Profesor universitar, despre fenomenul certificatelor de vaccinare false. „Analfabetismul educațional este adeseori și unul moral. Proștii devin indiferenți la răul făcut celuilalt”

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 17:20
4698 citiri
Profesor universitar, despre fenomenul certificatelor de vaccinare false. „Analfabetismul educațional este adeseori și unul moral. Proștii devin indiferenți la răul făcut celuilalt”
Problema certificatelor de vaccinare false FOTO Facebook/ Poliția Română

Ciprian Mihali, filosof și fost diplomat, în prezent cadru universitar la Universitatea Babeș-Boliay din Cluj-Napoca a comentat joi, 28 octombrie, pe pagina sa de Facebook, fenomenul rețelelor care vând certificate de vaccinare false. Acesta susține că un astfel de fenomen, răspândit la nivelul întregii societăți românești arată lipsa de etică în care ne-am cufundat, un imoralism ce a găsit un teren fertil într-o populație indiferentă la răul făcut celorlalți.

„România fraudată

În bula noastră în care ne lăudăm unii în fața altora cu mânecile suflecate și cu poze după certificatul de vaccinare, nu știm absolut nimic despre România reală.

În România reală, între văile și dealurile țării, în orașele și satele patriei, medicii de familie îi sfătuiesc pe oameni să nu se vaccineze, că nu sunt cobai. În aceeași Românie, preoții țin predici aiuritoare despre lucruri de care nu au niciun fel de habar și le vorbesc enoriașilor înspăimântați despre elicoptere care împrăștie covidul peste casele lor.

În realitatea cea mai concretă a României, în acest moment s-a instaurat domnia rețelelor de falsificare a certificatelor. Această nouă schemă de fraudare, adaptată preocupărilor celor mai importante și mai urgente ale oamenilor, nu are nimic original în ea: există o structură de câteva persoane care oferă contracost serviciul și o altă structură de clienți care solicită și plătesc serviciul (așa e și cu plagiatele, așa e și cu concursurile aranjate în instituții, așa e cu orice). Singura diferență acum e că mor niște oameni. Dar de când a fost moartea semenilor o grijă pentru fraudatori?

Am convingerea că în acest moment schema de falsificare a certificatelor de vaccinare a devenit una perfecționată și răspândită fără piedică la nivel național. Poliția (depășită în resurse și în intenții) ori presa ajung cu greu la câteva fragmente din această schemă: structurile de fraudare au învățat să fie precaute și să se ferească, doar găinarii mai vând certificate pe facebook. Nu poți să ajungi la un certificat fals fără recomandare și fără o sumă de bani corespunzătoare (de la 100 de euro în sus). Iar ceea ce se întâmplă acum a fost exersat în timpul verii și se dezvoltă pe scară largă azi, când e nevoie de certificate și în țară, dar și pentru muncitorii români sezonieri care lucrează în alte țări. Fapt e că în câteva săptămâni s-au făcut deja averi din vânzarea de certificate de vaccinare, iar rețelele s-au „profesionalizat”.

Am spus-o în nenumărate rânduri: analfabetismul educațional este adeseori și un analfabetism moral. Oamenii proști nu sunt doar deficienți la lectură, ci sunt proști și pentru că devin indiferenți la deosebirea dintre binele și răul făcut celuilalt. Da, voi fi de acord că nu există coincidență perfectă între cele două analfabetisme: putem avea oameni needucați cu un dezvoltat simț moral, după cum putem avea oameni școliți care să fie mari ticăloși.

Dar nu despre doctorate și virtute e vorba aici, nu despre cât poți fi de inteligent și/sau de imoral, ci despre practici sociale ale fraudei cu potențial criminogen care se răspândesc în societate fără să întâmpine rezistențe printre oameni: frauda prinde repede, oamenii reacționează bine la ea, o acceptă și o dau mai departe. La un simplu centru de vaccinare din Sectorul 2 au fost audiate 168 de persoane, în Prahova sunt cu zecile (dar probabil sunt sute), așa cum foarte probabil sunt cu sutele și miile în toată țara. Mii de persoane se plimbă liber cu certificate false, în numele libertății pe care le-o apără extremiștii din parlament, libertatea de a-și omorî semenii.

O populație needucată este un mediu fertil pentru cele mai radicale experiențe; este o populație din care dispare sensibilitatea la răul și vătămarea provocate celuilalt, este o populație gregară în care egoismul de moment sufocă orice responsabilitate pentru viețile celorlalți și pentru viitor, este o populație care va reacționa din reflex la orice nouă provocare prin eschivă, fraudă și înșelăciune.

Iar când din această populație fac parte medici, oameni ai legii, preoți sau educatori, capacitățile de a face rău se amplifică, frauda devine lege, înșelăciunea obligatorie și crima un fapt divers”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#certificat covid, #certificat fals, #morala, #vaccin COVID , #stiri juridice