Ziare.com

Toate dosarele de pe masa presedintelui Romaniei. O perspectiva pur financiara asupra serviciilor secrete

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 07 Septembrie 2019, ora 14:05

   

Toate dosarele de pe masa presedintelui Romaniei. O perspectiva pur financiara asupra serviciilor secrete
Petrisor Peiu
In Statele Unite exista 17 agentii de informatii, reunite intr-un organism de coordonare, numit "Intelligence Community" (Comunitatea de Informatii).

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Lista celor 17 servicii secrete americane este publica:


Finantarea acestora se face prin doua tipuri de programe:

- National Intelligence Program (NIP), adica programele clasice de "intelligence", destinate culegerii de informatii, contra-informatii, contra-terorism, planificare strategica si sprijinul politicilor publice;

- Military Intelligence Program (MIP), programele de informatii militare, care vizeaza sprijinul activitatilor militare, la nivel operational si tactic.

In anul fiscal 2018, finantarea serviciilor secrete americane a cuprins 8 programe NIP, 10 programe MIP si 4 programe NIP asociate apararii, in contextul in care 6 din cele 17 agentii de informatii au activitati si finantari atat in sfera militara, cat si in cea de "intelligence" propriu-zisa. 78,4 miliarde de dolari totalizeaza bugetul agregat al celor 17 agentii din Comunitatea de Informatii, cuprins in cele 22 de programe de finantare. 57,7 miliarde de dolari reprezinta finantarile programelor NIP ("intelligence" propriu-zis) si 20,7 miliarde de dolari reprezinta bugetul programelor de informatii militare (MIP) . Toate programele NIP, respectiv MIP sunt publice si au obiective clare si precise.

Ca masura a efortului pe care societatea il face pentru a asigura functionarea agentiilor de informatii exista doua tipuri de evaluari cantitative:

  • ponderea in produsul intern brut (PIB) a bugetelor serviciilor secrete;
  • ponderea bugetelor serviciilor secrete in bugetul apararii.


In Statele Unite, PIB-ul anului 2018 a fost de 20.500 miliarde de dolari, adica bugetul agregat al serviciilor secrete a reprezentat 0,38%, iar bugetul serviciilor secrete ne-militare a reprezentat 0,28%.

Ponderea bugetelor de informatii in bugetul apararii se afla la o medie de 11% in ultimii 10 ani:De unde stiu toate astea? Simplu, din raportul numit "Intelligence Community Spending: Trends and Issues", intocmit la cererea si cu finantarea Congresului Statelor Unite si pus la dispozitia publicului in mod cat se poate de transparent. (Sursa: AICI).

A doua mare putere in "intelligence" din lumea occidentala este Marea Britanie. Aici, transparenta serviciilor publice (chiar si a celor secrete) ne permite sa stim mult mai multe despre locul acestor activitati in ansamblul statului britanic. Aici, legea din 1994 a agentiilor de securitate si informatii le obliga la prezentarea publica a unor situatii financiare detaliate. Denumirea generica de "Security and Intelligence Agencies" cuprinde urmatoarele servicii secrete, cu personalul aferent, asa cum apare in raportul catre Parlament din anul 2017 (Sursa: AICI):Adica, stim cu precizie ca serviciile secrete britanice totalizeaza 10 agentii, cu un numar total de aproximativ 21.500 de angajati (lipsesc datele corespunzatoare uneia dintre agentii, dar este una minora).

Toate aceste servicii, la un loc, au consumat in anul 2018 un buget de 3,2 miliarde de lire sterline:


Sursa: AICI


Ei bine, in anul 2018, Marea Britanie a avut un PIB de 2.120 miliarde de lire sterline, deci bugetul serviciilor secrete a reprezentat 0,15% din PIB! Bugetul apararii s-a cifrat undeva in jur de 38 de miliarde de lire sterline, deci ponderea serviciilor secrete din bugetul de aparare se cifreaza la 8,4%.

Practic, Marea Britanie cheltuie pentru serviciile secrete o parte din PIB de doua ori si jumatate mai mica decat o face Statele Unite iar, raportat la bugetul apararii, britanicii cheltuie pe "intelligence" o pondere cu o treime mai mica.

