Vrea cineva sa decredibilizeze SRI? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Iunie 2014, ora 12:45
9655 citiri
Vrea cineva sa decredibilizeze SRI? (Opinii)

Din nou se vorbeste intens despre o potentiala candidatura a lui George Maior la prezidentiale. Prin studiouri de televiziune, analisti cu aer doct mai ca nu pariaza cu banii pe masa pe aceasta varianta. Suporta si hartia virtuala aceasta ipoteza.

Dna Udrea, la randul sau, spunea chiar recent ca PMP l-ar sustine in turul al doilea pe George Maior, chiar daca ar candida din partea PSD.

Sunt doua aspecte aici. Pe de de-o parte, cred ca dl Maior are un excelent profil prezidential. Ar putea fi, cred, un excelent presedinte al Romaniei. Managementul sau in fruntea SRI nu numai ca i-a dat viziunea necesara, dar a fost o proba de seriozitate, eficienta si profesionalism. Asadar, teoretic, ar fi candidatul perfect pentru stanga, pentru ca a fost un politician de stanga.

Dar nu la aceste prezidentiale. Pana la scrutin mai sunt doar 6 luni si dl Maior este in continuare director al SRI, cel mai important serviciu secret din Romania. Daca ipoteza vanturata pe piata s-ar confirma, si anume ca domnia ar urma sa fie candidatul scos din joben in ultima clipa, asta ar insemna ca domnia sa ar trece direct din fruntea SRI in fruntea celei mai aprige batalii politice cu putinta in Romania.

De aici am putea deduce ca, director al SRI fiind, dl Maior ar fi facut jocurile politice care premerg in mod inevitabil o candidatura prezidentiala - negocieri, intelegeri, fidelizari etc. O asemenea suspiciune ar fi foarte grava pentru un serviciu de informatii, mai ales pentru unul atat de performant ca SRI, care in ultima vreme a reusit sa evite toate scandalurile si a dat dovada de o eficienta remarcabaila, cel putin in zona aspectelor vizibile, cum este lupta impotriva coruptiei.

In plus, am putea suspecta ca dl Maior ar folosi in campanie informatiile la care a avut acces pana in buza campaniei, ceea ce din nou ar fi grav si pentru imaginea domniei sale, si pentru credibilitatea institutiei.

Probabil din aceste motive, Traian Basescu a fost si el extrem de rezervat atunci cand a fost intrebat despre o eventuala candidatura a lui George Maior: "L-as baga in dezbaterea politica, si nu vreau. Cel mai bine il vad acolo unde este acum".

Asadar, cred ca dl Maior ar putea ajunge presedinte ar Romaniei doar in conditiile in care fostul sef CIA, George Bush, a ajuns presedinte al SUA, adica dupa o perioada de carantina, care sa separe clar si fara niciun risc de contaminare activitatea din zona contrainformatiilor de aceea din zona politica.

Eu am convingerea ca dl Maior stie lucrurile acestea. Este prea bun in ceea ce face pentru a nu sti. Ca dovada, in urma cu cateva luni spunea: "Anul 2014 va fi un an complex in punct de vedere al unor evolutii politice si sociale exterioare Serviciului. Reafirm valorile fundamentale cu care operam: independenta, neutralitate, profesionalism, axiologie deja incetatenita in etosul serviciului. Orice deviere va fi evident sanctionata corespunzator. Personal, subliniez ca acest aspect se aplica si directorului serviciului, s-a aplicat intotdeauna, si as vrea sa fiu eliminat din aceste scenarii privind diverse candidaturi".

Dorinta nu i-a fost indeplinita, moara macina cu aceeasi tenacitate scenariile. Si ma intreb atunci daca toate aceste speculatii nu urmaresc, de fapt, in mod pevers, tocmai decredibilizarea lui George Maior si a SRI, o institutie prea serioasa, eficenta, prea implicata in lupta anticoruptie pentru a nu fi periculoasa.

Si daca ar fi sa ma gandesc cine ar fi principalul intereseat de destabilizarea macar a imaginii SRI, imi amintesc vorbele analistului american Robert Kaplan: "Presupun ca Putin, fiind un ofiter de informatii, nu un functionar plicticos, stie ca Articolul 5 din Tratatul NATO protejeaza membrii NATO impotriva unei invazii terestre, dar nu protejeaza membrii NATO impotriva actiunilor subversive, impotriva activitatii serviciilor de informatii, impotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degraba decat prin intermediul Armatei Rosii.

Nu protejeaza Europa Centrala si de Est impotriva actiunilor subversive prin cumpararea mediei si a bancilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#George Maior SRI, #Maior candidatura prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2014 , #sri
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Da! Ciuma roșie mafiotă!