SRI: Fosti rezidenti in Romania lupta pentru Statul Islamic

Joi, 26 Martie 2015, ora 11:53
6338 citiri
SRI: Fosti rezidenti in Romania lupta pentru Statul Islamic
Foto: SRI

Serviciul Roman de Informatii are cunostinta despre cativa fosti rezidenti in Romania care au ajuns sa lupte alaturi de gruparea extremista Statul Islamic.

In primele declaratii publice pe marginea pericolului extremist pentru Romania, seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI a explicat cat de vulnerabila este tara noastra.

"Raspunsul meu trebuie sa linisteasca, dar trebuie sa fie corect si obiectiv. Nu suntem feriti total de posibilitatea unui atac terorist in Romania, evident. Mergem pe niste premise. Sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste, care adera dincolo de ideologie si incearca sa sprijine aceste organizatii teroriste", a spus acesta, pentru Digi24, intr-o interventie in care nu i s-a dezvaluit identitatea.

Seful antiterorismului din SRI arata ca Romania este o tara de tranzit pentru jihadistii din Occident care vor sa ajunga sa lupte alaturi de Statul Islamic si trebuie luata in considerare, pe viitor, posibilitatea ca acestia sa se intoarca in tarile lor de rezidenta tot prin Romania.

"Tara noastra este in retorica acestei organizatii nominalizata ca teritoriu ce trebuie cucerit, inclus in asa-zisul Califat. Romania este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadisti catre teatrele de operatii, dar nu este exclus sa fie si ruta de intoarcere pentru ei", a afirmat oficialul SRI.

Oficial, "nu avem niciun cetatean roman confirmat ca s-ar fi alaturat cauzei acestei organizatii in teritorii cum ar fi Siria sau Irak", dar "va pot spune ca exista, punctual, astfel de intentii, de demersuri pe care SRI, impreuna cu partenerii interni, au cautat si au reusit sa ii descurajeze punctual pe acesti adepti combatanti in demersurile lor de a se alatura acestei lupte".

"Daca vorbim despre cetateni straini sau despre rezidenti pe teritoriul national, au fost indentificate cateva cazuri, pana in cinci situatii, in care acestia ulterior parasirii teritoriului national au decis sa se alature acestei organizatii", a mai spus seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI.

SRI: Europenii care vor sa se alature Statului Islamic, tot mai interesati de Romania - apel pentru Big Brother (Video)

La sfarsitul lunii ianuarie, SRI avertiza, intr-un comunicat postat pe propriul site, ca Romania ar putea fi folosita tot mai mult pentru tranzitare de catre persoane din vestul Europei, care merg sa lupte alaturi de gruparea Statul Islamic.

"Pe fondul prelungirii crizei siriene si al ascensiunii organizatiei teroriste Statul Islamic, incepand cu anul 2013, un numar crescut de persoane, din state europene, cu predilectie din nordul si vestul Europei si Balcanii de Vest, au devenit interesate sa tranziteze regiunea in vederea transferului din Europa catre Siria/Irak, pentru a lua parte la activitati combatante in zona de conflict.

Acest fenomen al transferului de luptatori este monitorizat cu prioritate la nivel european de institutiile cu responsabilitati in materie, inclusiv de cele din Romania.

Pana in prezent, desi tara noastra s-a confruntat cu un nivel scazut al amenintarii determinate de acest fenomen, constatam existenta premiselor pentru accelerarea evolutiei lui si, implicit, cresterea riscurilor asociate", nota SRI.

Potrivit comunicatului, "in zona de conflict sunt implicati, de partea unor grupari extremiste, peste 4.000 de luptatori, cetateni sau rezidenti ai unor state europene - situatie ce reprezinta o preocupare majora pentru autoritatile nationale ale tuturor statelor occidentale, precum si pentru forurile comunitare, din perspectiva riscurilor de securitate induse".

"Rutele predilecte de deplasare dinspre Europa de Vest catre Siria-Irak sunt fie aeriene, cu tranzit prin state din proximitatea zonei de conflict, fie terestre, inclusiv prin Romania si/sau Bulgaria", mai sublinia SRI.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania jihadisti Statul Islamic, #Romania amenintare teroristi , #sri