Acum, sa vedeti surpriza! Pe ce se cheltuie acesti bani: doar 1 miliard de lire sterline (33%) se duce pe salarii, iar restul merge la achizitii tehnice, la intretinerea echipamentelor si la cheltuielile curente:


Sursa: AICI


In bugetul pentru anul 2019 al Romaniei gasim urmatoarele prevederi privind finantarea serviciilor secrete (Sursa: AICI):

  • Serviciul de Telecomunicatii Speciale: 604 milioane lei
  • Serviciul Roman de Informatii: 2,444 miliarde lei
  • Servicul de Informatii Externe: 310 milioane lei
  • Serviciul de Protectie si Paza: 234 milioane lei


Excluzand alte servicii secrete, ale caror bugete nu apar nicaieri explicit, fiind incluse in alocarile bugetare ale ministerelor coordonatoare, bugetul agregat al agentiilor de informatii de la noi este de 3,6 miliarde de lei. Raportat la PIB-ul prognozat de catre Guvern (1.022 miliarde de lei) asta inseamna 0,35%, iar la bugetul apararii (18,25 miliarde de lei) gasim un raport de 19,7%!

La o prima vedere, constatam ca ponderea in PIB a bugetului agregat pentru servicii secrete din Romania este la acelasi nivel ca in Statele Unite (0,38% la ei, 0,35% la noi, dar aici nu se includ si bugetele serviciilor de informatii militare, de la ministerul de interne sau justitie); aceeasi pondere este dubla in Romania fata de cea din Marea Britanie, repet a doua mare putere de "intelligence" din lumea occidentala! Un rezultant socant, mai ales daca coroboram si cu raportul dintre bugetele serviciilor secrete si bugetul apararii, un raport care la noi este dublu decat la americani.

Acum, sa nu uitam, totusi, contextul in care ne aflam: America este singura putere globala de astazi, cu mari probleme de contra-terorism acasa (sa amintim doar momentul 11 septembrie 2001) si este principala tinta din lume pentru teroristi, hackeri, spalare de bani, etc. Iar Marea Britanie este, totusi, un fost mare imperiu, cu interese multiple pe tot globul si mai este si patria catorva milioane de musulmani...

Sa intram putin mai adanc in problematica si sa observam (Sursa: AICI) ca, din bugetul SRI prevazut/prognozat pentru anul acesta, jumatate (1.022 miliarde lei) este pentru salarii si inca peste un sfert (663 milioane de lei) este pentru pensii, adica cam trei sferturi din bani se duc pe salarii si pensii. Investitiile nu reprezinta mai mult de 10 milioane de lei, iar proiectele cu fonduri europene doar 72 milioane de lei; cheltuielile curente (electricitate, benzina, telefoane etc) nu ating nici 10% din buget (188 milioane de lei) . Ba chiar, directorii serviciului prezinta, sub protectia anonimatului, cifre mult mai "grele" unei publicatii in general bine informata (Sursa: AICI): 84% din buget se duce, de fapt, pe pensii si salarii si doar 16% acopera investitiile si cheltuielile curente.Acum, ramane un mister de ce "oficialii SRI" au ales sa comunice aceste cifre unui ziar, iar catre contribuabili, adica pe site-ul oficial al Ministerului de Finante, apar cifre mult cosmetizate. Oare la noi de ce nu se poate ca la americani sau ca la britanici? Credeti ca Romania are secrete mai mari de aparat?

Si trecem la Serviciul de Informatii Externe (SIE) . Tot dintr-un document demult depasit de realitatea din bugetul oficial al tarii (Sursa: AICI) aflam ca aproximativ doua treimi din bugetul acestei institutii se duc catre salarii, un sfert merge in cheltuielile de intretinere si restul sunt investitii (un procentaj mult mai "generos", de peste 10% din total).

In ceea ce priveste sinteza cosmetizata de pe site-ul Ministerului Finantelor (Sursa: AICI), Serviciul de Telecomunicatii Speciale da doar jumatate din buget pe salarii si aproape 40% pe investitii. Numai ca, in realitate, ceea ce conteaza este faptul ca, pentru 2018, 70% din bugetul institutiei a mers catre salarii si pensii. Investitiile se prind in programe, se bugeteaza din surse neclare, dar de facut pana acum nu s-au facut...

La Serviciul de Protectie si Paza, treaba e mult simplificata: peste 90% din buget merge la salarii... (Sursa: AICI).

Dar poate e prea mult sa ne comparam cu americanii sau cu britanicii. Poate Polonia ar fi un termen de comparatie mai apropiat. Agentia omoloaga SRI din Polonia se numeste Agencja Bezpieczenstwa Wewnetrznego (ABW) si a avut in 2017 un buget cam de 200 milioane de dolari (747,5 milioane de zloti), iar agentia omoloaga a SIE, numita Agencja Wywiadu (AW) a avut, in acelasi an 2017, un buget de 191,5 milioane de zloti, adica vreo 50 milioane de dolari (Sursa: AICI).

