Ce spune seful SRI despre candidatura sa la prezidentiale

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 12:49
3334 citiri
Ce spune seful SRI despre candidatura sa la prezidentiale

Directorul SRI, George Maior, a declarat ca va vorbi despre o eventuala candidatura la prezidentiale doar dupa ce nu va mai conduce serviciile secrete. Intrebat despre campania electorala care urmeaza, seful SRI a declarat ca se asteapta la o dezbatere extrem de dura.

"Nu este cazul ca intr-un interviu cu directorul SRI sa raspund la asemenea intrebare (legata de candidatura la prezidentiale - n.red.). Nu am facut-o niciodata si nu o voi face in calitate de director. Eu revin la ce am zis, in aceasta calitate eu nu raspund la o asmenea intrebare. Voi raspunde cand nu voi mai fi director", a declarat George Maior intr-o emisiune pe B1 TV.

Intrebat despre campania electorala ce va urma anul viitor, seful SRI a declarat ca, in viziunea sa, va fi o dezbatere extrem de dura.

"Ca observator, pot sa va spun ca, intotdeauna, o campanie pentru prezidentiale este extrem de tensionata si are reverberatii mari. In mod cert va fi un an tensionat. Multi spuneau ca nu poate fi ceva mai tensionat decat 2009. Eu pot sa spun ca poate fi. Intotdeauna, lucrurile progreseaza. Veti vedea o dezbatere extrem, extrem de dura", a continuat seful SRI.

Un viitor presedinte care sa asigure independenta

Intrebat cum ar trebui sa fie urmatorul presedinte, George Maior a raspuns ca este nevoie de un om care sa asigure independenta institutiei pe care o conduce.

"SRI are nevoie si in continuare de aceeasi libertate care i-a fost asigurata de domnul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Ceea ce este extrem de important pentru un serviciu de informatii capabil sa faca o munca independenta pentru cetatean. Acesta este dizideratul cel mai important", a continuat seful SRI.

De ce nu a fost si Basescu interceptat de NSA

In cadrul aceleiasi emisiuni, Maior a fost intrebat de ce nu a aparut si Traian Basescu in interceptarile NSA dezvaluite de Edward Snowden.

"Pentru ca noi nu am incheiat un protocol si un acord cu NSA, un protocol secret fie de a lasa NSA sa opereze interceptari, fie de a primi date masive din propriile interceptari. Noi putem gestiona din acest punct de vedere sensibil, noi insine suntem o autoritate nationala in domeniul interceptarilor. Nu am facut un protocol pentru ca am crezut ca asa e bine sa aplicam legea. Noi operam aceste cazuri extrem de intruzive, adica interceparile, pe baza unui mandat emis de judecator. Oricum, e si o chestiune de aspect intim national", a declarat George Maior.

"Drumul Moldovei spre Europa nu poate fi deturnat"

Seful SRI a avut un discurs pozitiv si la adresa parafarii acordului dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

"Cel mai important lucru este faptul ca, la nivel de populatie, este o orientare majoritara pro-europeana foarte fixata si acest lucru va ajuta si in viitor Moldova in a-si mentine acest curs care poate fi incetinit daca anumite forte politice ajung la putere dar nu poate fi deturnat", a continuat oficialul.

Atacuri cibernetice la adresa unor ministere importante

Seful SRI a adus in discutie si noua provocare pentru serviciile secrete romane de a preveni atacurile cibernetice.

"Este vorba de investitii in tehnologie care sunt foarte costisitoare. Pe langa toate aspectele clasice pe care le face un serviciu secret se adauga aceasta dimensiune noua (atacurile cibernetice - n.red.). Daca cetateanul e furat prin aceste mijloace din banci, de pe card, sau daca exista intruziune in viata privata a sa, noi trebuie sa gestionam acest fenomen national nou. Am inceput aceasta constructie cu un Centru National de Aparare Cibernetica pe care noi il gestionam si care va avea mult de lucru, pentru ca aceasta amenintare noua va fi de lunga durata. Au fost atacuri de acest gen chiar la adresa unor ministere importante care gestionau informatii semnificative", a continuat seful SRI.

Citeste si:
Cătălin Drulă: USR PLUS nu s-a compromis când a depus moțiunea de cenzură împreună cu AUR. În parlamentarism , nu poți forma majorități numai cu oameni simpatici
Cătălin Drulă: USR PLUS nu s-a compromis când a depus moțiunea de cenzură împreună cu AUR. În parlamentarism , nu poți forma majorități numai cu oameni simpatici
Ministerele nu ar trebui renegociate, în cazul în care USR PLUS s-ar întoarce în coaliția cu PNL și UDMR, a declarat, la RFI, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. El spune,...
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Sursa: Ziare.com