Ceai cu substanțe psihoactive, vândut de un mare lanț de supermarketuri din România. DIICOT a fost sesizată

Vineri, 27 August 2021, ora 15:04
8660 citiri
Ceai cu substanțe psihoactive, vândut de un mare lanț de supermarketuri din România. DIICOT a fost sesizată
Tetrahidrocanabinolul este unul dintre numeroșii compuși canabinoizi care au fost identificați în planta de canabis FOTO Pixabay

Asociația Pro Consumatori a sesizat vineri, 27 august, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pentru a demarara o anchetă care să elucideze modul în care două produse alimentare cu un conținut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC) notificate de LIDL România pe site-ul ANSVSA au fost comercializate în rețeaua de magazine Lidl.

Tetrahidrocanabinolul este unul dintre numeroșii compuși canabinoizi care au fost identificați în planta de canabis. Acesta este principalul compus cu efect psihoactiv din produsul vegetal.

“Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică, cu peste 31 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, prin prezenta vă aduce la cunoștință următoarele: În data de 25 august 2021, pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au apărut două notificări de retragere, respectiv rechemare a produselor „Mogota Ceai de cânepă” 20 buc și „Vita D'or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml“, pentru motivul depistării în compoziția acestora a unui conținut ridicat de tetrahidrocanabinol. Cele două notificări au fost realizate de Societatea Comercială Lidl România SA.

Având în vedere faptul că tetrahidrocanabinolul este o substanță psihotropă și indiferent de concentrație se încadrează noțiunii de drog de risc și intră sub incidența dispozițiilor penale, Asociația Pro Consumatori solicită DIICOT-ului declanșarea unei anchete la nivelul magazinelor din rețeaua Lidl în vederea identificării modului în care cele două produse alimentare cu conținut ridicat de tetrahidrocanabinol au ajuns să fie comercializate pe teritoriul României. Este cunoscut faptul că atât în legislația românească, cât și în cea a Uniunii Europene nu există dispoziții legale cu privire la introducerea pe piață a produselor alimentare care sa aibă în compoziție substanța tetrahidrocanabinol.

Totodată, în conformitate cu articolul 7 din Ordonanța de Guvern nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, operatorii economici sunt obligați să pună pe piață numai produse sigure și, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate și/sau certificate”, se arată în sesizarea trimisă la DIICOT.

APC a solicitat un punct de vedere și de la ANSVSA.

„Tot în cursul acestei dimineți, APC a solicitat Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să răspundă la următoarele întrebări:

1. Care a fost cantitatea de tetrahidrocanabinol depistată în cele două produse?

2. Cine a realizat analiza de laborator pentru substanța tetrahidrocanabinol?

3. Cum a ajuns substanța tetrahidrocanabinol în cele două produse?

4. Câți consumatori au achiziționat produsele respective din acele loturi înainte de a fi retrase de la vânzare?

5. Câți consumatori au primit despăgubiri?

Din păcate, activitatea ANSVSA cu privire la supravegherea pieței de produse alimentare în vederea prevenirii comercializării unor produse alimentare care conțin substanțe interzise de legislația europeană este inexistentă! Se cunoaște faptul că în dotarea Poliției Române există aparate Drug Test care testează consumul drogurilor și care în mai puțin de un minut detectează prezența unor substanțe psihoactive în saliva conducătorilor auto, iar depistarea unor astfel de substanțe se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru persoanele care conduc vehicule sub influența unor substanțe psihoactive!

Cine se face responsabil pentru un conducător auto care a consumat unul din cele două produse alimentare retrase ulterior achiziției de la vânzare și care a fost testat în trafic prin intermediul testării cu Drug Test și a fost găsit cu THC? THC-ul poate fi detectat în salivă până la 28 de zile. THC-ul dă următoarele simptome: confuzie; idei delirante (credinţe false care nu sunt în acord cu realitatea şi faţă de care persoana nu acceptă contraargumente); halucinaţii (experiențe senzoriale care nu sunt în acord cu realitatea); persoana aude, vede, miroase sau simte ceva ce nu este de fapt acolo; simptome paranoide; labilitate afectivă; dezorientare; depersonalizare; amnezie temporară”, se arată în comunicatul APC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cele mai eficiente ceaiuri laxative. Tu le ai în casă în caz de nevoie?
Cele mai eficiente ceaiuri laxative. Tu le ai în casă în caz de nevoie?
Ceaiurile laxative sunt de mare ajutor în caz de constipație, fisuri anale, hemoroizi sau intervenții chirurgicale în zona anală, mai ales atunci când utilizarea medicamentelor laxative nu...
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
#cannabis, #ceai, #Lidl Romania , #stiri juridice