In ce masura fostii ministri ai Sanatatii pot fi acuzati de profanare de cadavre, dupa ce au decis inhumarea fara haine a mortilor care au suferit de COVID-19

Joi, 22 Aprilie 2021, ora 03:05
5155 citiri
In ce masura fostii ministri ai Sanatatii pot fi acuzati de profanare de cadavre, dupa ce au decis inhumarea fara haine a mortilor care au suferit de COVID-19
Poate fi inhumarea fara haine a mortilor infectati cu noul coronavirus o fapta penala? FOTO Hepta

Gafa fostului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, care nu a stiut prevederile unui Ordin din aprilie 2020 ce reglementeaza inhumarea persoanelor decedate in urma infectarii cu noul coronavirus, a atras o serie de acuze in spatiul public.

S-a vorbit inclusiv despre posibilitatea ca persoanele care au decis ca mortii de COVID-19 sa fie ingropati dezbracati, sa fie incriminati de profanare de cadavre, o fapta penala pentru care pedeapsa maxima este de trei ani de inchisoare.

ORDINUL nr. 570 din 6 aprilie 2020, emis in perioada in care la conducerea Ministerul Sanatatii se afla Nelu Tataru, prevedea la punctul 7: "Cadavrele contaminate ca urmare a infectiei COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se imbalsameaza cu caracter obligatoriu la sfarsitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infectiei.

Aceste cadavre se igienizeaza, dar nu se efectueaza asupra lor manopere de cosmetizare si nici nu se imbraca, inainte de a fi introduse in sac".

In ce masura inmormantarea unei persoane dezbracate poate fi considerata profanare de cadavre

Juristi cu experienta consultati de ziare.com au explicat ca Ordinul incriminat acum in spatiu public se refera la cazurile medico-legale, iar inhumarea persoanelor decedate in saci din plastic si fara haine reprezinta doar o masura de protectie pentru oprirea raspandirii unui virus, fara sa se retina reaua intentie. In acelasi context a existat si un protocol special cu privire la transportul bolnavilor de COVID-19, tot ca o masura de preventie a rasandirii virusului.

"Ordinul se refera la cazurile medico-legale, adica persoane decedate din cauza SARS-CoV2, pentru care s-a instituit un protocol pentru preluare, transport la morga sau la serviciile funerare, precum si la reincredintarea catre apartinatori, la debutul pandemiei, in aprilie 2020, ordinul fiind semnat de fostul ministru al Sanatatii, Nelu Tataru.

De asemenea, acest ordin are un protocol si pentru bolnavii sever infectati cu virusul SARS-CoV-2, asupra carora se instituie un protocol pentru cazul in care vor muri in timpul tratamentului sau in izolare.

Protocolul insa indica clar necesitatea respectarii demnitatii umane.

Persoanele care manipuleaza si transporta cadavrul vor lua in considerare respectul fata de demnitatea umana, orice activitate sau actiune asupra corpului unei persoane decedate avand la baza grija si respectul cuvenit unei fiinte umane decedate.

In consecinta nu se poate vorbi despre profanarea cadavrelor, ci despre masuri specifice luate de autoritatile sanitare din toate tarile pentru a opri contagiunea cu virusul SARS- CoV-2.

Prin urmare nu li se poate imputa niciunuia dintre cei doi ministri ai Sanatatii din aceasta perioada vreo fapta penala sau incalcare a legii sau a drepturilor fundamentale ale persoanei", a concluzionat unul dintre juristii consultati de ziare.com.

Avocatul Alexandru Chiciu excclude posibilitatea ca oricare dintre ministrii Sanatatii care au gestionat perioada de pandemie sa poata fi acuzati de o astfel de fapta penala, respectiv profanarea de cadavre.

"Nu se poate retine o astfel de infractiune cu subiect activ Vlad Voiculescu in conditiile in care este elementar si pentru un student la Drept de anul III ca elementele de tipicitate ale unei asemenea infractiuni tin de o cu totul alta interpretare. Lucrurile sunt foarte clare, nu poate fi retinuta o infractiune in sarcina ministrului Sanatatii, oricare ar fi fost el de la inceputul pandemiei. Din aceasta perspectiva, toti cei care au gestionat aceasta perioada de pandemie si care au fost de acord sau care au impus aceasta regula nu pot fi trasi la raspundere penala pentru profanare de cadavre avand in vedere ca elementele de tipicitate ale infractiunii au cu totul alt inteles", a explicat pentru ziare.com, avocatul Alexandru Chiciu.

Totusi, in aprilie 2021, la un an de la emiterea Ordinului semnat de ministrul Tataru, a fost modificata procedura in cazul deceselor cauzate de infectia cu SARS-CoV-2. Inmormantarea in cazul acestora "se va face in aceleasi conditii de inhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze", fiind eliminate fragmentul care facea referire la interzicerea imbracarii cadavrelor persoanelor care au decedat ca urmare a COVID-19.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
Cincisprezece cadavre au fost recuperate luni, din jurul spitalului Al-Shifa, după retragerea armatei israeliene din zonă în urmă cu două săptămâni, au declarat pentru CNN locuitori din...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#inhumare, #morti covid, #cosciug, #morminte, #profanare, #Cadavre, #juristi, #ministrul sanatatii , #stiri juridice