CEDO: Statul roman ii va plati lui Fanel Pavalache 10.000 de euro daune morale

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 14:39
3251 citiri
CEDO: Statul roman ii va plati lui Fanel Pavalache 10.000 de euro daune morale
Foto: NewsPad.ro

CEDO a decis, potrivit unei hotarari publicate marti, ca statul roman ii va plati lui Fanel Pavalache, fost consilier guvernamental condamnat definitiv pentru fapte de coruptie, 10.000 de euro daune morale, pentru conditiile de detentie si incalcarea prezumtiei de nevinovatie.

Fanel Pavalache, fostul consilier al lui Serban Mihailescu, a dat in judecata statul roman la CEDO in anul 2003, reclamand conditiile de detentie, dar si incalcarea prezumtiei de nevinovatie in cazul sau.

Pavalache a invocat, in plangerea depusa la CEDO, faptul ca a fost nevoit, in timpul arestului preventiv, sa stea in aceeasi celula cu fumatori, ceea ce a dus la imbolnavirea sa. Curtea a constatat ca in momentul in care a fost arestat preventiv, examenul medical arata ca este sanatos. Dupa un an de detentie, un nou control medical a aratat ca Pavalache sufera de bronsita asmatica. CEDO sustine ca, atunci cand o persoana este plasata in responsabilitatea statului, in detentie, este responsabilitatea acelui stat de a da o explicatie pentru deteriorarea starii de sanatate.

Curtea Europeana a constatat ca statul roman nu a depus toate eforturile pentru a ii asigura lui Pavalache conditii de detentie care sa respecte demnitatea umana.

In ceea ce priveste respectarea prezumtiei de nevinovatie, Curtea a considerat ca ecoul pe care cazul Pavalache l-a avut in mass-media este inevitabil intr-o societate democratica. Cu toate acestea, se atrage atentia asupra termenilor folositi de reprezentantii statului implicati in ancheta.

Astfel, s-a retinut faptul ca, in timp ce ii informa pe jurnalisti despre arestarea provizorie a lui Pavalache, procurorul de caz a sustinut ca toate probele stabilesc cu certitudine catre vinovatia acestuia. Aceste declaratii ale procurorului de caz, au considerat judecatorii CEDO, au adus atingere prezumtiei de nevinovatie de care ar fi trebuit sa beneficieze Pavalache.

CEDO a decis ca statul roman se face vinovat de incalcarea prevederilor Conventiei Drepturilor Omului cu privire la conditiile de detentie si la prezumtia de nevinovatie. Astfel, Pavalache va primi 10.000 de euro daune morale, precum si 1.800 de euro cheltuieli judiciare.

Fanel Pavalache, fost consilier al fostului ministru PSD Serban Mihailescu, a fost eliberat conditionat, in iunie 2006, pentru buna purtare, dupa executarea a aproximativ 4 ani din cei sase la care a fost condamnat definitiv, pentru fapte de coruptie. Pavalache a declarat la iesirea din penitenciar ca i s-a agravat starea de sanatate pe timpul detentie si ca este absolut nevinovat de toate cate i-au fost imputate in dosarul "Mita la Guvern".

Pavalache a fost arestat in 2002, in urma unui flagrant instrumentat in cazul cunoscut sub numele "Mita la Guvern", considerat primul mare dosar de coruptie. Acesta a fost condamnat pentru o mita de 20.000 de dolari, de la persoane din conducerea Bancii Internationale a Religiilor (BIR), pentru a bloca procedurile de lichidare ale bancii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#CEDO, #Romania daune CEDO, #daune Fanel Pavalache , #stiri juridice