Ziare.com

Hotararea care interzicea explorarea gazelor de sist la Pungesti, declarata ilegala de instanta

Luni, 10 Martie 2014, ora 21:58

   

Hotararea care interzicea explorarea gazelor de sist la Pungesti, declarata ilegala de instanta
Hotararea Consiliului Local Pungesti privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei a fost declarata ilegala, luni, de Tribunalul Vaslui, dupa ce Prefectura a atacat in instanta hotararea luata in unanimitate de consilierii locali in 17 octombrie 2013.

Prefectura Vaslui a castigat in instanta procesul intentat Consiliului Local (CL) Pungesti care, in 17 octombrie 2013, a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei, hotarare considerata ilegala de catre instanta.

Astfel, magistratii Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotarari prin care CL Pungesti interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Razboiul gazelor de sist: Prefectura Vaslui declara ilegale deciziile consiliilor locale

"Inca nu am luat act de aceasta decizie a Tribunalului Vaslui. Asteptam sa ne vina comunicarea de la instanta pentru a putea fi dezbatuta intr-o sedinta de Consiliu Local. Ulterior, se va decide daca va fi atacata la Curtea de Apel Iasi", a declarat, luni, secretarul Primariei Pungesti, Constantin Chiriac.

Prefectura Vaslui a dat in judecata, in 4 noiembrie 2013, Consiliul Local Pungesti, dupa ce unitatea administrativa in cauza a adoptat, in urma amplelor proteste de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, o hotarare prin care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei.

Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotarari in instanta in conditiile in care, dupa cum sustin reprezentantii institutiei, comunitatile locale nu se pot pronunta asupra exploatarii zacamintelor din subsolul, acestea fiind in proprietatea exclusiva a statului.

Prefectura a solicitat consilierilor locali sa-si retraga hotararea

"Asa dupa cum s-a procedat si in cazul altor 11 consilii locale, care au fost actionate in instanta de contencios-administrativ pe aceeasi speta, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungesti sa-si retraga hotararea pe motiv ca este ilegala si anticonstitutionala.

Consiliul Local Pungesti nu a tinut cont de recomandarea noastra si, intrucat a mentinut hotararea de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, a fost dat in judecata la Tribunalul Vaslui, urmand ca justitia sa se pronunte in acest caz", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Consilierii locali din Pungesti au hotarat, intr-o sedinta "de indata", interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe 17 octombrie, la o zi dupa amplele proteste desfasurate la Silistea, unde Chevron intentiona sa demareze lucrarile de amenajare a platformei pe care urma sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.

Hotararea a fost trimisa spre validare la Prefectura, insa institutia in cauza a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.
O hotarare similara a fost luata de autoritatile din Pungesti in februarie 2013, insa aceasta a fost anulata in luna iunie de consilierii locali, la solicitarea Prefecturii Vaslui.

Referendum la Pungesti privind gazele de sist. Cand ar putea avea loc

Pana in prezent, Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respectiv, doar CL Bacani atacand cu apel sentinta instantei vasluiene. In schimb, au existat si trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au avut castig de cauza in instanta pe aceeasi speta, insa Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iasi.

De asemenea, tot pe rolul instantei se mai afla si un proces intentat Consiliului Local Pungesti tot de Prefectura Vaslui, dupa ce consilierii au adoptat, tot la sfarsitul anului trecut, o hotarare privind organizarea unui referendum pe aceasta tema interzicerii explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3270 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Wesley Clark nu sta degeaba...

Banditii si-au pierdut rabdarea. Cum de-si permit bananierii astia sa reziste!?...

 

Chevron exploateaza ilegal!

Nu au acord de mediu!
Pentru acord de mediu locuitorii zonei trebuie intrebati si dupa hotararile astea se vede ca-s impotriva!
oamenii aia traiesc din agricultura, acolo sunt sute de ha te terenuri fertile pe care Chevron le va transforma in desert!
Plus ca exploziile din subteran, asa de aproape de Vrancea poate declansa cutremure de 6, 7 grade pe Richter!
Statul roman e iresponsabil, vad ca a renuntzat sa-si apere interesele cetatzenilor!

"Instanta"... la parnaie!

http://rinf.com/alt-news/latest-news/study-fracking-emissions-1000x-higher-epa-estimates/

Au pierdut in contencios?

Nici o problema, scot alta hotarare ca pot. Si iar o ataca prefectura si iar castiga, si consiliul local iar voteaza o noua hotarare. Pana se plictiseste chevron si pleaca :)))

 

Chevron nu se plictiseste asa usor, crede-ma!

O sa-nceapa si cu alte metode, mai spurcate, ca sunt obisnuiti...Nu lasa ei zona aia bogata asa repede...

Proprietatea statului !?? Dupa o lege comunista !??

LEGE nr.119 din 11 iunie 1948

pentru nationalizarea intreprinderilor industriale, bancare, de asigur─âri, miniere si de transporturi

CAP. 1
Obiectul nationalizarii

ART. 1
Se nationalizeaza toate bogatiile subsolului care nu se gaseau in proprietatea Statului la data intrarii in vigoare a Constitutiei Republicii Populare Romane, precum si intreprinderile individuale, societatile de orice fel si asociatiunile particulare industriale, bancare, de asigurari, miniere, de transporturi si telecomunicatii, enumerate mai jos, dupa criteriile indicate pentru fiecare categorie:
1. Intreprinderile siderurgice, de metalurgie, neferoase si de laminat, prevazute in lista anexa Nr. I.
2. Toate intreprinderile din domeniul metalurgiei prelucratoare cu peste 100 de salariati.
3. Intreprinderile prelucratoare de metale, santierele navale, intreprinderile producatoare de instrumente de precizie si de material electrotehnic, garajele si atelierele de reparat auto, enumerate in lista anexa Nr. II.
4. Toate intreprinderile care produc, transporta sau distribuie energia electrica, cu exceptia uzinelor apartinand organelor administratiei locale si acelea care apartin intreprinderilor nenationalizate si servesc in cea mai mare parte nevoilor proprii ale acestor uzine.
5. Toate intreprinderile de extractie si prelucrare a minereurilor de fier, aur, argint si alte metale neferoase.
6. Intreprinderile din domeniul industriei carbonifere, precum si carierele prevazute in lista anexa Nr. III.
7. Intreprinderile din domeniul industriei petrolifere si de gaze naturale, enumerate in lista anexa Nr. IV.

samd

Asa au ajuns bogatiile sa fie speculate de comunisti!

 

O lege necesara urgent!

Ai curaj sa pui de un referendum legea asta? Ai curaj sa lasi un "PCR" condus (de exemplu) de Valentin Ceausescu la alegeri? Colonia rromania este ocupata si exploatata de marea finanta evreiasca mondiala, Chevron e tot a lor.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor