Ziare.com

STB garanteaza cu sediul si 1.000 de autobuze pentru o datorie uriasa la ANAF. Cine e de vina ca s-a ajuns aici?

de Gabriel Kolbay
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 21:30

   

STB garanteaza cu sediul si 1.000 de autobuze pentru o datorie uriasa la ANAF. Cine e de vina ca s-a ajuns aici?
Ca sa convinga ANAF sa-i reesaloneze datoria de 231 de milioane de lei (adica circa 48 de milioane de euro), STB garanteaza cu sediul, cu aproape 1.000 de autobuze, 65 de troleibuze si 10 tramvaie.

Societatea arata ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca s-a extins in ultima vreme. In schimb, un consilier general sustine ca STB fie minte ca sa o acopere intarziere in plata subventiei, fie a avut un management dezastruos, care a bagat societatea nou infiintata in datorii, inca din primele luni de functionare.

La solicitarea Ziare.com, STB a anuntat ca - in conditiile in care a acumulat datorii de 231 de milioane de lei la ANAF - a decis sa solicite reesalonarea acestora pe 5 ani.

"Adunarea Generala a Actionarilor a STB SA a hotarat, la 30 octombrie 2019, aducerea in garantie a unor bunuri ale societatii in favoarea ANAF, in urma acceptarii de catre ANAF a cererii de esalonare, pe o perioada de 60 de luni, a datoriilor Societatii de Transport Bucuresti STB SA, datorii in valoare de 231 de milioane de lei.

Bunurile aduse in garantie (sediul STB SA, 995 de autobuze Mercedes, 65 de troleibuze, 10 tramvaie, alte utilaje si bunuri mentionate in Hotararea AGA nr.13/30.10.2019) au fost evaluate si au indeplinit criteriile de constituire a garantiei", se arata intr-un raspuns formulat de STB SA la solicitarea Ziare.com.

Intrebarea este: de ce a acumulat STB SA aceste datorii?

In Bucuresti, cea mai mare parte a pretului unei calatorii cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul este achiatat (prin intermediul unei scheme de subventionare) de catre PMB. Oare nu a platit Primaria la timp aceasta subventie? Sau a cheltuit societatea de transport mai mult decat isi planificase?

Iata cum justifica STB SA acumularea acestei datorii.

"In pofida faptului ca Primaria Capitalei a virat la timp fondurile necesare pentru compensarea serviciului de transport public si pentru investitii vitale in infrastructura de transport, dar si in marirea flotei, datoriile s-au acumulat din doua motive.

Incepand cu anul 2018, STB a devenit operator regional si a realizat o dublare a liniilor de transport, inclusiv in judetul Ilfov. De asemenea, parcul auto al STB a crescut cu peste 80%, prin achizitionarea de catre PMB a 400 de autobuze noi, dar si prin repararea si scoaterea din imobilizare a unui numar de 400 mijloace de transport, pentru care Primaria Capitalei a alocat sumele necesare achizitiei pieselor de schimb.

Concret, de la 1.040 mijloace de transport, parcul circulant al STB in 2019 este de 1.861 mijloace de transport.

Aceasta dezvoltare a serviciului de transport public a presupus costuri in plus, atat pentru salarizarea noilor soferi angajati pentru mijloacele de transport suplimentar introduse, cat si pentru combustibilul consumat si alte elemente care tin de prestarea acestui tip de serviciu.

Aceste investitii au avut loc in contextul diminuarii bugetului Capitalei in anul 2019, ca urmare a reducerii cu 30% a sumelor repartizate de Guvern, din incasarile impozitului pe venit, colectat la bugetul de stat", a mai transmis STB SA.

Din calculele Ziare.com, stingerea datoriei de 231 de milioane de lei in 60 de luni presupune plata lunara a 3,85 milioane de lei doar in contul acestei datorii (la care se adauga platile curente si cele pentru eventuale proiecte viitoare). Ce se intampla daca STB SA nu va reusi sa plateasca la timp acesti bani? Ramane sa aflam.

Societatea de transport public rutier din Bucuresti a transmis pentru Ziare.com doar ca n-a mai fost in situatia de a gaja cu bunuri proprii. Dar ca sechestru pe bunuri a mai avut si si-a rezolvat problemele, colaborand bine cu ANAF.

"Precizam ca, pana in prezent, procedura de esalonare a datoriilor nu a mai fost invocata, deci nu a fost cazul ca STB SA sa aduca bunuri in garantie la ANAF.
In anii 2013-2014, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (actuala STB SA) a mai fost in incapacitatea de a-si plati datoriile, astfel incat ANAF a pus sechestru asigurator pe sediul Regiei, din Bulevardul Dinicu Golescu nr.1. Dupa achitarea datoriilor de catre RATB, ANAF a ridicat sechestrul", a conchis STB SA, in raspunsul formulat la solicitarea Ziare.com.

Deaconescu (PNL): Explicatiile nu prea se leaga. Nu e clar ce a cauzat acumularea de datorii

Consilierul general Catalin Deaconescu (PNL) a explicat pentru Ziare.com ca motivele pe care le invoca STB SA pentru pierderile suferite nu sunt plauzibile.

"Am vazut ca se invoca - printre motivele acumularii datoriilor - cresterea flotei de autobuze, inclusiv cu cele 400 de Otokare. De ce a adus asta cheltuieli suplimentare Societatii? Doar acele autobuze nu au fost cumparate de STB (care le are doar in folosinta) ci de Municipiul Bucuresti. STB-ului i-ar fi putut produce doar cheltuieli suplimentare cu combustibilul, cu soferii si cu asigurarile RCA. Dar astea tin de obiectul sau de activitate....

Apoi, mai e de remarcat ceva: din totalul veniturilor STB, doar vreo 12% vine din vanzarea de bilete si abonamente. Restul e subventie de la PMB. Inteleg ca dumnealor sustin ca PMB a platit subventia la timp. Iar daca si-au mai facut si planul de incasari... cum de s-au acumulat datoriile?

E adevarat ca s-a facut extinderea in Ilfov. Dar in Ilfov, cursele le-au fost platite in acelasi sistem: bilete si abonamente, plus subventie. Nu s-au facut acolo curse neplatite!

Si interesant este si ca, in bugetul pe care si l-a facut in martie, STB nu a prevazut acumularea acestor datorii. De ce?

Daca lucrurile au stat cum spun dumnealor, iar subventia s-a platit (desi am motive sa ma indoiesc!), atunci inseamna ca managementul a fost dezastruos!

E trist ca o societate infiintata de curand ca sa functioneze bine a ajuns acum sa constituie garantii pentru esalonarea unei datorii. Sigur, in sine esalonarea e buna pentru ca prin intermediul ei se evita acumularea de penalitati. Dar poate cineva garanta ca, pe langa ce e de plata acum, nu se acumuleaza si alte datorii la ANAF?", a spus Catalin Deaconsecu.

Consilierul general a mai apreciat ca solutii pentru redresarea financiara a companiei exista. Doar ca cei care conduc Bucurestiul trebuie sa isi asume o serie de decizii.

"Sigur ca lucrurile se putea face si altfel. Poate ca era nevoie ca STB sa fie capitalizata mai bine, inca de la inceput.

Dar poate ca e momomentul sa renuntam la modelul economic pe baza caruia functioneaza STB, care se bazeaza in cea mai mare parte pe subventiei.

La acest moment, in Bucuresti pe o calatorie se plateste 1,3 lei. In conditiile in doamna primar general sa aiba curajul sa vina in fata Consiliului General cu un proiect de aducere a pretului calatoriei mai aproape de valoarea sa", a mai spus Catalin Deaconescu.

Ramane sa vedem daca STB SA va reusi sa isi plateasca datoriile de pana acum catre ANAF si, mai ales, daca va reusi sa nu mai acumuleze altele, sub povara carora sa se sufoce.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11306 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce comunicat de politruc...

Am acumulat datorii către ANAF fiindcă am cumpărat autobuze...
Păi stai bre - ce treabă au autobuzele cu impozitele?
Vrei să zici că ai cumpărat autobuze din impozitul pe salarii? Sau poate n-ai plătit CAS și CASS pentru angajați?
Hmmm... taman s-a aprobat legea care prevede pușcărie pentru administratorii care nu plătesc contribuțiile sociale. Acu' STB cere eșalonare datorii către ANAF.
O fi doar coincidență?

 

A fost mai intai RADET

acum se inscrie pe listă STB si mai urmează si celelalte regii bucurestene ...
De unde se vede că avem o primăreasă preocupată de interesul cetătenilor ...

 

de ce nu se garanteaza cu propietatile directorilor STB?de ce?

Daca STB are datorii la ANAF cei raspunzatori sunt managerii? Macar poprire pe salarii!!

dar nu primesc si SARMA drept garantie?

pana vin alegerile Firea pune totul pe butuci.

pesedistii nu sunt romani!

USR#REZIST

Lacusta-lipitoare Fifi Sarma-n-koor a distrus Capitala

Fara caldura, fara transport, dar cu o magaoaie de catedrala!

Du-te, Fifi, pleaca la Bacau si lasa-ne!

 

"pleaca la Bacau" ????

poate vrei sa zici "pleaca la Rahova"

daca merge la Rahova s-o puna in celula cu dreaknea!!

Atunci dreaknea ar cere recurs compensatoriu pt. ca l-au cazat in celula cu firea!

Cam astea sunt rezultatele a 12 ani de administratie USL, apoi PSD

RADET e in faliment si blocarea definitiva a sistemului e aproape: avem conducte si puncte termice vechi de 40-50 de ani in care nimeni nu a investit nimic. Toate crapa. avem deja mii de avarii pe iarna trecuta si lucrurile merg din rau in mai rau.

