Directorul Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Florin Cosmoiu, a declarat ca institutia pe care o reprezinta spera sa promoveze "in urmatoarele luni" un nou proiect de lege privind securitatea cibernetica, document care ar urma apoi sa intre in dezbatere publica.
"In 2014 a fost o mare dezbatere in spatiul public vizavi de legea adoptata de Parlament privind securitatea cibernetica a Romaniei, care ulterior a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala.
Institutiile statului implicate lucreaza in aceasta perioada pentru a identifica solutiile care sa raspunda la exigentele care au fost emise de catre Curte. (...) Si noi si impreuna cu celelalte institutii implicate speram sa reusim in urmatoarele luni sa promovam un nou proiect de lege care va intra in primul rand intr-o dezbatere publica.
Probabil ca in prima etapa acolo a fost o greseala, nu s-a dezbatut destul de mult cu toti factorii si din societatea civila interesati. S-au creat o serie de emotii, niste lucruri care, zicem noi, nu au fost bine intelese", a afirmat Cosmoiu, luni, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Ambasada Elvetiei, pentru a anunta desfasurarea celei de-a treia editii a Congresului International "Cybersecurity in Romania, platforma de dialog public-privat".
Echilibru intre securitate si viata privata
Oficialul SRI si-a exprimat speranta ca o astfel de dezbatere publica va clarifica atat nevoia de securitate cibernetica, dar si dreptul cetateanului la viata privata.
"Printr-un dialog intre actorii implicati speram sa se identifice solutia care sa satisfaca ambele parti - societatea civila si institutiile statului cu nevoia lor de securitate", a adaugat Florin Cosmoiu.
El a precizat ca SRI este partener al Congresului International "Cybersecurity in Romania, platforma de dialog public-privat", care se va organiza la Sibiu, aratand ca Strategia de Securitate Cibernetica a Romaniei prevede chiar coagularea unor campanii de constientizare a pericolului atacurilor cibernetic. Cosmoiu a explicat ca atacurile cibernetice pot afecta atat institutiile statului, cat si companiile, firmele mai mici, chiar si persoanele.
Dragnea, despre Legea Big Brother: Nu vreau sa renuntam la idee, sa nu fim autisti
"Daca la nivelul institutiilor publice strategice atacurile pot proveni de la entitati statale, la nivelul companiilor private poate sa apara asa numitul spionaj cibernetic. Plus ca fiecare dintre noi, si ca persoane private si ca mici firme, putem fi tinta grupurilor de criminalitate cibernetica organizata.
Aceste lucruri exista, se manifesta si in Romania, tendinta este de crestere. De aceea, este important sa prezentam tuturor amenintarile, riscurile la care putem fi supusi", a sustinut Florin Cosmoiu.