Seful comisiei SRI, despre stenogramele PNL, cazul Birsan si pericolul cartelelor pre-pay Interviu

Luni, 03 Iunie 2013, ora 23:32
9780 citiri
Seful comisiei SRI, despre stenogramele PNL, cazul Birsan si pericolul cartelelor pre-pay Interviu

Seful comisiei comune a Parlamentului pentru controlul activitatii SRI, deputatul Georgian Pop de la PSD, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre cateva dintre pericolele la adresa securitatii nationale a Romaniei, dar si despre controverse in legatura cu activitatea Serviciului Roman de Informatii.

Referitor la activitatea comisiei senatoriale pentru verificarea eventualelor interceptari din cazul judecatorului Romaniei la CEDO, Corneliu Birsan, Pop spune ca se pare ca aceasta a fost infiintata pornind de la o premisa care s-a dovedit "inexacta", ca judecatoarea Gabriela Birsan, sotia acestuia, a fost gasita nevinovata, insa ICCJ spune ca are inca pe rol cazul acesteia, iar o comisie nu poate cere informatii in acest caz.

Georgian Pop a vorbit, in cadrul aceluiasi interviu pentru Ziare.com, si despre o analiza facuta de comisia pe care o conduce in cazul "scurgerii" in presa a stenogramelor conducerii PNL. Concluziile sale sunt ca SRI nu e implicat in asa ceva dar si ca, in cazul in care cineva simte ca drepturile sale sunt lezate de aparitia unor asemenea stenograme, se poate adresa Ministerului Public.

Seful comisiei pentru controlul SRI a abordat si tema noilor amenintari la adresa securitatii Romaniei, mai ales a celor generate cu ajutorul tehnologiei. Pop crede ca Romania ar trebui sa modifice legislatia si a vorbit si despre una dintre prevederile care ar trebui schimbate - cea privind cartelele telefonice pre-pay. Deputatul PSD considera ca faptul ca iti poti procura una fara sa dai niciun fel de date face ca acestea sa fie folosite si de teroristi, corupti sau membri ai retelelor de crima organizata.

Citeste interviul acordat Ziare.com de seful comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Georgian Pop:

Stiu ca s-a discutat in comisia SRI despre stenogramele sedintei PNL care au ajuns in presa - la ce concluzie ati ajuns?

Mi s-a parut normal ca la comisie sa avem si o astfel de analiza, sa vedem cine ce competente are intr-un astfel de caz, ce competente are SRI.

Sunt niste concluzii foarte clare, deriva din legislatia in vigoare, din legea 182 pe 2002 privind protectia informatiilor clasificate, care spune ca SRI e institutia care coordoneaza si supravegheaza pastrarea in conditii proprii a informatiilor clasificate.

Sunt si anumite exceptii, institutii care trebuie sa-si stabileasca masuri proprii pentru protectia informatiilor: Parlamentul, Guvernul, Administratia Prezidentiala, MAI, MAPN, SPP, SRI, SIE si STS. Conform acestei prevederi, SRI nu are atributii privind protectia informativa in interiorul cladirii Parlamentului, pe de o parte.

Exista o exceptie si in acest caz, in care Parlamentul per ansamblu sau un demnitar in functie poate sa solicite expres o protectie sau consultanta de tip juridic. Trebuie sa facem si o distinctie intre informatiile clasificate - si domnul Crin Antonescu, fiind presedinte al Senatului, are acces si e beneficiar al unor informatii clasificate - si discutiile politice intre lideri, care nu intra in categoria informatiilor clasificate.

Totusi, daca cineva se simte lezat, simte ca drepturile sale fundamentale sunt incalcate prin aparitia in presa a interceptarii unor convorbiri, institutia abilitata sa rezolve un astfel de incident e Ministerul Public.

Daca cineva vrea sa afle adevarul, in cazul in care mai apar inregistrari ale sedintelor unor partide, trebuie sa solicite Ministerului Public demararea unei anchete. Ministerul Public poate sa solicite sprijinul SRI pentru a identifica exact despre ce e vorba.

Pai s-ar putea sa ramanem fara stenograme de la partide....

Nu stim, aici fiecare trebuie sa-si apere drepturile fundamentale pe care le are, conform mijloacelor legale. A fost foarte important sa stabilim ca SRI nu are nicio implicare intr-un astfel de caz. Mai mult, nu are atributii in interiorul cladirii Parlamentului.

Ce se mai intampla in cazul Birsan si al comisiei de ancheta facute de Senat, acum ca liberalii si-au dat demisia din ea?

Eu nu stiu ce a mai facut comisia Birsan intre timp, stiu ca asteapta un punct de vedere de la Comisia juridica de la Senat, pe urmatorul fapt - in motivatia infiintarii comisiei respective se facea referire la faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat cazul doamnei Birsan si a fost gasita nevinovata.

Din cate am inteles, informatia e complet inexacta, adica exista pe rol o cercetare in ce o priveste pe doamna Birsan. Regulamentele de functionare a celor doua Camere spun foarte clar - in momentul in care pe rolul instantei exista o cercetare, nicio comisie parlamentara nu poate cere date dintr-un dosar. In acest caz, comisia Birsan a cerut punctul de vedere al Comisiei juridice.

Inainte sa se infiinteze comisia din Senat, la nivelul comisiei de control a SRI ne-am autosesizat, am utilizat instrumentele de verificare si control pe care le avem si va spun in mod ferm - SRI nu a solicitat vreun act de autorizare pe numele judecatorului Birsan, nu a realizat niciun act de autorizare sau vreo activitate operativ-informativa care sa-l priveasca pe domnul Birsan sau sa aiba vreo solicitare de la alta institutie in ce-l priveste pe judecatorul Birsan.

Lucrurile sunt foarte clare - SRI nu are nicio implicare in acest caz. In rest, in ce o priveste pe doamna judecator exista o cercetare in curs, trebuie sa se pronunte justitia.

Dar initiatorul comisiei, domnul Sorin Rosca Stanescu, a sustinut exact contrariul, atat in cazul doamnei Birsan, cat si a implicarii SRI, cum va explicati?

Va spun cu maxima responsabilitate, in cazul cercetarilor intense, SRI nu are nicio implicare, eu probez acest lucru prin documente oficiale ale statului roman. De aceea, imi permit sa fiu extrem de clar si extrem de ferm in aceasta chestiune.

Ca un coleg parlamentar sau altcineva poate sa afirme orice, intervine liberul arbitru al fiecaruia.

Ca o paranteza - daca ati vazut cazul Google versus FBI. FBI are dreptul sa ceara de la companii anumite date despre clienti. Google i-a dat in judecata, a considerat ca aceste cereri nu sunt constitutionale, pentru ca nu au in spate un mandat de la un judecator. Instanta a respins ieri aceasta actiune, spunand ca statul e dator sa asigure securitatea cetatenilor.

La noi, in schimb, nu se face nimic fara mandat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, SRI nu poate face nimic fara sa le aprobe presedintele Inaltei Curti.

Va deranjeaza atacurile lui Sorin Rosca Stanescu la adresa SRI?

Absolut deloc. In momentul in care s-a infiintat acea comisie, am declarat public ca deja noi, in comisia SRI, ne-am autosesizat si ca le stam la dispozitie cu tot ce am facut. Atitudinea mea a fost extrem de constructiva si extrem de transparenta.

Vad ca existe niste divergente foarte vizibile intre PSD si PNL pe teme precum SRI si DNA. Unde vedeti sursa acestor divergente?

N-as vrea sa comentez, dar daca ne uitam la izvoare, sunt niste afirmatii publice facute de unul sau altul dintre politicieni. Domnul Sorin Rosca Stanescu de foarte multe ori a facut afirmatii, banuiesc ca in perioada urmatoare o sa faca altele, e un om politic, senator ales. Mie imi place un lucru - cand fac o afirmatie importanta, trebuie sa am in spate si niste probe.

Ca o comparatie - am avut in ultimul timp intalniri cu omologi din zona serviciilor de intelligence din tarile NATO si din Occident. Ei spun - rolul nostru, al comisiilor de control, e sa ne asiguram ca se respecta legea, dar si o atitudine constructiva, pentru ca scopul nostru si al societatii e sa evitam incidentele de securitate.

"Riscurile teroriste au crescut"

Doamne fereste sa apara incidente de securitate! Daca va uitati cum a evoluat lumea in cele 6 luni de cand am mandatul de presedinte al comisiei, riscurile teroriste au crescut foarte mult. Faptul ca SRI mentine nivelul de alerta la albastru- precaut inseamna un efort foarte mare din partea serviciului.

In ultimele 6 luni am constatat o efervescenta si o crestere fara precedent a atacurilor informatice. Trebuie realizata o legislatie in privinta riscurilor cibernetice.

Trebuie sa gasim si un echilibru intre controlul legalitatii si obligatia noastra de a veni cu noi propuneri legislative, astfel incat sa contribuim cu totii la realizarea unui climat de securitate ridicat.

Modificari in legislatia privind cartelele pre-pay

Cea mai mare provocare pe care o avem e ca in urma lectiei pe care am invatat-o in urma atentatului de la Burgas, din Bulgaria, e sa decidem ce facem cu cartelele pre-pay din Romania.

Am schimbat o pereche de pantofi, mi s-a cerut si CNP-ul, dar daca iti cumperi o cartela de telefon pre-pay nu-ti cere nimeni nimic.

Exista un risc in cazul numerelor care nu pot fi identificate?

Exista un risc - de facilitatea de a-ti cumpara o asemenea cartela pre-pay fara sa-ti lasi datele nu beneficiaza doar cetatenii onesti, ci si teroristii, cei care au intentia de fraudare a banului public sau cei care fac operatiuni de crima organizata.

Trebuie sa respectam si dreptul la intimitate, dar sa avem si responsabilitatea de a ne lua masuri pentru ca securitatea nationala sa fie intarita.

E nevoie sa ne adaptam legislatia, e cea mai invechita din NATO - din 1991 Legea privind securitatea nationala, din 1992 Legea privind organizarea si functionarea SRI.. Sper ca in perioada urmatoare sa gasim vointa politica si consensul necesar.

Citeste si:
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, 16 septembrie, într-un interviu la TVR 1, că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru...
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Sursa: Ziare.com