Calin Popescu Tariceanu, trimis in judecata in dosarul in care a luat mita 800.000 de dolari in timp ce era prim-ministru

Miercuri, 03 Martie 2021, ora 14:34
6226 citiri
Calin Popescu Tariceanu, trimis in judecata in dosarul in care a luat mita 800.000 de dolari in timp ce era prim-ministru
Calin Popescu Tariceanu FOTO Facebook

Calin Popescu Tariceanu a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in dosarul in care a luat mita 800.000 de dolari.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului Calin Popescu Tariceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului Romaniei, pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita.

Potrivit rechizitoriului intocmit, in calitatea de premier, Tariceanu ar fi pretins (in cursul anului 2007) si ar fi primit (in cursul anului 2008), in mod indirect, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 de dolari, constand in plata unor servicii de consultanta, in schimbul exercitarii atributiilor sale in asa fel incat sa fie adoptate o serie de hotarari favorabile companiei, respectiv hotararile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 si 1451/2008.

Mita, folosita pentru cheltuieli de campanie electorala

Fapta de pretindere a prim-ministrului Tariceanu s-ar fi realizat, in perioada aprilie - mai 2007, in mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis in judecata in anul 2019 pentru complicitate la luare de mita), care ar fi solicitat in numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor aditionale/platilor la un contract comercial derulat de compania austriaca, in schimbul adoptarii hotararilor de guvern care urmau sa permita acest lucru, conform intereselor companiei.

Fapta de primire de catre prim-ministrul Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, in cursul anului 2008, in mod indirect, s-ar fi realizat prin doua actiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 de dolari si la 25.11.2008 a sumei de 300.000 de dolari).

Suma totala de 800.000 de dolari, reprezentand comisionul platit de reprezentantii firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata unei firme de consultanta.

Sechestru pe imobilele lui Tariceanu

In vederea confiscarii obiectului infractiunii de luare de mita, in cauza s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile apartinand lui Tariceanu pana la concurenta sumei de 800.000 de dolari, echivalent in lei - 3.204.640 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunerea de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpatului.

DNA Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Citește și:
Va candida Rareș Bogdan la Primăria Capitalei? Răspunsul tranșant oferit de europarlamentar: „Nu suntem mulțumiți de Nicușor Dan”
Va candida Rareș Bogdan la Primăria Capitalei? Răspunsul tranșant oferit de europarlamentar: „Nu suntem mulțumiți de Nicușor Dan”
Europarlamentarul liberal Rereş Bogdan a precizat că liberalii nu sunt mulţumiţi de activitatea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan şi de modul în care este administrat Bucureştiul...
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...