SRI isi apara noul sistem de tip Big Brother si spune cum va functiona

Vineri, 12 August 2016, ora 16:56
4501 citiri
SRI isi apara noul sistem de tip Big Brother si spune cum va functiona
Foto: Facebook/SRI - Serviciul Roman de Informatii

Serviciul Roman de Informatii a facut, vineri, precizari referitoare la proiectul SII Analytics, contestat de mai multe organizatii neguvernamentale.

SRI sustine ca acesta nu reprezinta o amenintare la adresa drepturilor si libertatilor cetatenesti, in caz contrar nu ar fi fost eligibil in accesarea de fonduri europene.

Potrivit acestei institutii, sistemul nu este conectat la Internet si nu detine niciun fel de date clasificate sau pentru care ar fi nevoie de mandatul unui judecator.

Reprezentantii SRI subliniaza ca SII Analytics nu are ca scop colectarea de date de la institutii, ci valorificarea celor deja existente si nici nu intercepteaza comunicatiile persoanelor. De asemenea, serviciul insista asupra faptului ca sistemul nu reprezinta un proiect de e-guvernare.

"Este un sistem care duce la modernizarea Romaniei si care, in domeniul de intelligence, ne aduce si pe noi in lumea civilizata", sustin reprezentantii SRI. Dupa cum precizeaza acestia, platforma SII Analytics va spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente.

"SII Analytics va ajuta institutiile statului sa analizeze mai bine, mai structurat, mai rapid si mai relevant cantitatea semnificativa de date pe care deja o au la dispozitie. In acest moment, gasirea unei informatii relevante tine de nivelul de experienta si noroc al utilizatorului", explica responsabilii SRI, care apreciaza ca acest sistem va scadea cu pana la 90% timpul de acces la date.

Cum functioneaza sistemul

Acestia au oferit si un exemplu asupra modului in care functioneaza platforma: "O persoana doreste sa obtina un permis de port-arma. O simpla interogare a sistemului SII Analytics ii va spune beneficiarului daca nu cumva persoana are antecedente penale.

In prezent, acest lucru este posibil doar dupa ce sunt consultate mai multe baze de date de catre mai multi angajati ai institutiilor statului".

In ceea ce priveste beneficiarii, potrivit informatiilor primite de la SRI, acestia ar fi de ordinul zecilor, printre ei numarandu-se Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala Antifrauda Fiscala.

APADOR-CH si alte trei organizatii neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisa mai multor institutii nationale si europene prin care isi exprima ingrijorarea cu privire la un proiect "de supraveghere in masa" implementat de SRI, cu finantare europeana.

Citeste si raspunsul SRI dupa aceasta sesizare

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...