Impreuna, cele mai mari doua agentii de informatii poloneze au un buget de aproape 1 miliard de zloti, ceea ce inseamna cam 0,05% dintr-un PIB de aproximativ 2.000 miliarde de zloti, in acelasi an 2017. La noi, SRI si SIE au un buget cumulat de 2,744 miliarde lei, adica 0,27% din PIB, o proportie de cinci ori mai mare decat la ceilalti parteneri strategici ai americanilor, colegii nostri de flanc estic al NATO. Luand in considerare si existenta unor alte servicii secrete din Polonia, precum cele militare (Sluzba Wywiadu Wojskowego, SWW si Sluzba Kontrwywiadu Wojskowego, SKW) sau cel destinat anti-coruptiei, Centralne Biuro Antykorupcyjne (CBA), putem estima un total de 1,5 miliarde de zloti, adica 0,075% din PIB. Tot cam de cinci ori mai putin decat la noi...

Nu as vrea sa trag concluzii intr-un domeniu in care nu am nici competente, nici calificari, dar pot sa trag, totusi, o linie: Romania, o tara mica si saraca, cheltuie cu serviciile secrete aceeasi pondere din PIB precum singura putere globala, America si peste trei sferturi din acesti bani se duc in salarii! Nu ne aliniem nici la transparenta bugetelor cu aliatii nostri din NATO. Nici la modalitatea moderna de a finanta programe, nu institutii. Mai mult, alocam o pondere din PIB dubla decat britanicii si de cinci ori mai mare decat polonezii pentru "intelligence", ceea ce ma pune, totusi, pe ganduri: oare cat de nepregatiti sunt aliatii nostri din NATO? Cum de ne bazam noi pe britanici sau pe polonezi? Oare nu exageram cu increderea in aliati? Hai, ca era o gluma...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24118 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O analiza clara a serviciilor care se rasfrange asupra statului de

drept care mai este, insuficient inteleasa de cei care mai citesc, din ce in ce mai putini, si in egala masura prost tradusa opiniei publice rezultante. Trist.
Din pacate democratia romaneasca s-a blocat, aproape iremediabil, in sintagma libertatii de acumulare prezumat legala fara discernamant si fara folos la adresa interesului public care ar trebui sa existe intr-o democratie reala.
Destul de dificil de inteles realitatea obiectiva din spatele democratiei afisate de stat, relativ usor de patruns esenta democratica practicata daca recunoastem victoria de netagaduit a interesului politic personal sau de gasca reliefat cinic aici: "https://www.marginaliaetc.ro/romania-si-deceniul-uselist/".
Deci politica americana investeste efectiv in structura de informatii, la fel cea britanica si poloneza, numai noi investim temeinic in statutul acestei structuri fara vreo relevanta obiectiva la interesul national, la securitatea nationala sau la siguranta cetateanului. Politica impartasita de societate din interes, pe ici colo, din inertie in mare parte, din dezinteres clar, masura care reflecta un spirit civic inexistent care completeaza, firesc dupa cum se vede, o neincredere masiva in ceea ce mai reprezinta statul de drept actual. Pacat!

 

serviciile de securitate, drac sau esenta ?!

opinia mea e urmatoarea:

pe vremurile astea, fara servicii secrete de nota 10 sintem invinsi din start.
cei care ne inving sint...serviciile secrete ale altor state.
prin urmare daca banii sint putini, atunci sa fie mai multi.

problema e in alta parte.
pastrind pentru ele informatii, serviciile secrete ale patriei devin, din nepretuita valenta, generator de Putere, punind la indoiala Puterea Statului. pe care l poate indoi de nu se vede, serviciile secrete fiind singurele care lucreaza cu ingredientele Puterii.

rezumat:

1.serviciile secrete sint o valenta nepretuita pe vremurile astea.
sint fundamentale.
orice, oricit, dar mai intai neamul! atunci cind mai intai e nemul, se manifesta autocorectia, de la sine.

2. serviciile secrete au capacitatea sa devina Dracul neamului, distrugind natia, fiind si singurele care pot face asta.

