, nemultumiti de cum se fac interceptari in Romania: Mai avem putin si secretizam si hartia igienica
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi magistrati au criticat, intr-o dezbatere organizata joi la Palatul Parlamentului, modul in care se fac interceptarile in Romania.

Unii dintre acestia au intrebat de ce este Centru National de Interceptare a Comunicatiilor la SRI si de ce protocoalele de colaborare sunt secretizate, aratand ca "mai avem putin si secretizam si hartia igienica, ca sa secretizam tot", potrivit News.ro.

Unii dintre magistratii prezenti la dezbatere s-au aratat nemultumiti de Ordonanta de Urgenta a Guvernului care investeste Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor din SRI sa administreze platforma cu ajutorul careia se transmit comunicatiile catre organele de cercetare penala.

"Daca este Centru National de Interceptare a Comunicatiilor inseamna ca este national, ce cauta in ograda SRI? Protocoalele de colaborare sunt secretizate. Mai avem putin si secretizam si hartia igienica, ca sa secretizam tot. In Constitutie, autoritatile publice respecta si ocrotesc viata privata. Cu toata dragostea, autoritatea publica nu respecta viata mea privata. Daca nu ai nimic de ascuns, de ce te deranjeaza sa te asculte? Ma deranjeaza al naibii de mult sa fiu interceptata in viata personala. Nu, domnilor, ascultati, dar potrivit legii! Ca si eu sunt cetatean al acestui stat!", a spus judecatorul Madalina Afrasinie, presedintele Sectiei a VI-a civila a Tribunalului Bucuresti.

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima, a spus ca spera ca ordonanta de urgenta sa nu ramana in vigoare 50 de ani si Parlamentul sa treaca repede la treaba si sa o corecteze.

"Este rolul Parlamentului sa treaca la treaba, in conditiile in care credibilitatea Parlamentului este discutata in presa. Ii revine sarcina sa-si ridice cota de credibilitate prin corectarea acestei ordonante. Sper sa nu ramana aceasta ordonanta in vigoare 50 de ani. Cerem sa-si exercite articolul 61 din Constitutie de unica autoritate legiuitoare a tarii", a declarat Constantin Sima.

Dezbaterea privind modul in care se fac interceptarile in Romania a fost organizata de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, impreuna cu Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Centrul de Resurse Juridice, APADOR-CH, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Asociatia Militia Spirituala.

Curtea Constitutionala a decis, in 16 februarie, ca prevederea din Codul de procedura penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutionala.

In urma deciziei CCR, Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta, ca interceptarile in cauze penale sa se faca exclusiv de catre angajati ai politiei judiciare, folosindu-se infrastructura SRI. Actul normativ stabileste ca interceptarile in materie penala si de securitate nationala vor putea fi realizate prin Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor.

Curtea a precizat, in motivare, ca hotararea se aplica si dosarelor aflate pe rolul instantelor, in care materialul probator se bazeaza si pe interceptari facute de SRI.

Astfel, s-a nascut o adevarata controversa privind pastrarea interceptarilor SRI in dosarele in curs de judecata. Dupa decizia CCR, unele instante au mentinut interceptarile SRI din dosare, pe motiv ca sunt probe obtinute legal, in timp ce altele au decis indepartarea acestora.

Ce probleme apar dupa decizia CCR privind interceptarile SRI

Fara interceptari SRI in dosare penale: Doi judecatori CCR au facut opinie separata

In 25 de dosare DIICOT s-a cerut anularea probelor bazate pe interceptari SRI (Surse)

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#interceptari SRI magistrati, #hartie igienica secretizata , #sri