Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Acuzații de luare de mită la unul dintre cele mai mari spitale din țară. Sume uriașe de bani găsite în casa șefului de resurse umane

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 22:10
16445 citiri
Acuzații de luare de mită la unul dintre cele mai mari spitale din țară. Sume uriașe de bani găsite în casa șefului de resurse umane
Angajări pe șpagă la cel mai mare spital din Prahova FOTO b1.ro

Scandalul parfumurilor ”ca la shop” care au adus în atenția publicului modul în care se făceau angajările în cea mai mare unitate medicală din Prahova s-a finalizat cu demiterea directorului departamentului resurse umane din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești (SJU).

Surse oficiale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au confirmat, miercuri 15 decembrie, că șefa serviciului resurse umane din cadrul SJU Ploieşti este urmărită penal pentru luare de mită ”în legătura cu primirea unor foloase pentru angajarea unei persoane în cadrul unităţii medicale”. Femeia este cercetată sub control judiciar, cu interdicția de a-și mai exercita funcția.

Potrivit surselor citate, în cauză mai sunt și alți suspecți, cu funcții de execuție (asistenți, brancardieri și personal tehnic), dar și o persoană care a dat mită pentru a se angaja la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IJP Prahova, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Prahova, a făcut cercetări la sediul Spitalului Județean din Ploiești unde a percheziționat biroul în care și-a desfășurat activitatea șefa serviciului resurse umane.

”Au făcut fotografii acolo. Au cerut acte. Știu că au găsit niște acte și notițe. Cred că doamna nota pe caiet de la cine primea cadourile. Au găsit zeci de sticle de parfum nedesfăcute, era ca la shop la ea în birou”, au declarat la momentul perchezițiilor, surse din spital.

Ulterior au avut loc percheziții și în casa șefei din Județean unde au fost găsite sume impresionante de bani, ”spre o sută de mii de euro”, spun sursele citate, dar și alte bunuri de valoare (bijuterii scumpe).

Șefa departamentului de resurse umane este printre cele mai cunoscute figuri din Spitalul Județean de Urgență Ploiești, fiind totodată unul dintre cei mai vechi angajați ai unității. Urma să se pensioneze spre finalul anului, dar acum și-a încheiat cariera cu un dosar penal și cu desfacerea contractului de muncă.

Sunt suspiciuni, susțin surse judiciare, dar și medicale, că la nivelul unității se crease o rețea coordonată din umbră de șefa resurselor umane. Se vorbește despre angajări pe șpagă și mutări de la un departament la altul contra unor cadouri ”simbolice”. Din acest angrenaj făceau parte cel puțin alte două persoane, un brancardier și el vechi în sistem, dar și un muncitor de la departamentul tehnic.

Aceștia din urmă mai sunt cercetați și în dosarul deschis de aceeași structură de parchet în luna octombrie atunci când a fost descoperit uriașul sistem paralel de vaccinare din comuna prahoveană Valea Călugărească.

Brancardierul și muncitorul, angajați la Spitalul Județean Ploiești, erau săgețile din afacerea vaccinurilor fictive. Aveau rolul să găsească persoane dispuse să plătească sute de euro pentru un certificat verde, dar care nu-și doreau să se injecteze cu serul anti COVID-19.

Printre zecile de clienți, depistați de ancheta poliției, au fost descoperiți inclusiv membri ai lotului olimpic care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice din China de anul viitor, relevă referatul prin care s-a cerut arestarea celor doi.

Atât în dosarul vaccinării fictive, dar și în cel al angajărilor pe șpagă la cel mai important spital din Prahova, brancardierul și instalatorul au avut telefoanele interceptate, susțin surse apropiate de anchetă.

Cel mai grav este, spun voci din interiorul spitalului, că această practică dura de ani de zile, inclusiv în perioada 2020-2021, când Spitalul Județean de Urgență din Ploiești s-a luptat cu o adevărată criză de personal inclusiv în rândul asistentelor medicale cu experiență. În județ se dusese zvonul că la Județean Ploiești orice post de asistent sau de infirmier scos la concurs ”era deja aranjat”.

Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Cum acționa grupul condus de instructorul de yoga, acuzat că a exploatat sexual opt persoane și a obţinut ilegal 1,4 milioane de euro din această activitate
Un instructor de yoga este acuzat că a recrutat opt victime, pe care le-a exploatat sexual, obţinând astfel 1,4 milioane de euro. În acest caz, joi, au avut loc 13 percheziţii în Bucureşti,...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#spital judetean, #spaga, #mita, #perchezitii, #resurse umane, #Ploiesti , #stiri juridice