 

In Republica Securista Romania

SECURITATEA ( SRI cum ii spuneti dumneavoastra) pensiile si salariile sunt colosale.....cum catalogati pensia securistului din Timisoara de 90.000 lei adica peste douazeci de mii de eruo in fiecare luna....nu-mi pasa ca a fost generalul lui peste prajit, nu ai cum sa consideri normal o pensie de atat de mare intr-o tra inapoiata asa cum este Romania.....
concediul facut in hotelul SRI 7 lei cazare pe noapte in 2019?.....masina de serviciu.....abonament la sala de sport....asigurare medicala stomatologica....bani de chirie....si salar de peste 2000 de euro....pt un tip care a fost cu 3 luni inainte profesoras intr-un satuc si care nu a luat niciodata peste 5 la titularizare, singurlul lui merit este ca unchiul lui lucreaza la SRI.....cum este posibil asa ceva....

Iar la sanatate suntem pe ultimul loc in Europa fiind devansati clar de tari ca si Albania ,Bosnia sau Kosovo...
Si guvernul PSD-ist vrea acum sa le dea formulare, oamenilor alungati de coruptia si lehamitea din aceasta tara, pt plata impozitelor catre statul SECURISTO-MAFIOT...cum este posibil ca PSD-ul sa mareasca prin rectificare cu 40% tocmai bugetul securitatii (SRI-ului) luind bani de la sanatate, invatamant si infrastructura.... in tara asta suntem inca sclavii SECURISTILOR....de ce tocmai domnul marinar Petrov a fost promotorul dublarii salariilor celor din SRI? ,nu a fost asta o mita pt a-si pastra imaginea curata?

P.S.astept securistii la depunctat

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-24/spain-tops-italy-as-world-s-healthiest-nation-while-u-s-slips

cind insusi nepretuitul se pretuieste...

influenta pe care serviciile secrete o au asupra ecuatiei de miscare a natiei este fundamentala, fiind nepretuita.

prin urmare pare a fi nedrept sa dai pret, nepretuitului.
totusi, atunci cind i se cauta un pret, nepretuitului, pare destul de clar ca insusi nepretuitul s-a pretuit, mai inainte.
creca asa se va intimpla si pe viitor, de fiecare data cind serviciile secrete nu si pastreaza imaculata reputatia.

 

Pericol mai mare de drac decat beneficiu ca esenta...

Unde mai pui ca - la noi - serviciile se populeaza si (sau mai ales) pe baza de cumetrie si sunt vazute mai degraba ca niste sinecuri pentru familii intregi decat ca un loc din care sa aduci servicii tarii.
Or mai fi si oameni corecti pe acolo, dar cred ca sunt marginalizati, ca peste tot in tara asta.

Nepretuitul se pretuieste,constient de nepretuitul lui,

se inflitreaza precum apa, prin crapaturi si ziduri, schimba si poate alege conduceri de stat, aliati, inalti functionari, incatuseaza sau elibereaza nume mari sau mai mici, chiar si musti si tantari. Ce mai, in nepretuismul lui are totul in vedere, mai putin interesele marunte ale sarmanei Romani.

Daca stii, poti sa previi.

Iar in domeniul informatiilor, ca in multe domenii, cel mai de pret bun este omul. Omul talentat, instruit, dotat si platit pentru munca, raspundere si risc. Iar talent inseamna cheltuieli de recrutare, instruit inseamna bani de formare, dotat sunt investitii in echipamente si altele, platit e ce ajunge sa satisfaca omul pentru munca lui. Bugetul arata ca noi avem oameni multumiti, putin dotati si instruiti. De talent nu se vorbeste. E secret.

 

"De talent nu se vorbeste"? pai ROMANII AU TALENT ce este?????

Romanii care au talent(e) au emigrat.....

