SRI, acuzat ca-si face un sistem Big Brother cu bani de la UE. Ce spune Guvernul

Luni, 08 August 2016, ora 14:35
4947 citiri
SRI, acuzat ca-si face un sistem Big Brother cu bani de la UE. Ce spune Guvernul
Foto: Arhiva SRI

Patru organizatii neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisa mai multor institutii din tara si din strainatate, prin care cer anularea unui proiect al SRI, finantat din fonduri europene, despre care sustin ca ar fi unul "de supraveghere in masa".

"APADOR-CH impreuna cu alte trei organizatii neguvernamentale a trimis astazi aceasta scrisoare deschisa mai multor institutii nationale si europene (Comisia Europeana, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT), exprimandu-si ingrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere in masa implementat de Serviciul Roman de Informatii, cu o finantare europeana", se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki.

Potrivit sursei citate, SRI a castigat un proiect pe fonduri europene prin care intentioneaza sa achizitioneze software si hardware de 25 de milioane de euro pentru "consolidare si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice".

"Proiectul, numit SII Analytics, are un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei - un adevarat sistem informatic Big Brother - fara a avea prevazuta vreo masura de garantare a drepturilor cetatenesti sau de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem, scapare ce incalca serios drepturile fundamentale", se mai arata in comunicat.

Asociatia sustine ca proiectul a fost depus pe data de 9 iunie, la o zi dupa ce apelul pentru fondurile europene structurale a fost lansat public, si a fost aprobat foarte repede, in prezent SRI deruland deja o licitatie pentru achizitia echipamentelor necesare si a softurilor.

Potrivit APADOR-CH, proiectul si-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea institutiilor publice romanesti, care ar permite cautarea oricaror informatii despre cetateni, serviciul avand acces necontrolat la informatii.

"De exemplu, prin capitolul de analiza comportamentala, orice cetatean ar putea avea o fisa de buna purtare (constituita din informatii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecatori, procurori sau antreprenori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate.

Acestea pot fi corelate cu alte informatii publice (de ex. informatiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale", explica ONG-ul.

Semnatarii scrisorii cer anularea licitatiei si a proiectului, sustinand ca incalca drepturile fundamendale.

De asemenea, se solicita includerea in conditiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdictiei folosirii acestora pentru incalcarea sau limitarea drepturilor cetatenilor si dezbaterea publica a rolului exact al SRI in societatea romaneasca.

Serviciul Roman de Informatii nu a facut nicio precizare referitoare la acest subiect.

Tudorache: Proiectul SRI a fost aprobat pentru ca toate criteriile din ghid erau indeplinite

Ministrul interimar al Comunicatiilor, Dragos Tudorache, a declarat luni ca proiectul SII Analytics a fost aprobat, pentru ca indeplinea toate criteriile din ghidul de finantare.

"Am vazut scrisoarea APADOR-CH. Am discutat si cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene. Am inteles din discutiile avute azi dimineata ca SRI va iesi cu explicatii tehnice, in ceea ce priveste obiectivele si rezultatele asteptate de la acest proiect, pentru a lamuri ceea ce, de fapt, acest proiect face sau nu face", a precizat Tudorache.

El a sustinut ca SRI a aplicat pe aceasta schema de finantare (axa 2 - OS 2.3. Cresterea utilizarii sistemelor de e-guvernare, n.red.) ca orice alta institutie publica eligibila.

"A fost prima institutie, de fapt, care a avut un proiect pregatit si care a fost supus autoritatii de management pentru analiza. Analiza a fost pozitiva, practic toate criteriile din ghid erau indeplinite, motiv pentru care proiectul a fost acceptat la finantare", a explicat ministrul.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat inca din timpul vizitei in Statele Unite ca este nevoie de o noua lege Big Brother in Romania.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...