Noul regulament al Comisiei de control al SRI: Membrii comisiei pot cere protectie

Luni, 27 Martie 2017, ora 19:32
2586 citiri
Noul regulament al Comisiei de control al SRI: Membrii comisiei pot cere protectie
Foto: SRI

Noul regulament intern al Comisiei de control al SRI a fost prezentat, luni, conducerii Parlamentului, fiind incluse si prevederi care permit membrilor Comisiei sa fie "protejati" de SRI, la cerere, precum si sanctiunile pentru "abaterile" membrilor si modul de comunicare cu presa.

Noul regulament al Comisiei prevede posibilitatea ca membrii ei sa poata verifica legalitatea operatiunilor SRI care au dus la restrangerea unor drepturi si libertati cetatenesti si capacitatea comisiei de a initia proiecte de acte normative. Comisia va putea acum si initia proiecte de lege, care sa fie prezentate plenului.

Aceste competente au fost prezentate public de presedintele Comisiei SRI, Adrian Tutuianu.

Noul regulament prevede insa si o dispozitie care nu a fost inclusa in regulamentul original, care permite membrilor Comisiei sa primeasca paza din partea SRI.

"La solicitarea Comisiei, SRI poate asigura, in conditiile legii, protectia membrilor acesteia", se arata in regulament, fara a fi insa precizate motivele necesare unei asfel de solicitari.

Alte noi prevederi se refera la modul in care persoanele pot fi chemate la audieri, termenul in care ele trebuie sa raspunda solicitarii, dar si modul efectiv de control al Serviciului Roman de Informatii.

Regulamentul precizeaza si cum se va comunica fata de jurnalisti. "La incheierea lucrarilor sedintei, presedintele Comisiei poate face declaratii de presa in legatura cu probleme examinate", se arata in document.

Alte prevederi se refera la ordinea interioara a Comisiei si sanctionarea "abaterilor". Astfel, "la prima abatere de la prezentul regulament, presedintele Comisiei atentioneaza membrul in culpa si-l invita la respectarea disciplinei parlamentare".

"Presedintele comisiei poate sa-l invite sa-si retraga sau sa explice motivul pentru care a incalcat disciplina parlamentara si care ar atrage aplicarea masurii atentionarii", se mai arata in regulament.

"Membrul in culpa" poate scapa de sanctionare daca explicatiile lui sunt acceptate de presedintele Comisiei.

"Daca explicatiile date sunt apreciate de presedinte, masura nu se mai aplica", scrie in regulament. Daca "membrul in culpa" continua cu atitudinea sa, presedintele Comisiei poate sa ii retraga dreptul la cuvant sau poate chiar sa il "indeparteze" de la lucrarile sedintei.

Noul regulament urmeaza sa fie dezbatut si votat intr-o sedinta de plen reunit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#SRI protectie membri Comisie control, #nou regulament Comisie control SRI , #sri