Eu , unul, nu vad ce au facut aceste servicii

Pe polan extern au reusit sa infiltreze niste agenti in organismele UE care si-au facut imagine pe bombardarea imaginii Romaniei in lume, zugravita ca ultracorupta. Cred ca pierderile acestei strategii pentru Romania sunt atat de mari incat nu vor fi uitate decat in peste 50 de ani.
Ce au reusit serviciile externe? Nu suntem in Schenghen pentru ca serviciile au incercat sa influenteze politicul prin exportarea conflictelor normale dintre partide in toata lumea prin intermediul articolelor platite in ziare din strainatate.
Ce au reusit? Sa scape tara de terorism, deocamdata. Solutia de expulzare a potentialor teroristi pare sa fie mai buna decat inchiderea lor in puscarii.
Ce nu au reusit sa faca serviciile interne - foarte implicate in actiuni care urmaresc rasturnarea votului national? Au pierdut total lupta cu traficul de persoane. Cred ca este evident! Au pierdut lupta cu curatarea justitiei. S-a preferat folosirea si santajarea judecatorilor si a procurorilor corupti, in locul eliminarii lor din sistem. S-a permis coruptia prin cabinetele notariale ale rudelor politicienilor. S-a permis distorionarea mediului economic prin firme ale interpusilor din servicii (vezi Ghita), s-a corupt la greu (vezi Florica si Pescariu), s-a neglijat problema drogurilor, s-a permis distrugerea educatiei, s-a permis jefuirea tarii prin sisteme care exporta banii in afara (gen banci cu comisioane nesimtite, sisteme de asigurare obligatorii - de exemplu locuinte). Chiar daca in ultimele factorul politic e decisiv, polticienii nu fac nimic fara o coruptie in spate (care ar putea fi documentata).
Si mai ales, serviciile dosesc in continuare dosarele de politicienti (in Romania si europarlamentari) care au avut si au legaturi cu serviciile.
Comisiile de control parlamentar ale serviciilor sunt pur si simplu ridicole....

 

alfabeto,termina cu aiureala implicarii serviciilor in alegeri

in 2016,cind ati luat 45%,sa inteleg ca serviciile
v-au ajutat la greu ?
n-ar fi exclus,pe atunci dragnea era tare si mare,
votau cu psd chiar si fantomele,si extraterestrii.

anul asta serviciile nu v-au mai ajutat,nu-i asa ?
adevarul a iesit la iveala,in 2016 ati obtinut de
2 ori mai multe voturi decit era corect :)))

Hm, nu-i imposibil!

Daca ne gandim la faptul (real) ca Securitatea a plecat capul in fata KGBului lui Gorbi cand i-a tras-o lui Ceausescu... nu-i imposibil sa-i fi aranjat si pe PSDistii zilelor noastre!
Adevarul e ca incompetenta + coruptia conducerii Romaniei la toate nivelele a ajuns inposibila!

Uita-te la servicii si la USR...

Cand aveau nevoie de ei ca sa distruga partidul care a castigat prea mult (in opinia lor) ii impingeau din spate.
Acum Barna este vazut ca un mare pericol pentru actualul presedinte fata de Dancila in turul II.
Ca urmare, incepe sabotarea USR-ului. Din interior (asa cum era si de asteptat).
Acuma, nu spun nu. La scara istorica suntem intr-o perioada de tranzitie de la comunism spre altceva (nu stiu exact ce - pare un fel de kapitalism de cumetrie si ciolan). Si ar fi periculos ca un partid sa pana mana pe stat in mod majoritar si pe termen foarte lung. Poate fi oarecum justificata o interventie a serviciilor.
Dar la nivelul actual de salarii si pensii speciale, in 15-20 de ani o sa fie cheltuit bugetul actual al serviciilor doar pentru pensiile speciale ale celor ce vor iesi din sistem...

ca orice sistem de la noi....

Orice sistem de la noi, infiintat ca sa fie in slujba statul si a cetateanului esueaza iremediabil intr-un sistem care isi urmareste propriile interese si interesele persoanelor care il populeaza.

 

E sambata, bucura-te de viata!

Ajunge cat ai dat din taste azi, mai bucura-te si de viata!

In 1999 un securist m-a urmarit

Am mers cu trenul la Bucuresti sa-mi i-au viza de state.
Dupa interviu, m-am plimbat vre-o doo ore prin oras, apoi m-am intors la ambasada sa-mi iau pasaportul. Can am iesit m-am dus la un telefon public si am dat un telefon, la care isi face aparitia securistul sa asculte ce vorbesc si cand termin de vorbit ma intreaba: Ai luat? si a ranjit putin si s-a carat, misiunea a fost indeplinita! De ce a fost ala in misiunea asta? Nu puteau sa-si justifice activitatea sau cheltuielile? In 1999? L un moment dat am citit ca in SRI mai sunt doar 50 de fosti securisti, care nu au facut abuzuri...Dar partea cu banii cheltuiti de SRI pe salarii, pensii si activitatea lor in trecut si prezent, pentru mine e clar ca ei au furat cel mai mult din tara. Inainte de revolutie, ei controlau comertul cu blugi, tigari, etc, etc asa s-au imbogatit ei, inclusiv Basescu.

 

Pensii speciale...

Pai ar trebui totusi vazut / stiut daca americanii, britanicii, polonezii, etc. platesc si pensii speciale din bugetele lor. Daca nu o fac, atunci calculul comparativ ar trebui refacut.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor