Georgiana Iorgulescu, la TV Ziare.com: Referendumul nu are nicio finalitate juridica

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 13:22
2287 citiri
Georgiana Iorgulescu, la TV Ziare.com: Referendumul nu are nicio finalitate juridica

Referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari si pentru un Parlament unicameral, organizat de presedintele Basescu, nu are nicio finalitate juridica, a declarat, pentru TV Ziare.com, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, unul dintre ONG-urile care au facut apel la o dezbatere curata pentru referendum.

Referendumul nu este decat o tema pe agenda proprie a presedintelui Romaniei, sustine Iorgulescu.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Georgiana Iorgulescu.

"Chiar daca cetatenii se prezinta la vot si voteaza intr-un fel sau altul, in sensul ca nu determina modificarea Constitutiei pentru ca a modifica Constitutia inseamna o cu totul si cu totul alta procedura", a declarat Georgiana Iorgulescu.

Trecerea la Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari nu se poate face decat cu modificarea Constitutiei prin acordul a peste doua treimi din numarul de parlamentari, sustine Iorgulescu, ori referendumul nu consulta populatia asupra modificarii Constitutiei in acest sens. De aceea, nu poate avea valoare decat ca sondaj de opinie.

In plus, campania pentru referendum nu incepe cu 30 de zile inainte de vot, cum se intampla cu alegerile prezidentiale, adauga Iorgulescu. Practic, afisele pe care apare Traian Basescu si ideamna cetatenii sa voteze la referendum trebuiau puse cu 20 de zile inainte de vot, organizat in aceeasi zi cu primul tur al alegerilor prezidentiale.

"Romanii sunt foarte sensibili la tema Parlamentului si din sondajele de opinie in ultimii ani parlamentul nu a fost niciodata foarte bine clasat", sustine Iorgulescu, motiv pentru care, pentru modificarea structurii Parlamenului, este nevoie de o dezbatere ampla, cu argumente pro si contra, si nu de anatemizarea din start a parlamentarilor.

"Ar fi nevoie de o campanie extrem de dificil de facut cu argumente pro si contra, argumente obiective de ce este bine sa avem parlament unicameral sau bicameral (...). Ma intreb cine o face si cine o face cu argumente pro si contra obiective", sustine Iorgulescu.

Aceeasi problema a aparut si in cazul introducerii votului uninominal, sustine directorul executiv al CRJ - atunci, oamenii s-au pronuntat asupra temei numai in conditiile in care se vorbea despre "cei 322 de ticalosi", iar votul a fost unl emotional, subiectiv, fara o dezbatere corecta asupra temei.

Organizatiile non-guvernamentale fac un apel la Guvern si la partidele politice pentru a organiza campanii de informare corecte, care sa arata oamenilor care sunt avantajele si dezavantajele sistemelor parlamentare unicamerale si bicamerale, a declarat Iorgulescu.

Potrivit directorului CRJ, ONG-urile nu s-au constituit intr-o alianta impotriva presedintelui Traian Basescu: organizatiile s-au asociat inca din septembrie, in in incercarea de a media conflictul dintre Guvern si magistrati, care blocau activitatea statului prin greve repetate.

Alianta s-a reactivat, in conditiile in care s-a constatat ca nu se organizeaza o dezbatere serioasa pentru referendumul pentru parlamentul unicameral.

"Nu ne-am constituit acum, ne-am constituit din septembrie, in incercarea de a salva ceva in acel razboi nesfarsit dintre puterile statului, incercand sa facem acea mediere prin care puterea jud sa intre in sali de jud sa isi faca datoria. (...)

Ne-am regrupat zilele acestea pentru ca militam pentru alegeri corecte in Romania, fara a fi fanii vreunui partid sau vreunui candidat", a declarat Iorgulescu.

Referendumul nu trebuie organizat in aceeasi perioada cu alegerile prezidentiale, aduga Iogulescu, tema de campanie ar trebuie sa fie doar "viziunea candidatului asupra Romaniei". In plus, presedintele are dreptul de a convoca referendumul, insa are obligatia de a-l utiliza cu buna-credita, conchide Iorgulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Georgiana Iorgulescu, #referendum Parlament unicameral, #referendum finalitate juridica , #stiri juridice