Judecatorii si procurorii aleg, luni, membrii viitorului CSM

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 07:31
2163 citiri
Judecatorii si procurorii aleg, luni, membrii viitorului CSM

Judecatorii si procurorii de la instantele si parchetele din tara, precum si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie voteaza, luni, in adunarile generale, membrii viitorului Consiliu Superior al Magistraturii, pentru un mandat de sase ani.

Potrivit calendarului alegerilor, pe data de 1 noiembrie, la ora 13.00, sunt programate sa aiba loc adunarile generale pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La instantele si parchetele unde nu s-a putut vota sau nu a existat cvorum, adunarile generale se reunesc pe 5 noiembrie, tot la ora 13.00, pentru desemnarea membrilor CSM.

Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului prevede ca CSM este alcatuit din 19 membri, din care 14 judecatori si procurori alesi in adunarile generale, trei membri de drept si doi reprezentanti ai societatii civile.

Insa, ca urmare a unei decizii din mai a plenului CSM, alegerile din 1 noiembrie vizeaza 11 posturi de membru, avand in vedere ca trei dintre actualii membri, respectiv Bogdan Licu, Gratiana Isac si Ana Maria Labus, isi vor termina mandatul in viitorul Consiliu.

Pentru cele 11 locuri in viitorul Consiliu candideaza 37 de magistrati, 23 de judecatori si 14 procurori. Judecatorii ICCJ vor desemna doi reprezentanti, cei de la curtile de apel trei reprezentanti, judecatorii de la tribunale vor avea un reprezentant, iar cei de la judecatorii doi reprezentanti.

De asemenea, parchetele de pe langa curtile de apel, cele de pe langa tribunale si cele de pe langa judecatorii vor desemna fiecare cate un reprezentant in CSM.

Candidatii desemnati pentru alegerea membrilor CSM

Dintre cele 37 de nume ramase in cursa pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, patru sunt ale unor actuali membri. Astfel, Lidia Barbulescu, Dan Chiujdea, Dan Lupascu si Cristian Deliorga, actuali membri ai Consiliului, si-au depus candidatura pentru un nou mandat, desi conform legii privind organizarea si functionarea CSM aveau dreptul la un singur mandat.

Potrivit articolului 51, alineatul 1 din Legea 317/2004, "durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar".

Potrivit listei cu candidatii desemnati pentru alegerea membrilor CSM, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si-au depus candidaturile Lidia Barbulescu - fost vicepresedinte al instantei supreme, Victoria Gabriela Barsan, presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal, si Mircea Aron, judecator la Sectia Penala.

Pentru cele trei locuri de judecator de curte de apel candideaza: Alexandru Serban - CA Brasov, Dan Lupascu - CA Bucuresti, Dana Garbovan - CA Cluj, Gheorghe Diaconu - CA Pitesti, Mihai Viorel Tudoran - CA Ploiesti, Cezar Hincu - CA Suceava, Horatius Dumbrava - CA Tg Mures si Lidia Barac - CA Timisoara.

Pentru locul destinat tribunalelor vor candida magistratii Marcel Rusu - T. Sibiu, Gabriela Baltag - T. Neamt, Mona-Lisa Neagoe - T. Bucuresti, Ovidiu Putura - T. Nasaud, Norel Popescu - T. Mehedinti, Adrian Neacsu - T. Vrancea, Mariana Varga - T. Valcea, Lacramioara Axinte - T. Botosani si Rustin Petru Ciasc - T. Caras Severin.

Magistratii care candideaza pentru ocuparea celor doua locuri destinate judecatoriilor sunt Marius Tudose - Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, Elena Popescu - Judecatoria Tg. Jiu si Cristi Danilet - Judecatoria Oradea.

Din partea parchetelor de pe langa curtile de apel candideaza Ilie Narita - PCA Alba Iulia, Elena Hach - PCA Brasov, George Balan - PCA Bucuresti, Elisabeta Dragut - PCA Craiova, Valentin Mirisan - PCA Oradea, Vasile Mandici - PCA Suceava si Gigel Marian Alexandru - PCA Constanta.

Pentru locul de procuror cu grad de tribunal s-au inscris in cursa pentru alegerile in viitorul CSM Ioan Marius Aron - PT Sibiu, Oana Schmidt Haineala - PT Brasov, Costinel Tinea - PT Dolj, Origel Cotoi - PT Iasi si Cristian Deliorga - PT Constanta, iar pentru cel alocat procurorului de pe langa judecatorie Andreea Cardasol - PJ Zarnesti si Dan Chiujdea - PJ Sectorului 1 din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Consiliul Superior al Magistraturii, #alegeri CSM, #candidati alegeri CSM , #stiri juridice