Ziare.com

150.000 de oameni sufera zilnic fara tramvaiul 41. E doar inceputul si vor mai fi si alte modernizari? STB n-are timp sa dea detalii

de Gabriel Kolbay
Sambata, 03 August 2019, ora 13:26

   

150.000 de oameni sufera zilnic fara tramvaiul 41. E doar inceputul si vor mai fi si alte modernizari? STB n-are timp sa dea detalii
Asociatia Metrou Usor sustine ca STB ar trebui sa profite la maximum de timpul in care tramvaiele nu circula pe linia 41 pentru a moderniza, in interesul bucurestenilor, atat sinele, cat si statiile. Societatea de transport n-a spus, inca, daca se va ocupa sau nu de modernizare.

In schimb, a transmis la solicitarea Ziare.com ca momentan nu are timp nici macar sa dea informatii despre acest subiect.

Lung de circa 9,5 kilometri pe sens, Traseul 41 - care face legatura intre zona Casei Presei Libere (din nordul Capitalei) si Ghencea (din sudul orasului) - este unul dintre cele mai aglomerate. Asa se face ca numarul calatorilor care circula cu tramvaiul pe aceasta ruta poate ajunge, zilnic, si la 150.000.

Cu toate acestea, autoritatile au decis sa suspende circulatia tramvaielor pe linia 41, in lunile iulie si august, pentru a permite urgentarea lucrarilor pe mai multe santiere de pe traseu. Este vorba despre: lucrarile de finalizare a podului Ciurel, cele de reabilitare a Podului Grant si unele de suprafata din zona statiei de metrou Parc Drumul Taberei.


Traseul Liniei de Tramvai 41, de la Casa Presei Libere pana in Ghencea


Asa cum era de asteptat, intreruperea circulatiei tramvaielor 41 le-a dat viata peste cap bucurestenilor care circulau zilnic pe aceasta ruta. STB a introdus cateva zeci de autobuze in plus pe traseele 641 (Case Presei - Ghencea) si 642 (Crangasi - Ghencea) pentru a-i ajuta pe oameni sa se deplaseze.

Cu toate acestea, suplimentarea numarului de autobuze nu le-a rezolvat oamenilor problemele decat in mica masura.

In continuare bucurestenii reclama faptul ca - circuland cu autobuze, in loc de tramvaie - petrec de doua ori mai mult timp pe drum. In plus, oamenii spun ca sunt nevoiti sa astepte la nesfarsit, in statii, autobuze care, la sosire, sunt deja foarte aglomerate. Una peste alta, e clar ca lipsa tramvaiului 41 ingreuneaza viata a mii de oameni din Capitala.

In aceste conditii, Asociatia Metrou Usor sustine ca STB ar trebui sa profite de situatia deja creata si sa modernizeze, pana in septembrie, intregul traseu al liniei 41, pentru a se asigura ca nu va mai fi nevoita sa suspende din nou, prea curand, circulatia tramvaielor.

Inca de la inceputul lunii Asociatia a trimis un comunicat prin care anunta ca STB ar trebui, printre altele, sa schimbe sina pe mai multe portiuni ale traseului 41, sa modernizeze statiile si sa imbunatateasca semnalizarea rutiera.

Mai multe detalii despre lucrarile care s-ar impune pe aceasta ruta a oferit pentru Ziare.com Cristian Marin, reprezentantul Asociatiei Metrou Usor.

Acesta ne-a explicat ca, inainte de toate, s-ar impune reabilitarea caii de rulare pe mai multe portiuni.

"O astfel de zona (in care se impune remedierea - n.red.) se afla pe strada Brasov. Remedieri se impun si la intersectia acesteia cu Bulevardul Ghencea si pe alte portiuni de pe acest bulevard.

In zona, portiunile de sina in stare bune alterneaza cu portiunile in care aceasta e "valurita" (sa-i spunem asa) si ar trebui schimbata. Acolo, portiunea pe care sina ar trebui schimbata totalizeaza cam 800 de metri.

De asemenea, in zona Crangasi exista un sector de aproximativ 200 de metri in care sina ar trebui schimbata. In plus, pe Bulevardul Marasesti este o alta astfel de portiune de vreo 300-400 de metri care necesita inlocuire.

