Al patrulea tortionar a fost deconspirat - omora cate un om pe zi

Marti, 11 Februarie 2014, ora 11:23
12904 citiri
Al patrulea tortionar a fost deconspirat - omora cate un om pe zi
Foto: EVZ

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a facut public, marti, numele celui de-al patrulea tortionar al Romaniei.

Este vorba despre capitanul in rezerva de 87 de ani Florian Cormos, in prezent pensionar, care a condus Colonia de munca de la Cernavoda intre decembrie 1952 si aprilie 1953. IICCMER a solicitat Parchetului inceperea urmaririi penale pe numele acestuia pentru crime impotriva umanitatii.

"Unicitatea acestui caz este data de numarul mare de decese. Concret, regimul pus in aplicare de el a dus la moartea unui numar impresionant de peste 100 de detinuti, dar a provocat si un mare numar de infirmitati permanente.

Regimul sau a dus la 115 decese, in medie un deces in fiecare zi a mandatului sau, 30 de decese pe luna. Exista dovezi ale suprimarii vietii in mod direct", a declarat Andrei Muraru, directorul IICCMER, intr-o conferinta de presa.

Basescu: Tortionarii sa fie lasati fara pensie si judecati. Umilinta si chinul a fost treaba lor

Totodata, acesta a precizat ca cel mai mare numar de decese s-a inregistrat in luna martie 1953, cand 37 de oameni au murit din cauza regimului Cormos.

Andrei Muraru mai spus si ca exista indicii ca pe unii dintre cei 115 detinuti Florian Cormos i-ar fi executat personal.

Deconspirarea tortionarilor care au marcat perioada comunista prin faptele ingrozitoare pe care le-au comis a inceput vara trecuta, in urma unei ample investigatii realizate de IICCMER.

Pedeapsa pentru tortionari - sa-ti petreci ultimii ani aratat cu degetul Interviu

Printre numele facut publice au fost cele ale lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al penitenciarului de la Ramnicu Sarat, un pensionar care traieste linistit, dintr-o indemnizatie generoasa, intr-un apartament din centrul Bucurestiului.

Un al doilea tortionar deconspirat a fost Ion Ficior, in varsta de 86 de ani, a condus lagarul de detinuti politici de la Periprava, din Delta Dunarii, in perioada 1960-1963.

Al treilea tortionar deconspirat de IICCMER este Iuliu Sebestin, care a murit toamna trecuta, cu putin timp inainte de a fi trimis in judecata pentru faptele comise.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#tortionar Florian Cormos, #tortionar Cernavoda IICCMER, #IICCMER tortionar deconspirat , #stiri juridice