In loc sa curete autobuzele, STB cheltuieste sume uriase ca sa-i imbrace pe soferi in costume

Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:42
12848 citiri
In loc sa curete autobuzele, STB cheltuieste sume uriase ca sa-i imbrace pe soferi in costume
Foto: Ziare.com/Camelia Badea

Cu toate ca ar trebui sa investeasca mai mult in igienizarea autobuzelor si a tramvaielor cu care locuitorii Capitalei calatoresc zilnic, in conditii insalubre, Societatea de Transport Bucuresti (STB) prefera sa cheltuiasca peste de 3 milioane de lei pe uniforme pentru soferi si vatmani.

Si mai rau e ca deja angajatii au inceput sa reclame ca, in loc sa ii ajute, hainele pe care sunt obligati sa le poarte mai rau ii incurca la condus.

Asa cum Ziare.com v-a relatat pe larg, la inceputul lunii decembrie, autobuzele si tramvaiele din Bucuresti sunt murdare din cauza ca angajatii care ar trebui sa le curete muncesc, de fapt, in conditii inumane si nu au cum sa isi faca meseria asa cum ar trebui.

Mizerie intr-un tramvai al STB. Foto: Camelia Badea

La inceput ne-am gandit ca - de vreme ce am semnalat aceasta problema - STB va lua masuri pentru a o rezolva. Cu alte cuvinte, in mod normal, pana astazi, autobuzele si tramvaiele cu care circula bucurestenii ar fi trebuit deja sa fie mai curate decat erau acum 3 luni.

Din pacate, in loc sa investeasca mai mult intr-o igienizare temeinica a mijloacelor de transport in comun, STB a ales sa isi imbunatateasca imaginea imbracandu-i frumos pe soferii de autobuze si pe vatmanii care conduc tramvaie.

Ce inseamna, de fapt, acest lucru? Potrivit unui raspuns formulat de STB la solicitarea Ziare.com, fiecare sofer si fiecare vatman va primi, in perioada urmatoare, o uniforma alcatuita dintr-un sacou, 2 perechi de pantaloni, 4 camasi (2 cu manca lunga si doua cu maneca scurta) si o cravata.

Soferii ar trebui sa aiba mare grija de aceste haine, in conditiile in care STB le cere sa le poarte nu mai putin de 3 ani la rand. Potrivit STB, doar in cazul in care hainele s-ar deteriora din "motive neimputabile" soferului, ar putea fi schimbate inainte de termen.

Institutia nu mentioneaza, insa, ce inseamna "motive neimputabile" si nici ce se intampla in cazul in care, sa spunem, soferul castiga in greutate sau slabeste considerabil, dupa ce primeste uniforma...

O garderoba de milioane de lei, cu mii de costume, camasi si cravate

Ca sa cumpere costume pentru soferi si vatmani, STB a lansat o licitatie pe 5 septembrie 2018. Potrivit documentatiei care poate fi consultata online, societatea dorea sa cumpere, in 2 ani, cu putin peste 4.580.000 de lei, peste 13.470 de costume pentru barbati (sacouri plus perechile de pantaloni), aproape 300 de costume pentru femei.

In plus, se cautau furnizori pentru 17.960 de camasi pentru barbati si 392 de camasi pentru femei, dar si circa 4.500 de cravate.

Sa cumpere oare STB si o garderoba de rezerva pentru soferii si vatmanii pe care ii are pe statele de plata?

La licitatie s-au inscris 9 companii, iar la circa 3 luni de la lansarea procedurii au fost declarate castigatoare companiile care s-au angajat sa furnizeze hainele la preturile cele mai mici.

Este vorba despre Trico-Han SRL (din Targoviste), care va livra costumele pentru barbati si femei contra sumei de 2.258.900 de lei. Camasile pentru barbati si cravatele vor fi livrate de Inter Sport SRL (Cluj Napoca), iar camasile pentru femei vor veni de la firma Cipimartex Distribution SRL (Bucuresti).

Pet total, potrivit datelor comunicate de STB, uniformele soferilor si ale vatmanilor nu vor costa peste 4.580.000 lei, cum se crezuse intial, ci doar 3.115.700 lei.

Sofer de autobuz: Cu greu te concentrezi la traseu, cand te jeneaza hainele

Presedintele Sindicatului Soferilor din STB, Valer Ciobanescu, spune ca deja unii dintre colegii sai au incercat sa conduca in costum si nu s-au simtit confortabil. Cu alte cuvinte, in loc sa ii ajute, noile haine mai rau ii stanjenesc.

"Deja a inceput aceasta schimbare de vestimentatie. Ce pot sa va spun... Unii colegi spun ca se simt incorsetati in ele, mai ales ca sunt si din niste materiale sintetice. Iar daca simti o jena continua, nici nu te poti concentra la drum, asa cum ar trebui sa o faci.

Asa arata unele dintre autobuzele pe care le vor conduce soferii in costume - Foto: Camelia Badea

Chiar nu inteleg de ce s-a considerat ca aceasta vestimentatie era prioritara. Pe calator nu-l ajuta. Iar soferului nu-i imbunatateste conditiile de munca.

Eu inteleg ca soferii trebuie sa fie imbracati decent. Ne putem gandi la un tricou, la un pulover. La o linie sau o culoare anume. Dar costumul si cravata nu stiu la ce ajuta. Asa, ca sa putem spune ca pe afara e vopsit gardul...

Si mai e o problema aici: desi vin pe marimi, constumele nu sunt croite, de fapt, pe masura fiecaruia. Iar soferii sunt oameni ca toti ceilalti. Unul are burta, altul e mai lat in spate. De multe ori costumul standard stanjeneste.

Dar daca tot s-a ales varianta aceasta, se putea gasi o alta solutie mai buna de aprovizionare. Spre exemplu, se putea realiza o colaborare cu niste croitorii unde, pe baza unor bonuri valorice date de STB, sa poata merge soferii pentru a-si face hainele.", a declarat pentru Ziare.com Valer Ciobanescu.

Liderul sindical - care este si sofer cu 25 de ani de experienta - spune ca nu intelege cum s-a luat decizia de a cheltui bani pe haine, cand de fapt nevoile salariatilor si ale calatorilor sunt altele.

"Ceea ce nu inteleg eu este de unde urgenta aceasta. Chiar se insista acum pe dotarea soferilor cu uniforme. Le rezolvasem pe toate si mai ramasese vestimentatia?

Pai eu reclam inca din 2016 faptul ca - la capatul liniei 'Mezes' (in zona Chitila -n.red.) atat calatorii, cat si angajatii STB sunt expusi unui intreg spectru de pericole. Au fost oameni care s-au accidentat acolo si au avut de suferit. Si nu s-a facut nimic pentru rezolvarea problemei. In aceste conditii, chiar nu vad cum de era urgent sa imbraci soferii in costume", ne-a mai spus Valer Ciobanescu.

Chiar daca vor calatori tot in conditii mizere, bucurestenii ii vor putea admira pe soferi si vatmani imbracati in costume - Foto: Camelia Badea

Daca autobuzele si tramvaiele din Bucuresti ar fi fost noi, curate si ar fi venit la timp in statii, poate ca decizia de a-i imbraca pe soferi si pe vatmani in costume ar fi avut sens.

Dar in conditiile in care bucurestenii sunt obligati sa se ingramadeasca in mijloace de transport in comun soioase, care vin rar si au intarzieri mari pe trasee, e greu de inteles cui foloseste ca soferii si vatmanii poarta costume si cravate.

La fel cum greu de inteles este de ce conducerea STB, platita din banii bucurestenilor ca sa asigure un transport in comun civilizat, in Capitala, n-a ales sa faca ceva util pentru calatori sau macar pentru salariatii sai cu cei peste 3 milioane de lei pe care ii cheltuieste absolut inutil, pe uniforme.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#uniforme costume soferi STB, #autobuze tramvaie murdare soferi vatmani costum, #vatmani soferi STB costume , #STB