In ultima vreme s-au schimbat sine numai in zona curbei de la podul Ciurel, in zona statiei Orsova (aproximativ la jumatatea traseului 41 - n.red.) si la capatul de la Piata Presei. In rest, nu prea s-a intervenit"
, a explicat Cristian Marin.

In plus, sustine reprezentantul Asociatiei Metrou Usor, STB ar fi trebuit sa modernizeze statiile de pe linia 41, ca sa poata folosi apoi eficient, pe aceasta ruta, tramvaiele noi pe care vrea sa le cumpere administratia Capitalei (si care sunt mai lungi decat cele aflate deja in uz).

"Tramvaiele pe care Capitala se pregateste sa le cumpere si pentru care s-a lansat deja o licitatie vor avea podeaua lasata - cum cer normele UE - si vor fi cu 9 metri mai lungi decat cele aflate in uz.

Problema este ca, intr-o statie, ar trebui sa poata opri - pentru cazuri de urgenta, pentru stationari etc. - doua tramvaie. Iar la momentul de fata, in cele mai multe dintre statiile de pe traseul 41 acest lucru nu este posibil.

Practic, cele mai multe statii ar trebui modernizate si extinse"
, ne-a mai explicat reprezentatul Asociatiei Metrou Usor.

Sursa citata a mai spus ca pe linia 41 ar mai trebui facuta si o sincronizare care sa permita ca tramvaiele sa aiba prioritate, in intersectiile de pe traseu. In plus, s-ar impune reinstalarea sistemului digital (demontat prin 2010, din lipsa de mententanta) care sa le arate calatorilor din statii in cat timp urmeaza sa soseasca tramvaiul.

STB nu spune nimic despre modernizare

Daca toate aceste lucrari s-ar realiza pana la toamna, poate ca nu s-ar mai impune prea curand suspedarea circulatiei tramvaiului 41, pe care in jur de 150.000 de bucuresteni il folosesc zilnic.

Intrebarea este: se vor face lucrarile? Pe 18 iulie, Ziare.com a solicitat in scris informatii de la STB cu privire la numai cateva dintre problemele semnalate de Asociatia Metrou Usor.

Anume: am intrebat daca STB a ajuns, in urma unei analize tehnice, la concluzia ca e, intr-adevar, nevoie de reabilitarea caii de rulare pe traseul 41. Iar daca s-a stabilit ca e nevoie de aceasta reabilitare, are societatea bani pentru a face lucrarile, in 2019? Totodata, am intrebat si daca STB ia in calcul introducerea de tramvaie noi pe traseul 41.

In ciuda faptului ca i-am adresat, de fapt, doar cateva intrebari simple, STB ne-a informat ca, "din cauza complexitatii si volumului foarte mare al lucrarilor, vom raspunde prezentei solicitari in termenul legal de 30 de zile".

Cu alte cuvinte, STB are de gand sa raspunda solicitarii abia in a doua parte a lunii august, adica aproape de finalul perioadei in care circulatia tramvaielor e suspendata, permitand modernizarea liniilor si statiilor.

Va moderniza STB traseul 41, pana la toamna? Sau il va lasa asa cum este si va suspenda, ulterior, din nou, circulatia tramvaielor, pentru interventii? Pe masura ce societatea va raspunde intrebarilor Ziare.com, va vom tine la curent.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14264 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

41? Ce vremuri!!!

Intr-adevar, nu s-a facut nimic la calea rulanta iar perioada de nesolicitare va amplifica "valurirea" sinelor. Parcurg zilnic acest traseu si ma minunez de stabilitatea lucrarilor la Podul Grant. Nu s-a facut NIMIC intr-o luna de zile!!! Au racait asfaltul si l-au aruncat langa teatrul Giulesti. In rest, pauza si concedii. Cand trec la 9 dimineata sunt vreo doi rataciti. La intoarcere, 18:00 dorm si paznicii. Altfel stau lucrurile la podul ciurel. aici chiar daca nu se pricep, oamenii isi dau silinta. Da' nu prea le iese. In ritmul asta vor reusi decofrarea si eliberarea carosabilului undeva prin octombrie. 2020

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor