SRI: Europenii care vor sa se alature Statului Islamic, tot mai interesati de Romania - apel pentru Big Brother (Video)

Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 17:19
7131 citiri
SRI: Europenii care vor sa se alature Statului Islamic, tot mai interesati de Romania - apel pentru Big Brother (Video)
Foto: Ziua de Constanta

Romania ar putea fi folosita din ce in ce mai mult pentru tranzitare de catre persoane din vestul Europei, care merg sa lupte alaturi de gruparea Statul Islamic, potrivit SRI.

Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul sau, Serviciul Roman de Informatii face precizari pe aceasta tema, "in contextul declaratiilor publice referitoare la tranzitul prin Romania spre/dinspre Siria al unor persoane (foreign fighters) implicate in conflictul din regiune".

Atentat terorist la Paris: Ponta a discutat cu Iohannis si cu Maior - Exista riscuri pentru Romania?

"Pe fondul prelungirii crizei siriene si al ascensiunii organizatiei teroriste Statul Islamic, incepand cu anul 2013, un numar crescut de persoane, din state europene, cu predilectie din nordul si vestul Europei si Balcanii de Vest, au devenit interesate sa tranziteze regiunea in vederea transferului din Europa catre Siria/Irak, pentru a lua parte la activitati combatante in zona de conflict.

Acest fenomen al transferului de luptatori este monitorizat cu prioritate la nivel european de institutiile cu responsabilitati in materie, inclusiv de cele din Romania.

Pana in prezent, desi tara noastra s-a confruntat cu un nivel scazut al amenintarii determinate de acest fenomen, constatam existenta premiselor pentru accelerarea evolutiei lui si, implicit, cresterea riscurilor asociate", noteaza SRI.

SRI: Atacuri cibernetice asupra unor site-uri romanesti, cu mesaje islamiste radicale

Potrivit comunicatului, "in zona de conflict sunt implicati, de partea unor grupari extremiste, peste 4.000 de luptatori, cetateni sau rezidenti ai unor state europene - situatie ce reprezinta o preocupare majora pentru autoritatile nationale ale tuturor statelor occidentale, precum si pentru forurile comunitare, din perspectiva riscurilor de securitate induse".

"Rutele predilecte de deplasare dinspre Europa de Vest catre Siria-Irak sunt fie aeriene, cu tranzit prin state din proximitatea zonei de conflict, fie terestre, inclusiv prin Romania si/sau Bulgaria", mai subliniaza SRI.

Apel pentru sustinerea legii Big Brother

Reprezentantii Serviciului arata ca se depun eforturile necesare, impreuna cu institutiile din cadrul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), "pentru prezervarea starii de securitate, intensificand cooperarea operationala, inclusiv alaturi de structurile partenere din statele aliate".

"Intre masurile interne adoptate se regasesc calibrarea adecvata a dispozitivelor informative si a capacitatii de reactie in scop preventiv. Datele obtinute au permis transmiterea unui volum important de informari catre beneficiarii legali si partenerii internationali, precum si implementarea unor masuri de prevenire", mai transmite comunicatul.

Exclusiv Vor mai fi atentate in Europa. Au fost dejucate atentate in Romania Interviu cu George Maior

In schimb, noteaza SRI, este nevoie de o legislatie care sa permita un cadru adecvat pentru prevenirea si combaterea terorismului.

"Reiteram faptul ca gestionarea eficienta a riscurilor si amenintarilor asociate acestui fenomen este extrem de dificil de realizat in absenta unor instrumente legale care sa asigure institutiilor statului cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii terorismului cadrul adecvat activitatii acestora la standarde euroatlantice", precizeaza Serviciul Roman de Informatii.

Exclusiv Seful SRI, despre legile Big Brother, puterea serviciilor si ofiteri acoperiti: "Sunt o arma exceptionala" Interviu (II)

Pe 12 ianuarie, directorul SRI, George Maior, a declarat pentru Ziare.com ca legea "Big Brother" si cea privind cartelele prepay nu extind monitorizarea si nu permit accesul la continutul comunicatiilor telefonice sau electronice fara mandat de la judecator.

Seful SRI a raspuns acuzatiilor potrivit carora serviciile secrete din Romania ar fi prea puternice si prea putin controlate si a facut clarificari in scandalul ofiterilor acoperiti: "exista un regim de incompatiblitati la care tinem foarte mult in operarea acestei arme exceptionale".

F.N.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#SRI Romania tranzitata Statul Islamic, #luptatori Statul Islamic Romania, #SRI lege Big Brother , #sri