Parlamentul cere SRI sa spuna daca multinationalele din Romania au sprijinit protestele UPDATE

Luni, 06 Februarie 2017, ora 15:05
10955 citiri
Parlamentul cere SRI sa spuna daca multinationalele din Romania au sprijinit protestele UPDATE
Foto: Facebook/Adrian Tutuianu

Seful comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Tutuianu, a declarat luni ca va cere Serviciului Roman de Informatii (SRI) raspunsuri cu privire la suspiciunile sale ca multinationalele ar fi sprijinit protestele antiguvernamentale din Romania, explicand ca acest lucru ar incalca legea securitatii nationale.

"Imi pun o intrebare pentru ca, de exemplu, un ziar din Prahova a spus ca salariatii de la o firma cu capital strain au fost fortati sa iasa la miting. Lucrul asta e nelegal.

Chiar nu vreti sa intelegi ce spun eu? Vorbesc de lucruri nelegale. Nu aduc acuze nimanui, dar cred ca institutiile abilitate ale statului trebuie sa ne dea un raspuns (...) Asta e un raspuns pe care il va da SRI. Nu il dau eu", a declarat Adrian Tutuianu.

Senatorul PSD a explicat ca exista o lege care interzice firmelor straine cu capital strain sa isi foloseasca banii in alte scopuri decat cele proprii.

"Daca o firma foloseste bunurile, capitalul propriu pentru a sprijini anumite activitati, legea 31/1990 spune ca este infractiune. Folosirea creditului sau bunurilor societatii in scopul propriu sau unei alte persoane. Este o discutie de facut si trebuie analizata.

Al doilea lucru, pe mine ma intereseaza din punctul de vedere al securitatii nationale. Exista un articol 11 in legea securitatii nationale, care prevede foarte clar ca, atunci cand se urmareste inlocuirea puterii de stat prin mijloace violente si asa mai departe, problema este una de securitate nationala", a explicat Tutuianu.

Intrebat ce bunuri a vazut in piata apartinand unor societati, Adrian Tutuianu a rapuns iritat ca masinile cu care se duc angajatii la miting sunt astfel de bunuri.

"Cred ca dumneavoastra nu aveti notiunea de bun. Pai, cand iei masina de la firma, doua, trei, sapte, zece, cand platesti de pe contul firmei masini care merg la activitati de tipul asta, nu e folosirea bunurilor societatii sau creditului ei? Haideti sa fim putin mai analitici si nu doar sa luam asa ceea ce pare senzational", a mai spus Adrian Tutuianu.

Sambata, deputatul Liviu Plesoianu, vorbind despre protestul sutelor de mii de oameni care au iesit in Bucuresti si in orasele tarii, a spus: "Romania sa nu mai fie o colonie unde multinationalele fac revolutii in Bucuresti".

UPDATE 15.05: Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu crede ca ar fi nevoie de o ancheta SRI la multinationale legata de protestele de strada: "Nu stiu daca e nevoie de asa ceva (ancheta - n.red.), pentru ca, pana la urma, sunt si companii romanesti, mai mici sau mai mari, care au facut acest lucru. Pana la urma, este dreptul lor".

Institutul pentru Politici Publice a cerut demisia presedintelui Comisiei comune de control al SRI din Parlament, Adrian Tutuianu, pe fondul declaratiilor sale referitoare la investigarea companiilor multinationale in contextul protestelor, arata Agerpres.

Eveniment Quarterly Report

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Reprezentanţii REPER au transmis joi, 21 septembrie, liderilor formaţiunilor parlamentare de opoziţie democratice textul unei moţiuni de cenzură intitulată „Guvernul Ciolacu-Faliment =...
George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
Preşedintele AUR, deputatul George Simion, s-a deplasat, joi, 21 septembire, la sediul Autorităţii Electorale Permanente, alături de mai mulţi susţinători ai partidului, unde a anunţat că...
#Tutuianu SRI multinationale proteste, #implicare multinationale proteste , #sri