Dosarul de coruptie in care apare omul de afaceri romano-australian Frank Timis a fost clasat de justitia senegaleza

Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 22:50
4173 citiri
Dosarul de coruptie in care apare omul de afaceri romano-australian Frank Timis a fost clasat de justitia senegaleza
Frank Timis FOTO London Evening Standard

Un judecator din Senegal care a anchetat presupuse fapte de coruptie in sectorul petrolului si gazelor naturale a clasat fara urmari un dosar care a facut mult zgomot in aceasta tara, intrucat i-a vizat pe fratele presedintelui senegalez Macky Sall si compania British Petroleum (BP), scrie vineri presa locala, citata de AFP.

Afacerea este legata de atribuirea, in iunie 2012, a explorarii si exploatarii a doua campuri petroliere si gazeifere offshore catre societatea Petro-Tim a omului de afaceri romano-australian Frank Timis, un novice in acest sector, asociata cu Petrosen, Societatea de Petrol a Senegalului. Macky Sall a devenit presedinte al acestei tari in aprilie 2012 si el a confirmat decizia predecesorului sau, Abdoulaye Wade, privind atribuirea contractului.

Ancheta a fost deschisa in urma unui reportaj publicat in iunie 2019 de postul BBC. Conform acestui post, in anul 2014 compania lui Frank Timis ar fi varsat in secret o prima de 250.000 de dolari catre Agritrans, o societate controlata de Aliou Sall, fratele presedintelui Macky Sall.

Tot potrivit BBC, participatiile grupului lui Frank Timis ar fi fost rascumparate de societatea BP in 2017 pentru suma de 250 de milioane de dolari, plus redevente de circa 10 miliarde de dolari pe 40 de ani, deturnand astfel importante venituri ale statului senegalez.

Conform deciziei judecatorului, publicata de ziarul local Liberation, in urma audierii persoanelor din dosar, inclusiv Aliou Sall, nu a fost dovedit ca acei bani au fost varsati pentru a corupe vreo persoana si investigatiile nu au relevat ca statul senegalez ar fi fost pagubit.

Magistratul a mai remarcat antedatarea contractelor, cu ianuarie 2012. El nu exclude ca un ''bonus'' sa fi fost cerut unei concurente a companiei Petro-Tim pentru a-si face oferta mai atractiva si a obtine afacerea, dar aceasta ar fi fost in timpul administratiei anterioare presedintelui Macky Sall, astfel ca, daca au existat deturnari de fonduri, faptele s-au prescris.

Reportajul difuzat de BBC in anul 2019 a provocat la acea vreme manifestatii in Senegal, iar fratele presedintelui a demisionat atunci de la conducere Casei de Depozite si Consemnatiuni.

Ce lovitura naucitoare a incasat milionarul roman Frank Timis de la chinezi

Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Frank Timis, #dosar, #coruptie, #senegal , #stiri juridice