Opinii: Serviciile secrete, mereu prada si tinta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Octombrie 2010, ora 13:01
7605 citiri
Opinii: Serviciile secrete, mereu prada si tinta

"Serviciile dumneavoastra de informatii, pot spune ca sunt profesioniste si apolitice. Sunt si foarte competente, ceea ce este important si de aceea relatiile noastre sunt atat de stranse". Declaratia aceasta a ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, vine cu totul neintamplator, sunt convinsa, tocmai cand, din nou, Opozitia a pus tunurile pe serviciile secrete, dupa aparitia interceptarilor in cazul Vintu.

Asadar, aceleasi servicii reprezinta pentru americani una dintre bilele albe ale Romaniei, in vreme ce in plan intern ele sunt acuzate de Opozitie de toate relele pamantului, in frunte cu politia politica. Aceasta imagine schizoida sugereaza ca ori americanii sunt tampiti, ori politicienii romani sunt ticalosi.

Personal optez pentru a doua varianta si asta nu din automatism, ci pentru ca, desi auzim aceleasi acuzatii de ani de zile, niciodata Opozitia, indiferent cum s-a numit ea, odata ajunsa la putere nu a miscat vreun deget sa le clarifice si sa ajunga la un verdict. Grija tuturor a fost sa le manjeasca si apoi sa puna mana pe ele.

DGIPI si DGIA sunt singurele servicii secrete din Romania aflate in subordinea directa a doi ministri, al Internelor si, respectiv, al Apararii. Acesta este si motivul pentru care batalia pentru cele doua functii ministeriale, mai ales pentru Interne, este apriga si nu numai intre partide, ci si in interiorul partidelor. Va aduceti aminte ce au patit din cauza controlului asupra DGIPI Liviu Dragnea si Gabriel Oprea?

Cat timp a detinut sefia DGIPI, PSD nu a socotit ca acolo se intampla ceva necurat. Imediat ce l-a pierdut, a inceput sa dea vina pe el pentru pierderea alegerilor prezidentiale. Daca Mircea Geoana ar fi castigat alegerile sau Dan Nica ramanea ministru de Interne, DGIPI ar fi fost OK?

Traian Basescu a acuzat grave nereguli la DGIPI, iar cand Vasile Blaga a devenit ministru de Interne, dupa Dan Nica, a promis o ancheta la sange la DGIPI. Si totusi, aceasta ancheta nu a aparut nici pana in ziua de astazi. La Parchet nu este inregistrata nicio plangere in acest sens. Unde-s neregulile?

Celelalte servicii secrete sunt subordonate presedintelui Romaniei si CSAT, motiv pentru care au fost prinse in razboiul politic aprig antiprezidential. Orice actiunea a SRI, SIE, SPP sau STS a fost pusa sub semnul ordinului de la Cotroceni, in frunte cu interceptarile telefonice de prin marile dosare penale.

Insa niciunul dintre cei care au acuzat serviciile ca fac acte de politie politica prin aceste interceptari nu a fost in stare sa dovedeasca ilegalitatea lor. Singurul care a castigat vreodata un proces cu SRI a fost Dinu Patriciu. In rest, nimeni nu a putut afirma cu probe ca vreo interceptare telefonica sau vreun filaj au fost efectuate fara aprobarea expresa a unui judecator, adica in conditii legale.

Acum, in scandalul Vintu, Calin Popescu Tariceanu cere audierea sefului SRI George Maior la comisia de control al activitatii SRI. Foarte bine. Dar ce spera sa obtina cat timp regulamentul de functionare a acestei comisii este valabil din anii '90 si impune tot felul de restrictii care transforma acest control intr-unul mai mult simbolic? De exemplu, parlamentarii din comisie nu pot cere informatii despre actiuni in desfasurare, desi detin certificate ORNISS.

Ei bine, nicio putere nu a manifestat nici cea mai mica preocupare pentru reformarea acestor servicii sau pentru eficientizarea cotrolului parlamentar asupra lor. Le-au lasat intr-un limbo foarte convenabil, vulnerabile sub aspectul imaginii si mereu susceptibile de a fi acuzate de politie politica. O imagine letala intr-o tara extrem de traumatizata de astfel de practici.

Nu stim daca serviciile secrete din Romania fac politie politica. Deocamdata nu exista nicio proba in acest sens, iar clampaneala politica sau a unor pseudoanalisti mai mult sau mai putin frustrati nu tine loc de proba. Stim insa ca ele sunt nereformate, probabil supradimensionate si nu printr-un exces de ofiteri operativi. In acelasi timp, e greu de crezut ca macar cele aflate sub control prezidential direct sunt precum usile de biserica, cat timp batalia pentru controlul lor este atat de apriga.

Si mai stim ca ele au o imagine externa excelenta, fiind socotite pe podiumul primelor trei din lume in anumite domenii.

In aceste conditii, discreditarea permanenta si fara dovezi a serviciilor, combinata cu pactul transpartinic nereformist in ceea ce le priveste, reprezinta o imensa idiotenie care, de fapt, nu foloseste nimanui si in mod cert pericliteaza securitatea nationala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#servicii secrete Romania, #servicii secrete politie politica, #SRI Basescu Opozitie , #sri