SRI si SIE nu ar trebui desfiintate, insa adevarul e ca se fuge de raspunsuri

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Miercuri, 17 August 2016, ora 12:11
7213 citiri

Articolul scris de fostul sef al Cancelariei Prezidentiale Catalin Avramescu pentru Ziare.com, in care se cerea desfiintarea Serviciului Roman de Informatii si a Serviciului de Informatii Externe, a fost un mic hit pe retelele de socializare. E si normal, la o asemenea propunere.

Cu tot respectul pentru domnul Avramescu, propunerea este cel putin neserioasa. SRI si SIE nu ar trebui desfiintate, oricate probleme ar avea. Va dati seama ce ar insemna, logistic, desfiintarea si infiintarea a doua institutii care se ocupa cu protejarea securitatii nationale a Romaniei? Ne-am permite un asemenea haos?

Mai important, chiar e singura solutie? Daca sunt probleme - si inclin sa spun ca sunt probleme la cele doua institutii - de ce sa nu fie reformate? De ce sa nu fie dati oamenii incompetenti/corupti/inadecvati afara? De ce sa nu fie reformate structurile lor interne pentru o functionare mai buna? Daramam tot blocul ca sa prindem raufacatorul de la etajul 4?

In loc sa avem propuneri de genul asta, ar trebui sa ne concentram pe niste dezbateri care nu au fost niciodata tinute cu adevarat, despre:

1. Ofiterii acoperiti din presa si magistratura

Ati vazut cat de repede s-au "fumat" cazurile Victor Ponta si Robert Turcescu, ambii banuiti, iar in cazul ultimului certificat de propria marturie, ca ar fi fost ofiteri acoperiti?

Am avut o dezbatere adevarata, in Parlament, in media si in societatea civila despre rolul ofiterilor acoperiti sau despre cazurile astea in sine? Nu, pentru ca niciuna din fortele politice din Parlament sau marile trusturi de presa nu aveau interesul sa intretina un asemenea subiect.

Si sa fie adevarat ca nu exista/nu au existat ofiteri acoperiti in presa si magistratura, insasi dezbaterea pe tema asta ar fi creat perceptia ca exista pentru o parte a populatiei. Dar ea era necesara. Formatorii de opinie sau magistrati conectati la servicii sunt periculosi intr-o democratie, indiferent de amenintarile impotriva carora lupta.

Cat despre partea "neconectata" la partide si moguli din presa si societatea civila, ea a mers pur si simplu dupa fenta. De indata ce s-a ivit un subiect mai "suculent", actualitatea zilei, s-a ocupat de el.

Nu condamn neaparat, si eu am fost jurnalist si stiu ca trebuie sa scrii despre ce-i intereseaza pe oameni azi, nu acum doua saptamani. Insa adevarul ramane ca nici presa si ONG-urile adevarate nu au dezbatut prea mult subiectul.

2. Controlul serviciilor este ceea ce ar trebui sa fie?

O alta discutie care nu s-a tinut cu adevarat si nici nu se va tine pana nu va izbucni un scandal major este controlul parlamentar al serviciilor de informatii.

As remarca faptul ca in comisia parlamentara de control pentru SRI este mentinut un personaj foarte controversat, cu multe dosare penale si cunoscut patron de presa, Sebastian Ghita.

Dincolo de asta, desi nu am remarcat derapaje ale comisiilor de control, nu putem compara transparenta din democratiile adevarate, unde sefii serviciilor de informatii sunt interogati in fata camerelor de televiziune, cu ceea ce se intampla in Romania, unde se tin sedinte cu usile inchise si apoi ni se prezinta concluziile.

Nu ar trebui sa discutam despre desfiintarea serviciilor, ci ar trebui sa discutam cum sa facem sa stim mult mai mult referitor la ceea ce fac ele.

3. Informarile serviciilor pe multiple cauze

Domnul Avramescu spunea ca nu a primit nimic util de la servicii in vreo 8 ani. Ok, poate standardele sale sunt foarte inalte. Am mai discutat de-a lungul timpului cu alti recipienti ai informarilor serviciilor si spuneau ca erau, in cea mai mare parte, utile.

Dupa cum am vazut in scandalul Hexi Pharma ca au fost momente in care informarile au fost prea putine, nu stim daca si incomplete. Fac doar paranteza ca domnul Avramescu a asteptat multi ani pana sa ne spuna ca serviciile sunt federatii de interese, desi putea interveni salvator mai demult, nu dupa ce a iesit din serviciul public.

Asta nu schimba faptul ca am avea nevoie si de o dezbatere foarte serioasa pe tema asta. Ce s-a intamplat in cazul Hexi Pharma si in alte cazuri? De ce nu se dezbate o chestiune foarte serioasa precum cea ridicata de sefa DNA Laura Codruta Kovesi, care spunea ca SIE nu i-a oferit nicio informare utila pentru activitatea sa?

Eu cred ca si aici era rost sa aflam niste raspunsuri oficiale. De mai mult decat ce am aflat.

4. Discutia despre datele personale

Nu stiu daca SRI constientizeaza faptul ca, intr-o parte importanta a societatii, exista o preocupare despre cat de mult stie serviciul despre cetatenii sai. Mai precis, ce acces are la datele personale ale cetatenilor romani. E un lucru serios, care tine de transparenta si, la urma urmei, de o societate democratica, in care drepturile individului sunt respectate.

Sunt departe de a merge pana unde merg diversi libertarieni extremi, conspirationisti si oameni ingrijorati pana la paranoia de orice informatii ar ajunge la SRI. Securitatea trebuie echilibrata cu drepturile personale, iar dreptul la intimitate e printre cele mai importante.

Dar care sunt limitele? Pana unde poate merge SRI cu colectarea datelor personale?

Serviciul ar trebui sa explice clar lucrurile astea, dar si sa discute cu societatea civila pentru a clarifica lucrurile pe care le face si limitele pe care le are, dar si, de ce nu?, pentru a sti ce limite sa-si impuna.

E un deficit de comunicare ce se va transforma, la un moment dat, intr-o mare lipsa de incredere intr-o institutie atat de importanta a statului, ceea ce nu e bine. Si nu ne permitem, ca o democratie in consolidare.

P.S: Catalin Avramescu a deschis o tema importanta pentru Romania, pe care multi se feresc sa o abordeze, despre rolul serviciilor de informatii. Bine a facut, la urma urmei. Doar ca a merge ca Don Quijote pana la desfiintare si alte solutii radicale cred ca este exagerat si neserios.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Citeste si:
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Deputatul Andrei Lupu, actual membru REPER, a lansat critici dure la adresa liderului USR Vrancea Liviu Mălureanu după ce acesta din urmă a sugerat că electoratul este de vină pentru...