16 suspecți în dosarul furtului de mâncare din creșele din Ploiești. Șefi și angajați, acuzați că au cărat acasă alimente plătite de părinții copiilor

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 16:57
5933 citiri
16 suspecți în dosarul furtului de mâncare din creșele din Ploiești. Șefi și angajați, acuzați că au cărat acasă alimente plătite de părinții copiilor

16 persoane, printre care se află și angajați cu funcții de conducere, dar și de execuție, sunt acuzate în ancheta de la Ploiești privind furtul din produse care li se cuveneau copiilor.

Cinci dintre acestea, printre care și șefa Centrului Creșe, aflat în subordinea Consiliului Local Ploiești, au fost reținute sub acuzația de luare și dare de mită, dar și delapidare. În cursul zilei de marți, 7 decembrie, o parte dintre suspecți urmează să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii nu au reușit să stabilească la acest moment amploarea furtului, dar se vorbește despre cantități impresionante de mâncare și produse de igienă descoperite la domiciliul administratorilor de creșe din Ploiești. Activitatea ilegală se pare că avea loc în cinci dintre cele șase creșe, câte funcționează în municipiu la ora actuală.

Potrivit reprezentanților administrației publice locale, în 2021 au fost înscriși 580 de copii la creșă, dar doar aproximativ 450 erau aduși de părinți la program. Creșele sunt finanțate parțial de Primăria Ploiești, care asigură buget pentru plata utilităților, salariilor și achiziția de produse de igienă, printre altele, hrana fiind plătită de către părinți.

Norma de hrană este stabilită printr-o hotărâre de consiliu local, iar în prezent valoarea zilnică, pentru un copil, este de 12 lei. Părinții din Ploiești, care și-au lăsat copiii la creșă, au plătit lunar norma de hrană, fără să știe că în realitate alimentau frigiderele îngrijitoarelor și administratorilor.

Surse apropiate de anchetă au precizat că directoarea centrului care coordona activitatea creșelor ploieștene era mituită frecvent de către subalternele sale cu bani, dar și cu produse tocmai pentru a închide ochii în fața ilegalităților. Perchezițiile coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au vizat inclusiv casa directoarei de centru, spun sursele citate.

Imediat după apariția în presă a informațiilor privind furtul de mâncare de la copiii de creșă, Primăria Ploiești a emis un comunicat prin care și-a exprimat regretul pentru situația creată, refuzând totodată să facă alte comentarii pe marginea acestei situații.

”Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, cu privire la perchezițiile derulate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, într-un dosar în care se fac cercetări pentru dare și luare de mită, la creșele din municipiul Ploiești, municipalitatea nu face comentarii asupra acestei spețe.

Organele de cercetare acționează conform legii, iar în această situație justiția își va urma cursul, prezumția de nevinovăție fiind valabilă până la o sentință definitivă.

Conducerea primăriei își exprimă regretul fată de această situație și asigură părinții că activitatea din interiorul creșelor nu va fi afectată de aceste evenimente”, se arată în comunicatul remis presei.

La această oră continuă audierile la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, fiind chemate să dea explicații alte 11 persoane în afară de cele reținute în noaptea de luni spre marți, 7 decembrie.

Citeste si:
O familie de români a rămas fără bani în Grecia: "Cum să lași 3.000 de euro în mașină?"
O familie de români a rămas fără bani în Grecia: "Cum să lași 3.000 de euro în mașină?"
Așteptate cu nerăbdare, unele vacanțe sunt pline de neprevăzut și câteodată o neglijență poate da toate planurile peste cap. Este cazul unei familii de români care a lăsat o sumă mare...
Mită de 6000 de euro pentru o locuință socială, la Iași. Câți bani se cer pentru anularea amenzilor
Mită de 6000 de euro pentru o locuință socială, la Iași. Câți bani se cer pentru anularea amenzilor
Un bărbat din Iași a fost arestat la domiciliu sub acuzația de trafic de influență, după ce a fost prins că cerea mii de euro șpagă pentru o locuință socială. Ieșeanul este acuzat...