Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Când mai poate cere liberarea condiționată miliardarul Ioan Niculae. A ispășit doar cinci luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare

Sambata, 24 Iulie 2021, ora 06:05
2366 citiri
Când mai poate cere liberarea condiționată miliardarul Ioan Niculae. A ispășit doar cinci luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare
Ioan Niculae, patronul Interagro

Tribunalul Constanța a admis vineri, 23 iulie, contestația DNA împotriva sentinței Judecătoriei Medgidia care a admis în data de 12 mai 2021 liberarea condiținată în cazul omului de afaceri Ioan Niculae.

”Admite contestaţia formulată de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE – SERVICIUL TERITORIAL CONSTANŢA împotriva sentinţei penale nr. 1114 din data de 12.05.2021 pronunţată de Judecătoria Medgidia (…). Desfiinţează hotărârea atacată şi soluţionând cauza dispune: (…) Respinge propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penit. Constanţa-Poarta Albă, privind pe condamnatul Niculae Ioan”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Ioan Niculae va mai putea să ceară din nou instanței liberarea sa condiționată din penitencțiar abia la sfârșitul lunii octombire, se arată în încheierea de ședință a Tribunalului Constanța.

”Stabileşte termen de reiterare a propunerii după data de 23.10.2021”, potrivit portalului de judecată.

Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogați oameni din România, a fost condamnat definitiv în data de 18 februarie 2021 la 5 ani de închisoare cu executare de către instanța Curții de Apel București. Pe fond, Tribunalul București îl condamnare la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru pentru instigare la evaziune fiscală, instigare la spălare a banilor și cumpărare de influență.

Miliardarul Ioan Niculae (67 de ani) este patronul holdingului Interagro și al clubului de fotbal Astra Giurgiu.

În acelasi dosar, soția miliardarului, Nicoleta Mariana Niculae, fosta Toncea, a fost condamnată, în faza de fond a procesului, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscala și complicitate la spălare a banilor, iar Curtea de Apel Bucuresti a menținut aceeași pedeapsă.

Inculpat în cauză a fost și Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al CJ Brăila și fost președinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influență, iar Viorel Barac, director general al Interagro, a primit 3 ani și 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

În februarie, atunci când a fost dată sentința finală în dosarul Interagro, Ioan Niculae nu se afla în țară, montiv pentru care a fost dat în urmărire internațională. Ulterior, el a anunțat că se află în Italia, internat într-o clinic unde se recupera după ce a fost infectat cu SARS-CoV-2, iar a doua zi s-a întors în România, fiind imediat încarcerat.

În cazul condamnaților care au depășt vârsta de 60 de ani, liberarea condiționată poate fi dispusă după executarea efectivă a cel puțin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depășește 10 ani.

Ioan Niculae așteaptă sentința și în dosarul ”Romgaz” în care a fost defirt judtiției de DIICOT alături de fostul ministru Adrian Videanu. Dosarul se află pe rolul secției penale a ÎCCJ din 13 iunie 2017 și se află încă în faza de fond.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian și, in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate naționala de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din productia internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#ioan niculae, #Interagro Ioan Nicolae, #liberare conditionata, #Tribunal Constanta , #stiri juridice
Comentarii