SRI: Costul interceptarilor telefonice este secret de stat

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 17:58
5235 citiri
SRI: Costul interceptarilor telefonice este secret de stat
Foto: Ziare.com

Costul interceptarilor telefonice efectuate de Serviciul Roman de Informatii reprezinta "secret de stat", iar institutiile publice intocmesc liste proprii cuprinzand categoriile de informatii clasificate.

"Bugetul Serviciului Roman de Informatii este aprobat cu detaliere pana la nivel de titlu de cheltuieli, cu exceptia naturilor de cheltuieli care nu implica activitatile specifice de securitate nationala si care sunt detaliate pe toate subdiviziunile clasificatiei bugetare - potrivit prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare", arata SRI intr-un raspuns transmis la solicitarea agentiei News.ro, privind sumele alocate pentru segmentul de interceptare a comunicatiilor telefonice, din bugetul pe ultimii doi ani.

Ordonanta interceptarilor, aprobata: 4 legi modificate, DNA si DIICOT primesc personal

Detalierea fondurilor bugetare alocate Serviciului pana la cea mai mica subdiviziune a clasificatiei bugetare (articol bugetar sau alineat, dupa caz) constituie informatii clasificate "secret de stat", potrivit prevederilor H.G. privind lista informatiilor secrete de stat din Serviciul Roman de Informatii, pe niveluri de secretizare, sustine SRI.

Potrivit art. 6 din HG nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile si institutiile publice intocmesc liste proprii cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat in domeniile lor de activitate, care se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului, mai precizeaza SRI.

Interceptarea comunicatiilor telefonice ar costa, de fapt, aproximativ 5,5 lei pe minut, dar ar putea depasi zece lei minutul, in functie de complexitatea activitatii, respectiv a modului de stocare, a limbii in care se vorbeste si a modului de transcriere, au declarat surse judiciare, in exclusivitate pentru News.ro.

Cat costa un minut de interceptare a convorbirilor telefonice si cine plateste

Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi "organ de cercetare penala speciala"

Sursele citate au afirmat ca 24 de ore de supraveghere tehnica - in care sunt incluse interceptari telefonice, filaje, filmari sau inregistrari ambientale - costa intre 7.000 si 8.000 de lei, ceea ce ar insemna 5,5 lei un minut de inregistrare simpla, respectiv a convorbirii purtate intre doi cetateni romani, simpla stocare a discutiei pe mediile optice ale serverelor SRI si ale celorlalte servicii de informatii si transcrierea acesteia.

Conform surselor citate, nu exista liste tarifare fixe pentru astfel de servicii, ci totul tine de complexitatea inregistrarii, iar, la nivelul serviciilor de informatii, pentru 24 de ore de interceptare factura a ajuns si la 15.000 de lei.

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

Pretul s-ar datora faptului ca pentru intreceptarile atribuite fiecarui dosar in care se solicita de catre procurori interceptarea comunicatiilor telefonice se stocheaza pe unitati optice ce ar trebui folosite doar pentru respectivul dosar, adica mediile optice folosite pentru stocarea interceptarilor dintr-un caz nu ar trebui refolosite pentru stocarea interceptarilor dintr-un alt caz, pentru a-si pastra originalitatea, asa cum prevad normele legale din aceasta materie.

Complexitatea, puncteaza sursele News.ro, apare atunci cand discutiile se poarta in alte limbi, pe segmentul de lucru fiind necesara si expertiza unui traducator sau cand discutiile se poarta in regim de conferinta sau intre mai multe persoane.

"O pagina de traducere, respectiv 2000 de semne, costa intre 30 si 50 de lei. Astfel de sume se adauga atunci cand exista interceptari ale unor discutii purtate in limba straina. Pentru traducerile discutiilor purtate in limba engleza pretul este mai mic", subliniaza sursele citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SRI cost interceptari telefonice, #secret stat interceptari telefonice, #interceptari telefonice SRI , #sri