Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministerul Justiţiei susține că nu sunt întrunite condiţiile avizării tacite în cazul PNDL 3. „Nu au fost parcurşi toţi paşii legali prevăzuţi”

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 17:55
1730 citiri
Ministerul Justiţiei susține că nu sunt întrunite condiţiile avizării tacite în cazul PNDL 3. „Nu au fost parcurşi toţi paşii legali prevăzuţi”
Stelian Ion, ministrul Justitiei FOTO Hepta

Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, că ”nu au fost parcurşi toţi paşii legali prevăzuţi de HG 561/2009 privind elaborarea şi avizarea actelor normative”, în legătură cu PNDL 3.

Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, precizări privind avizarea unor acte normative, avândîn vedere scandalul legat de avizara PNDL 3.

”Ministerul Justiţiei nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind programul „Anghel Saligny” (PNDL 3). Ministerul Justiţiei nu se află, în acest moment, în situaţia de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurşi toţi paşii legali prevăzuţi de HG 561/2009 privind elaborarea şi avizarea actelor normative”, a transmis Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează, de asemenea, că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit” al Ministerului Justiţiei.

”Ministerul Justiţiei va analiza proiectul de act normativ pentru a formula un aviz, în termenul prevăzut, după ce proiectul va fi transmis în conformitate cu prevederile legale. Potrivit HG 561/2009, art. 20 alin.7, «proiectele de acte normative se transmit Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti în original, împreună cu o copie, numai după obţinerea tuturor avizelor autorităţilor publice interesate în aplicare. Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti avizează proiectele exclusiv din punctul de vedere al legalităţii, încheind operaţiunile din etapa de avizare»”, mai arată MInisterul JUstiţiei.

Instituţia preciaează că termenul de avizare este de 4 zile lucrătoare de la înregistrarea proiectului în original.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a trimis proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului Anghel Saligny la Ministerul Justiţiei, în original, în data de 25 august, potrivit unui document obţinut de Ziare.com.

Stelian Ion: Ministerul de Justiție nu avea cum să dea aviz pentru Programul „Anghel Saligny”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat miercuri că nu avea cum să dea un aviz pe Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” pentru că, până în prezent, nu a primit proiectul în original, menţionând că acest aviz nu trebuie privit ca un instrument politic şi „orice presiuni” asupra angajaţilor Ministerului Justiţiei sau asupra ministrului Justiţiei „nu pot fi făcute”.

„Legat de avizul MJ la proiectul „Anghel Saligny”, nici până la această oră nu a venit la MJ originalul acestui proiect, deci nu avea cum să fie dat acest aviz, termenul stabilit prin HG este de 4 zile, deci, fiind un proiect atât de important şi având numeroase observaţii, eu cred că trebuie citit cu mare atenţie acest proiect, nu pe grabă. MJ îşi asumă toată responsabilitatea, nu doar persoana ministrului Justiţiei, sunt acolo profesionişti desăvârşiţi şi când acest specialişti în drept, care au şi experienţă vastă, aduc aminte observaţii, acele observaţii trebuie respectate”, a afirmat Stelian Ion la Parlament, după şedinţa grupului USR.

El a adăugat că nu pot fi făcute presiuni asupra sa şi a experţilor din minister, precizând însă că premierul nu a făcut astfel de presiuni.

„E foarte important să nu privim acest minister şi acest aviz ca pe un instrument politic şi orice presiuni, fie asupra angajaţilor Ministerului Justiţiei, fie asupra ministrului Justiţiei, nu pot fi făcute. Asupra mea nu s-au exercitat presiuni, premierul nu mi-a spus nimic legat de chestiunea aceasta, a întrebat dacă există acest aviz, înţeleg că se doreşte foarte mult, dar chiar şi pentru responsabilitatea şi răspunderea premierului, a întregului Guvern, semnătura ministrului Justiţiei este foarte importantă. Aşa că indiferent că le place sau nu le place unora dintre membrii Guvernului sau premierului un anumit aviz venit de la MJ, el trebuie respectat şi în niciun caz avizul nu trebuie dat pe genunchi, în grabă, trebuie citit foarte atent acest act normativ”, a precizat acesta.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#ministerul justitiei, #pndl 3, #stelian ion , #stiri juridice