Gabriel Liiceanu nu renunță la procesul cu scriitorul Liviu Antonesei. Filosoful vrea despăgubiri de 100.000 de euro pentru afirmația că ”a primit cadou Editura Politică”

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 17:35
4774 citiri
Gabriel Liiceanu nu renunță la procesul cu scriitorul Liviu Antonesei. Filosoful vrea despăgubiri de 100.000 de euro pentru afirmația că ”a primit cadou Editura Politică”

Gabriel Liiceanu a formulat recurs împotriva sentinței emise de Curtea de Apel Iași, în litigiul cu scriitorul ieșean Liviu Antonesei.

Liviu Antonesei a câștigat de două ori contra lui Gabriel Liiceanu, în urmă cu câteva luni. Curtea de Apel Iași a respins apelurile formulate de Editura Humanitas și Gabriel Liiceanu în procesul cu Liviu Antonesei, relatează Bună Ziua Iași.

În urmă cu mai bine de 2 ani, Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas l-au dat în judecată pe Liviu Antonesei, cei doi reclamanți cereau daune morale totale de 100.000 de euro de la scriitorul ieșean. Asta, după o postare făcută de Antonesei pe propriul blog. Editura și filosoful au fost deranjați de o postare de pe 15 august 2018, de pe blogul lui Liviu Antonesei. Acolo a fost publicat un „interviu cu Liviu Antonesei”, intitulat „Intelectualii publici după 1990”, acordat Mirunei Fântânescu, „pentru o teză de doctorat dedicată rolului intelectualilor publici în perioada de după 1989”. În cadrul interviului, se făcea referire la Gabriel Liiceanu și la fosta Editură Politică.

În cadrul interviului respectiv, a apărut întrebarea:

„În zona intelectuală, academică, publicistică, a scriitorilor, cum s-a manifestat această nouă îmbogățire, trecerea aceasta la noul sistem? Cine a avut mai degrabă de beneficiat?”, iar răspunsul conținea și acest fragment:

„Acum e limpede că au beneficiat cei care au marșat cu Puterea, în primul rând cei care au marșat cu prima putere FSN-istă până prin 1996, toți ajungând miniștri, au ajuns cumularzi – și aici ne gândim la Simion, care primea din 6 surse publice bani. E un exemplu, dar sunt o mulțime pe linia asta. Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate, pentru că chiar Editura Politică publica în Idei Contemporane și cărți occidentale mai cenzurate. Să nu uităm că Liiceanu, în timpul regimului Băsescu, a fost scutit de două ori de datorii, dar, în general, cei care au fost de opoziție au fost perdanți.”

Liviu Antonesei a afirmat că reclamanții nu fac distincția între calomnie și dreptul la liberă exprimare.

„Rar mi-a fost dat să văd o atâta condescendență față de instituția magistratului, despre care apelanții afirmă cu o dezinvoltură inadecvată pentru calitatea persoanelor în discuție că ar fi avut «afinități locale» în judecarea cauzei și că ar fi «mistificat adevărul». Nu mă așteptam ca cineva de statura și poziția socială a celor care reclamă să prefere o asemenea manieră de abordare în această cauză. Eu nu pretind că sunt intelectual, ci chiar sunt!

În ceea ce privește afirmațiile de pe blog, cel care află despre acea opinie prin aducerea la cunoștința publică nu este un cititor de contor de gaz privitor la o emisiune de știri tv, ci este un receptor care primește o opinie sub beneficiu de inventar și o trece prin filtru de analize proprii. Apelanții reclamanți vor să convingă instanța de control judiciar că «laptele e negru», cum spune o vorbă populară”, a menționat Liviu Antonesei în instanță.

Citeste si:
Celebrul furnizor de cafea care își schimbă sigla de teama acuzațiilor rasiste. "Acest simbol nu mai este în spiritul timpului"
Celebrul furnizor de cafea care își schimbă sigla de teama acuzațiilor rasiste. "Acest simbol nu mai este în spiritul timpului"
Cunoscuta companie furnizoare de cafea şi ceai din Viena, Julius Meinl, a anunţat joi, 21 octombrie, că renunţă la controversatul logo reprezentând un tânăr otoman cu un fes pe cap, siglă...
O femeie din Iași și-a asigurat pantofii Louboutin pentru 5.000 de euro
O femeie din Iași și-a asigurat pantofii Louboutin pentru 5.000 de euro
Numărul ieșenilor care își asigură bunurile speciale de la blănuri, bijuterii sau haine scumpe produse de case de modă celebre precum Armani, Gucci sau Louboutin a crescut în ultimii ani,...
Sursa: Ziare.com