Acum STB (fost RATB) a ajuns practic pe mana camatarilor: garanteaza datoriile cu sediul si cu 1000 de autobuze! Ca si in cazul RADET, primaria a planificat subventii uriase catre aceasta regie, dar nu a platit aproape nimic ani si ani de zile! Banii s-au dus pe la firmele de partid, la petreceri, la cel mai lung carnat, la cel mai hidos iepuras de Paste, la infiintarea a zeci de companii ale primariei unde s-au angajat "prietenii" si in care s-au pompat sute de milioane de euro.

Noi, bucurestenii, ca ma includ si pe mine aici, ne putem considera complet idioti, privind la alegerile facute. Chiar nu intelegem nimic din viata asta. Urmeaza sa o votam pe Firea din nou. Ca ne da vauchere de biciclete si excrsii in Grecia.

Ne meritam soarta, cu varf si indesat.

 

Sile tot FACKE vorbe pui in postarile tale ! Iti dau

spre stiinta Primarii Bucurestiului din ultimii 30 de ani: ca sa imi indici care a fost USL-ist si PSD-ist, cu exceptia lui Firea:Dan Predescu: ianuarie - iulie 1990;
Stefan Ciurel: iulie - noiembrie 1990;
Viorel Oproiu: noiembrie 1990 - septembrie 1991;
Doru Viorel Pană: septembrie 1991 - februarie 1992;
Crin Halaicu: februarie 1992 - iunie 1996;
Victor Ciorbea: iunie 1996 - martie 1998;
Viorel Lis: noiembrie 1998 - iunie 2000; primar interimar: ianuarie 1997 - noiembrie 1998;
Traian Băsescu: iunie 2000 - iunie 2004; iunie - decembrie 2004;
Răzvan Murgeanu (23 dec. 2004 - apr. 2005; primar interimar);
Adriean Vieanu (aprilie 2005 - iunie 2008);
Sorin Oprescu (iunie 2008 - sept 2015);
Ioan-Răzvan Sava pana in 2016...
Ia ne spune mai poltrucule care a fost USL-ist si PSD-ist ????
Pt un Ta mpt ca tine, poate retii o data, UNICA data din 89 cand PSD-ul a avut primaria Capitalei a fost dupa guvernarea dezastorasa a lui Julien !
Voua nu va e rusine sa tot postati minciuni ???
PS Una dintre gaurile STB-ului este actual, liniile preorasenesti in care nimeni nu composteaza si nici nu are abonamente de calatorie ! Pomana curata, cu costuri imense datorita traseelor ff lungi !

Tramvae turcesti sau romanesti ???

Depinde de peschesul care-l vor da Turcii.Oare cine va prelua peschesul ???

Oameni buni fiti atenti la manipulare

Printu' Cucuchorapshan! Unde sunteti baieti? I-a deregeti-o voi si pe asta ca doar daia sunteti platiti.

 

e facuta cu cap... psd-ist

a falimentat STB cu buna stiinta. numai asa o poate vinde cu dedicatie (licitatie fictiva) la neamuri pe un pret derizoriu.
binecunoscuta, continuu profitabila tactica a psd-ului de a acapara pe gratis combinate, fabrici, terenuri si paduri.
a invatat lectiile de la mentoru' sau Drachnea puscariasu'

 

Preventiv

Ar trebui dat drumu din nou la maxitaxi,ca pe vremuri,ma intreb daca sunt dovezi de coruptie,delapidare si tot ce este, ce mai cauta in fruntea primariei doamna respectiva. hai sa zicem ca sediul STB ului,e interesant,dar ce valoare mai pot avea acele tranvaie si autobuze vechi.Pomenile electorale,ca batranii si altii sa nu plateasca,se vad acum,cand s-a ajuns la scadenta....iar autobuzele noi platite la preturi exagerate,ce mai pot valora.....deci trebuie sa ne obisnuim sa mai mergem si pe jos....macar pana la metrou.....

 

La fel s-a falimentat si CFR, asa a aparut firma prospera a ...

tiganului infractor gruia stoica cu patrimoniul format NUMAI din locomotive, vagoane si depouri furate de la stat!
Complici au iesit la pensie si au firme cu capital din mita si spagile primite pentru inlesnirea jafului.
Blonda stie doar sa fure si sa faca pomeni, de gestionat nici nu a auzit, darmite sa mai aiba si habar.
Ursuleti, iepurasi si mosi de mucava, ochelari de cal pentru orbi, tratamente de fertilitate pentru babe uscate, biciclete de atarnat in balcon, ca de circulat cu ele in Bucuresti nu se poate, manele, artificii si multa, muuulta hotie, infiintarea de firme ilegale pentru sifonarea banilor publici catre beizadele, paparude, pitipoance si neamuri (proaste), atat stie stirista fonfaita !!!

 

incet incet,

tot ce tine de PMB,pute rau.Servicii de slaba calitate,cheltuieli nejustificate,plocoane,cadouri si contracte dubioase,cetatenii capitalei foarte nemultumiti in ce priveste activitatea edilului sef.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor