Un procuror DNA nu mai poate continua ancheta in dosarele disjunse, a decis Curtea Constitutionala

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 14:52

   

Un procuror DNA nu mai poate continua ancheta in dosarele disjunse, a decis Curtea Constitutionala
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca este neconstitutionala o prevedere din Ordonanta de urgenta a Guvernului privind Directia Nationala Anticoruptie si a stabilit ca un procuror nu mai poate continua ancheta intr-un dosar disjuns.

Cu majoritate de voturi, CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie.

Art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002 are urmatorul cuprins: "In cazul in care dispune disjungerea in cursul urmaririi penale, procurorul din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie poate continua efectuarea urmaririi penale si in cauza disjunsa".

"Pentru pronuntarea solutiei de admitere, Curtea a constatat ca dispozitiile art.13 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.43/2002 contravin, in esenta, dreptului la un proces echitabil si dreptului la aparare, consacrate de art. 21 alin. (3) si art. 24 din Constitutie, precum si de art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale, in considerarea faptului ca acestea incalca dispozitiile procesual penale ce reglementeaza competenta organelor de urmarire penala, care, potrivit Deciziei Curtii Constitutionale nr.302 din 4 mai 2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a caror nerespectare atrage sanctiunea nulitatii absolute", explica judecatorii constitutionali in minuta deciziei.

Tot marti, CCR, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 367 alin. (9) din Codul de procedura penala.


Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2573 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
roion
rank 5
Calamitate la superlativ!
CCR e culmea calamitatilor in Romania!
Cutremurul din '77 e la Pitici fata de CCR!
Molimele si acum Covid-19 sunt la Juniori fata de CCR!
Cartea Recordurilor va omologa aberatiile CCR!
rc
rank 5
corect, cand il vor aresta pe dorneanu?
cum poti avea justitie in romania cand deciziile sunt luate de un infractor recidivist conde anulare a deciziilor luate de 3 judecatori) si cedo (incalcarea drepturilor fundamentale ale lui kovesi)?

mai pui si anularea dovezilor din dosare, si validarea aberatiilor psdsiste si e evident ca pana nu e arestat, dorneanu va continua sa favorizeze infractorii pentru ca aia l-au cumparat cu venituri din buget de 20000 de euro pe luna.
alfabeta
rank 5
Era mai util daca spuneai ce nu e bine in decizia CCRului ...
Ca de lozinici e podul plin...
BaronulRed
rank 5
Mama lui de analfabetism funcțional, greu tare, nu?
Practic, in urma acestei decizii, DNA nu va mai putea sa tina dosare cu infracțiuni ce nu se afla in competenta sa, pe motiv ca acestea au fost disjunse din cauze cu infracțiuni de corupție sau asimiliate infractiunilor de coruptie. Un caz de acest gen s-a petrecut recent, la 1 februarie 2021, cand DNA a retinut patru persoane pentru trafic de droguri, camata, punerea in circulatie de valori falsificate si nerespectarea regimului armelor si munitie. Inculpatii sunt acuzati ca ar fi vandut 8 grame de cannabis si cocaina si 30 de pastile de ecstasy, ar fi incercat sa puna in circulatie 10 bancnote a cate 50 euro fiecare falsificate, iar la locuintele a doi dintre ei ar fi fost descoperite noua cartuse cu glont care erau detinute fara drept.

Desi este evident ca DNA nu avea nicio competenta in anchetarea faptelor de mai sus, intrucat niciuna dintre ele nu este de coruptie, parchetul a justificat instrumentarea dosarului respectiv pe motiv ca acesta a fost disjuns dintr-o cauza de mita si abuz in serviciu in care este vizat fostul sef al Politiei Eforie Cornel Gabriel Coteanu: “Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penala privind savarsirea de catre inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, la data faptei sef al Politiei Eforie, judetul Constanta, a infractiunilor de luare de mita in forma continuata si instigare la abuz in serviciu (comunicat nr. 506 din 1 septembrie 2020)". O anomalie cat se poate de clara, asa cum iata a constatat CCR, in conditiile in care dosarul cu trafic de droguri, camata, punerea in circulatie de valori falsificate si nerespectarea regimului armelor si munitie disjuns din dosarul de abuz in serviciu trebuind in mod normal sa fie trimis catre DIICOT.
z123456
rank 5
mai baroane
tu chiar esti destept. Deci DNA nu va mai putea sa tina dosare cu infracțiuni ce nu se afla in competenta sa. Ok.
Dar SS-ul vostru drag face asta de 3 ani si nu ai spus nimic pana acum, sau acolo e altceva?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor