Ziare.com

UPDATE Curtea Constitutionala a respins legea initiata de PSD pentru plafonarea dobanzilor la credite

de Alina Toma
Joi, 28 Ianuarie 2021, ora 14:53

   

UPDATE Curtea Constitutionala a respins legea initiata de PSD pentru plafonarea dobanzilor la credite
Legea care prevedea plafonarea dobanzilor la credite a fost declarata neconstitutionala. Actul normativ a fost adoptat anul trecut de Parlament, la initiativa PSD, dar a fost atacat la CCR de catre liberali.


Magistratii Curtii Constitutionale au dezbatut joi, 28 ianuarie, sesizarea asupra Legii privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive. Sesizarea a fost transmisa Curtii Constitutionale de parlamentari de la PNL.

Curtea Constitutionala a admis sesizarea PNL impotriva legii privind plafonarea dobanzilor, ceea ce inseamna ca actul normativ promovat de PSD nu va intra in vigoare.

Pe 6 mai anul trecut, plenul Camerei Deputatilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, in scopul mentinerii echilibrului contractual si al asigurarii integritatii pietei financiar-bancare interne.

Ce articole au fost modificateDeputatii au adoptat un amendament respins initial de comisiile de specialitate, potrivit caruia, "prin exceptie de la prevederile art. 5, in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 15.000 de lei, suma totala de rambursat de catre consumator nu poate depasi dublul sumei imprumutate''. Articolul 5 prevede ca "dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR".

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei, o sucursala din Romania a unei institutii de credit straine, o institutie financiara nebancara sau o entitate care desfasoara activitatea de recuperare creante.

Un articol modificat de deputati prevede ca "dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna; in cazul in care creditorul financiar este o institutie financiara nebancara, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi dublul dobanzii de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna''.

Un alt amendament stipuleaza ca dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR.

Mai puteti citi:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2636 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ia sa vedem....

Daca vor declara "constitutionala" treaba ca iei credit de la anumite "institutii financiare sau de credit" unde dobanda este prezentata ca 15-25% si jos in subsolul paginii, pitit printre 30 de randuri, scris cu font de 5 sau 6 ca DAE este 1800% pe an.

 

Interesant

Mai traiesc bolsevicii din CCR ?
Se pare ca mai traiesc si au niste venituri de nabab !

https://youtu.be/Iia6Fm6ZgPs

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor